Ο Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας 2023

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Μάι, 2023

Η Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, έρχεται να μας θυμίσει, πως παρά τα βήματα προόδου που γίνονται, η βία και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί που δέχονται οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες, τα τρανς και τα αμφισέξουαλ άτομα συνεχίζεται. Ταυτόχρονα μας επαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούνε στο περιθώριο διότι τους στερούνται τα δικαιώματα τους, ενώ σε πολλές χώρες διώκονται ακόμη και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα για την αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων, όμως δεν είναι αρκετά, αφού τόσο η Κυβέρνηση της Μητσοτάκη Α.Ε., όσο και η πρώην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάρα το προοδευτικό της πρόσωπο που ήθελε να δείξει, δεν τόλμησε να έρθει σε ρήξη με την Εκκλησία και να προχωρήσει στην ισότητα του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταγραφή της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης ILGA Europe και του Rainbow Europe Map χάρτη του 2023, ο οποίος κατατάσσει τις χώρες της Ευρώπης με βάση τις ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες και τα δικαιώματα της κάθε χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση, ενώ η Οργάνωση αναφέρει πως με τις υπάρχουσες νομοθεσίες η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στο 57%, όμως υπάρχουν ακόμη νομοθετικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για την βελτίωση των ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων στην Ελλάδα, όπως η ισότητα στον γάμο, η νομική αναγνώριση του φύλου ώστε να βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και να περιλαμβάνει την πρόσβαση των non-binary ατόμων. Η συγκεκριμένη συμπερίληψη όλων των πλευρών των ταυτοτήτων (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία και πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία. Επισημοποίηση πολιτικών ή/και άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης φύλου και χαρακτηριστικά φύλου.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, αντιστεκόμαστε σε κάθε ομοφοβική, τρανσφοβική και αμφιφοβική συμπεριφορά. Ζητάμε τον τερματισμό των διακρίσεων λόγου σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς και τον πλήρη σεβασμό των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα (ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, κ.ά.) που αποτελούν στόχο κάθε προοδευτικής δύναμης.

Απαιτούμε:

  • Την παύση του ορισμού της οικογένειας ως ζευγάρι αποτελούμενο από άτομα διαφορετικού φύλου. Άμεση επέκταση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια, με πλήρη δικαιώματα (παροχές εγγάμων, επιδόματα, γονικές άδειες, επιμέλειες τέκνων, δικαιώματα συνταξιοδότησης, κληρονομιάς κ.λπ.). Όλοι οι νόμοι που ήδη υπάρχουν και αυτοί που θα θεσπίζονται μελλοντικά, να μην κάνουν ουδεμία διάκριση ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια (φορολογία, δικαιώματα συζύγων, διαχείριση κληρονομιάς κ.λπ.).
  • Η διαδικασία της φυλομετάβασης να καλύπτεται πλήρως από το εθνικό σύστημα υγείας, καθότι είναι μια ιδιαιτέρως δαπανηρή διαδικασία και η πλειοψηφία των ατόμων που θέλουν να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού. Βελτιωτικές ρυθμίσεις στον νόμο, που επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων στα διεμφυλικά άτομα (τρανς) χωρίς προϋποθέσεις.
  • Την πλήρη αποδοχή και ένταξη των τρανς ατόμων στην εργασία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και στις δομές του δημόσιου βίου, χωρίς εις βάρος τους διακρίσεις. Εξάλειψη όλων των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο στράτευμα, για κληρωτούς και επαγγελματίες.
  • Την δημιουργία μονάδων ψυχολογικής στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα σε όλα τα πλάτη της επικράτειας, σε κάθε μικρή κοινότητα, στους Δήμους, στα Πανεπιστήμια και τα σχολεία, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες και ουσιαστικές.
  • Την συμπερίληψη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και εμπλουτισμός με βασική ύλη από τη Θεωρία των Φύλων, ώστε να μπορεί να αποδομηθεί η κουλτούρα της έμφυλης ανισότητας, των στερεοτύπων και της διάκρισης από μικρή ηλικία. Να εξοικειωθούν τα παιδιά με απαραίτητες σημαντικές έννοιες, όπως η Συναίνεση στην ερωτική συνεύρεση, ο Σεξουαλικός Προσανατολισμός, η Έμφυλη Διαφορετικότητα και η Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου.
  • Την υποχρεωτική διαβούλευση με τις φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο και οι οποίες αφορούν κοινωνικά και πολιτικά τις γυναίκες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+.

Για να σταματήσουν οι διακρίσεις, πρέπει όλ@ να έχουμε τα ίδια δικαιώματα, για να μην μπαίνουν οι ζωές μας σε δεύτερη μοίρα!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο