Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την πόρτα στην Προοδευτική Διακυβέρνηση, στο ελάχιστο μίνιμουμ κοινό προοδευτικό προεκλογικό πρόγραμμα Ρήξης και στο κοινωνικό προοδευτικό μέτωπο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Νοέ, 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που αρνούμενος να συζητήσει προεκλογικά ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία και τη δημιουργία ενός κοινωνικού προοδευτικού μετώπου, κλείνει την πόρτα ουσιαστικά στην Προοδευτική Κυβέρνηση.

Το ΜέΡΑ25 τιμώντας την απλή αναλογική, θεωρεί πως ο υπαρκτός Μητσοτακισμός του επιτελικού παρακράτους των και των απευθείας αναθέσεων της Μητσοτάκης Α.Ε., δεν πέφτει αν δεν υπάρξει πριν από τις εκλογές διεργασία για πρόγραμμα ρήξης και ένα μέτωπο της κοινωνίας που θα στηρίξει αυτό το πρόγραμμα και θα τολμήσει την Ρήξη με όσα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε μετά το α’ εξάμηνο του 2015.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όμως, επιλέγει δυστυχώς για δεύτερη φορά την ανάθεση, σαν να μην έμαθε τίποτα από το 2015, μια ανάθεση για διαχείριση δήθεν με πιο κοινωνικό πρόσημο του συστήματος και της εξουσίας, όταν αυτό δεν γίνεται όπως αποδείχθηκε περίτρανα και από την τότε διακυβέρνηση του, αν δεν υπάρξει ρήξη με τις πολιτικές της τρόικας και της ολιγαρχίας.

***

Ακολουθεί το μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε την Τέταρτη 16 Νοεμβρίου ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη, που αφορά την «Προοδευτική Διακυβέρνηση» και που επιχειρήθηκε από μερίδα του Τύπου να διαστρεβλωθεί:

ΔΗΜ: Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι υπάρχει τουλάχιστον η στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης κατατεθειμένη στο τραπέζι της δημόσιας σφαίρας, υπάρχει και από την πλευρά του ΜέΡΑ25 η στρατηγική της επόμενης μέρας που λέει πως ό,τι έγινε το ΄15 πλέον δεν αποτελεί σκιά ή βαρίδι στις όποιες σχέσεις θα μπορούσαν στο μετεκλογικό τοπίο να δημιουργηθούν μεταξύ των δύο κομμάτων; Το αφήνετε πίσω αυτό, δηλαδή;

Γ.Β.: Τίποτα δεν αφήνουμε πίσω. Όλα τα κουβαλάμε μέσα μας, πάνω μας, στο μυαλό μας, στην ψυχή μας, όπως όλοι μας. Την ιστορία αν την αγνοήσεις επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Εμείς είμαστε αυτοί που μιλάμε συνεχώς για προγραμματικό διάλογο. Από το συνέδριό μας τον περασμένο Μάιο, αλλά και προηγουμένως, λέγαμε και ξαναλέγαμε ότι, και νομίζω ότι εδώ δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε – σε όλα τα άλλα μπορεί να διαφωνήσουμε αλλά σε αυτό δεν νομίζω ότι μπορούμε να διαφωνήσουμε – όσοι από εμάς  πιστεύουμε στην απλή αναλογική δεν δικαιούμαστε να λέμε δεν συνεργάζομαι, δεν μιλάμε. Πώς πιστεύεις την απλή αναλογική και δεν μιλάς;

ΔΗΜ: Ναι, μόνο το ΚΚΕ το κάνει αυτό.

Γ.Β.: Εντάξει, ωραία, για αυτό είμαστε στο ΜέΡΑ25 και δεν είμαστε στο ΚΚΕ.

ΔΗΜ: Ναι, σωστό.

Γ.Β.: Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ανοιχτός σε μια συζήτηση. Δεν ξεχνάς, βέβαια κουβαλάς την ιστορία, αλλά κοιτάς το μέλλον. Αναφερθήκατε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση. Να το κοιτάξουμε λιγάκι αυτό; Τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση; Ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει. Επιτρέψτε μου τη δική μας ερμηνεία. Καταρχάς, η ολιγαρχική διακυβέρνηση δεν χρειάζεται πρόγραμμα. Αν θες να εξυπηρετήσεις την ολιγαρχία, δεν χρειάζεται να έχεις κυβερνητικό πρόγραμμα. Δηλαδή όταν είχε μπει ο Παπαδήμος στην κυβέρνηση, παράδειγμα, είχε το πρόγραμμα που του έφεραν από τις Βρυξέλλες, της Τρόικας, το μνημόνιο. Έστω ότι γίνονται εκλογές και έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση για δύο χρόνια και δεν σχηματίζεται κυβέρνηση. Μια χαρά θα έχει το κράτος για την ολιγαρχία, υπέρ της ολιγαρχίας. Θέλω να πω ότι η ολιγαρχία και το κεφάλαιο, αυτό το μεταπρατικό ελληνικό κεφάλαιο, δεν χρειάζεται κυβερνητικό πρόγραμμα. Μια χαρά τρέχει το Κράτος. Έτσι κι αλλιώς ό,τι του λένε κάνει.

ΔΗΜ: Είναι αυτό που λέγαμε και στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ότι δεν μπορούμε να το ξεφορτωθούμε. Δηλαδή, θα πάμε αναγκαστικά με αυτό την επόμενη μέρα. Αλλά για να διευκολύνω λίγο τη συζήτηση, ο κόσμος εκεί έξω τώρα δεν θα μπει στα ψιλά γράμματα του Τσίπρα και του Βαρουφάκη που θα κάτσουν τώρα ο καθένας από τη δική του πλευρά…  Σου λέει ο άλλος πάω σουπερμάρκετ, βλέπω το γιαούρτι το πληρώνω τρεις φορές, μου ‘ρχεται ο λογαριασμός, βλέπω το φυσικό αέριο πιάνω την καρδούλα μου, βλέπω τα προβλήματα κάθε μέρα. Δεν μπορείτε πάνω σε αυτά να…

Γ.Β.: Λοιπόν, μισό λεπτό. Τι λέμε; Ναι, πάνω σε αυτά – μα αυτό ζητάμε. Ζητάμε να συζητήσουμε, εάν κυβερνήσουμε μαζί τι θα κάνουμε. Γιατί η προοδευτική διακυβέρνηση χρειάζεται πρόγραμμα, γιατί η προοδευτική κυβέρνηση θα σπάσει αβγά. Η προοδευτική κυβέρνηση θα κάνει κακό στα συμφέροντα συγκεκριμένων ολιγαρχών οι οποίοι έχουν τρόπους, έχουν και Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης στα χέρια τους, έχουν και τρόπους να σου δημιουργούν ασφυξίες μέσα από την Φρανκφούρτη, έχουν διάφορους τρόπους να σε πιέσουν, αν πας κόντρα στα συμφέροντά τους. Το οποίο τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε, μεταξύ μας, ποιο είναι το μίνιμουμ πρόγραμμα στο οποίο θα ταχθούμε να το υπηρετήσουμε και να το βγάλουμε πέρας από Υπουργεία. Σωστά; Αυτό δεν σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση; Οπότε εμείς καλέσαμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, και το ΣΥΡΙΖΑ μέσα, και επειδή είπαμε ότι είμαστε μικρό κόμμα, να έρθουμε εμείς στα γραφεία σας, δεν χρειάζεται να έρθετε εσείς στα δικά μας. Δεν είμαστε μικρομέγαλοι, έτσι; Αλλά να μιλήσουμε για βασικά πράγματα. Μιλήσατε πριν για την ακρίβεια. Εμείς, ας πούμε, έχουμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Τις ονομάζουμε 7+1 Τομές. Έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ τις δικές του. Οι δικές μας προτάσεις για παράδειγμα…

ΔΗΜ: Και σε πολλές συμπίπτετε κιόλας.

Γ.Β.: Να δούμε, δεν είναι σίγουρο αυτό. Στο φαίνεσθαι συμπίπτουν… 

ΔΗΜ: Για τις συλλογικές συμβάσεις, ας πούμε θεωρώ ότι συμφωνείτε.

Γ.Β.: Σε αυτό συμπίπτουμε, σε αυτό συμπίπτουμε.

ΔΗΜ: Στο 8ωρο συμφωνείτε, στο νέο πτωχευτικό φαντάζομαι συμφωνείτε.

Γ.Β.: Ψήφισε πολύ περισσότερα άρθρα ο ΣΥΡΙΖΑ…

ΔΗΜ: Οι μικρές διαφορές καταλαβαίνω ότι μπορείτε…

Γ.Β.: Δεν είναι μικρές. Το μισό νομοσχέδιο ψήφισε.

ΔΗΜ: Εγώ σας λέω πώς διαβάζω τα πράγματα, αλλά εσείς θα μας πείτε τη γνώμη σας.

Γ.Β.: Θα μου επιτρέψετε να σας πω για μένα ποια είναι τα κομβικά σημεία. Πρώτον, θα καταργήσουμε την αγορά του Ηρακλή που αποτελεί ένα όνειδος και μια τεράστια μαύρη τρύπα στην ελληνική κοινωνική οικονομία που έρχονται τα αρπακτικά ταμεία και αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια και χτίζουν ένα ολόκληρο παιχνίδι χρηματιστηριακό μέσα από τοξικά παράγωγα στα οποία περιλαμβάνουν κόκκινα δάνεια με μικρομάγαζα μέσα και με πρώτες κατοικίες; Θα το καταργήσουμε αυτό; Θα βάλουμε στη θέση του μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων; Ένα ερώτημα είναι. Έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση. Ένα δεύτερο ερώτημα. Θα βάλουμε ένα πλαφόν την πρώτη μέρα στη χονδρική τιμή πώλησης που να μην ξεπερνά το 5% του μέσου κόστους, όχι του οριακού κόστους, και ταυτόχρονα θα πάμε για την εθνικοποίηση της παλιάς ενιαίας ΔΕΗ με τον ΔΕΔΗΕ με τον ΑΔΜΗΕ; Να το συζητήσουμε. Τρίτον, ιδιαίτερα σημαντικό το τρίτο. Για τις ΣΔΙΤ, για όλες αυτές τις παροχές στους ιδιώτες, των αυτοκινητοδρόμων, έργων στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ κτλ. Εκεί τι θα κάνουμε; Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Για το ΦΠΑ… Θα το πάμε στο 15% ή θα το αφήσουμε στο 24%; Θέλετε να το πάμε στο 19%; Αυτές είναι συζητήσεις που πρέπει να γίνουν. Λοιπόν, δεν είμαστε Γερμανία, δεν είμαστε Ιταλία. Στη Γερμανία έγιναν εκλογές και μετά τρεις μήνες ολόκληρους, τα κόμματα που σχημάτισαν μια τελικά διακυβέρνηση μεταξύ τους, μέρα νύχτα σφυρηλατούσαν το κοινό, περιεκτικό, συγκροτημένο κυβερνητικό πρόγραμμά τους. Δεν έχει σημασία αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του. Έτσι; Τους πήρε τρεις μήνες. Στο μεταξύ καθόταν η κυρία Μέρκελ στην καγκελαρία και όταν ήταν έτοιμοι την διώχνουνε, παίρνουν τα Υπουργεία και αναλαμβάνουν.

ΔΗΜ: Εδώ τίθεται ένα ζήτημα πολιτικής αυτοτέλειας, κύριε Βαρουφάκη, θα πει κάποιος…

Γ.Β.: Μισό, να τελειώσω, να τελειώσω. 

ΔΗΜ: Παρακαλώ.

Γ.Β.: Γιατί ό,τι και να μου πείτε δεν αφορά το βασικό ζήτημα στο οποίο αναφέρομαι. Το οποίο ποιο είναι; Ότι εδώ θα γίνουν οι εκλογές μια Κυριακή, δεν ξέρουμε ποια, έξι το πρωί της Δευτέρας θα μάθουμε τα αποτελέσματα και μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να έχουμε σχηματίσει κυβέρνηση. Μεταξύ Δευτέρας 6 το πρωί και Τετάρτης απόγευμα είναι αδύνατον να συγκροτηθεί, να σφυρηλατηθεί ένα τέτοιο κοινό πρόγραμμα. Οπότε τι λέμε εμείς; Να συζητήσουμε πριν, προεκλογικά. Και καταλήγουμε λέγοντας ότι όποιος μας λέει «ελάτε μετά τις εκλογές να δούμε και τι ποσοστό θα πάρετε» ουσιαστικά μας λέει ότι δεν θέλουμε προοδευτικό πρόγραμμα. Θέλουμε απλά να έρθετε να μας δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης και να πάρετε και κάποιο Υπουργείο. Ε, δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για αυτό!

ΔΗΜ: Απ’ την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα ξέρετε ότι η πολιτική κουλτούρα δεν είναι, ακόμα τουλάχιστον, τέτοια που να έχουμε προεκλογικά… ακόμα και στη Γερμανία μετεκλογικά το έκαναν.

Γ.Β.: Και είναι λόγος για να μην το κάνουμε αυτό; Ξέρετε τι μου λέτε τώρα; Αυτό είναι το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της απλής αναλογικής, είναι βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη. Γιατί ο Μητσοτάκης τι λέει; Δεν έχουμε την κουλτούρα των προεκλογικών συνδιασκέψεων και συνομιλιών, άρα..

ΔΗΜ: Μα και έξω που έχουν την κουλτούρα των συνεργασιών, δεν τα κάνουν προεκλογικά. Κανείς δεν τα κάνει προεκλογικά.

Γ.Β.: Γιατί δεν έχουν το τριήμερο. Μόλις σας το εξήγησα αυτό.

ΔΗΜ: Ωραία, ναι.

Γ.Β.: Εμείς έχουμε το τριήμερο. Θέλετε να αλλάξουμε το Σύνταγμα πρώτα; Πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα πρώτα. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα, αν θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει να μιλήσουμε προεκλογικά. Όποιος μας λέει ότι δεν θέλει να μιλήσει προεκλογικά, δεν θέλει προοδευτική διακυβέρνηση, θέλει ανάθεση. Και δεν θα πάρει ανάθεση από εμάς κανένας για να εξυπηρετεί και να δίνει το Ελληνικό στον Λάτση, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μία γελοιότητα.

ΔΗΜ: Άρα, λοιπόν, τι προτείνετε; Σήμερα, θεωρητικά, φεύγοντας από εδώ πηγαίνετε στην Κουμουνδούρου γιατί έχετε ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα. «Καλώς τον Γιάνη», «Γεια σου, Αλέξη», τα βάζετε κάτω. Είναι 10 σου λέει ο Αλέξης, 10 του λες κι εσύ. Συγγνώμη για τον ενικό, 10 σας λέει ο Αλέξης…

Γ.Β.: Ας το γυρίσουμε στον ενικό γιατί είναι πιο ευχάριστα.

ΔΗΜ: Και τα βάζουμε κάτω και χιαστί κάπου συμπίπτουμε, κάπου διαφωνούμε, αύριο θα τα ξαναπούμε. Και τα βρίσκετε. Μεθαύριο, λοιπόν, βγαίνετε και απευθύνεστε στον ελληνικό λαό. Ο Μητσοτάκης δεν έχει προκηρύξει εκλογές. Τι συμβουλεύετε το εκλογικό ακροατήριο, τον κόσμο της Αριστεράς; Χαλαρή ψήφος, ό,τι και αν ρίξετε στην κάλπη, ΣΥΡΙΖΑ ή ΜέΡΑ25 είναι το ίδιο γιατί αύριο θα είμαστε μαζί; Δεν μπερδεύεται έτσι περισσότερο η κατάσταση, κύριε Βαρουφάκη; Αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω.

Γ.Β.: Πάλι βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη. Αυτά είναι όλα επιχειρήματα εναντίον της απλής αναλογικής που μου λέτε.

ΔΗΜ: Η δουλειά μου είναι να σας κάνω ανάποδες ερωτήσεις.

Γ.Β.: Ναι, αλλά όχι να ρίχνουμε νερό στον μύλο των εχθρών της απλής αναλογικής.

ΔΗΜ: Όχι, μα οι ερωτήσεις πρέπει να είναι πάντα απέναντι στον καλεσμένο.

Γ.Β.: Γιατί αυτό είναι νερό στον μύλο εναντίον της απλής αναλογικής. Ο Μητσοτάκης τι λέει; Τι είπε στη ΔΕΘ;

ΔΗΜ: Εσείς όμως τι θα πείτε στον κόσμο;

Γ.Β.: Εμείς λέμε ότι πρέπει να μιλήσουμε.

ΔΗΜ: Δηλαδή, αν κάποιος πει, εγώ τώρα δεν ξέρω, τι να ψηφίσω, ΜέΡΑ25 ή ΣΥΡΙΖΑ; Αφού αυτοί μαζί θα είναι την άλλη μέρα.

Γ.Β.: Να σας πω τι λέμε στον κόσμο; Ότι για να τα βάλουμε με την ολιγαρχία, που είναι προαπαιτούμενο για να πάψει να υποφέρει ο κόσμος, χρειάζεται ένα προοδευτικό κίνημα, ένα προοδευτικό μέτωπο πολλών διαφορετικών κινημάτων, κομμάτων.

ΔΗΜ: Σε αυτό συμφωνούμε. Αλλά, δεν ρώτησα αυτό όμως.

Γ.Β.: Μισό λεπτό, αυτό ρωτήσατε.

ΔΗΜ: Δεν ρώτησα αυτό.

Γ.Β.: Αυτό ρωτήσατε. Με ρωτήσατε τι να πούμε στον κόσμο και σας λέω.

ΔΗΜ: Εφόσον έχετε συμφωνήσει με τον Τσίπρα, θεωρητικά, στον κόσμο τι λέτε;

Γ.Β.: Πραγματικά, πραγματικά αφήστε με. Έχει σημασία να σας πω εμείς τι λέμε στον κόσμο. Εσείς πείτε ό,τι θέλετε. Εμείς λέμε στον κόσμο ότι…

ΔΗΜ: Εγώ είμαι δημοσιογράφος.

Γ.Β.: Κανένας δεν είναι τέλειος. Και εγώ οικονομολόγος, τι αν κάνουμε;

ΔΗΜ: Όχι, εντάξει.

Γ.Β.: Λοιπόν, εμείς λέμε κάτι απλό στον κόσμο γιατί ο κόσμος νοιάζεται για ένα πράγμα. Νοιάζεται ότι τον κλέβουν καθημερινά και τον κοροϊδεύουν. Και τον κλέβουν κάθε φορά που ανοίγουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, έτσι; Και τον κοροϊδεύουν ότι τα παίρνουν από τους ολιγάρχες όταν δεν τα παίρνουν από τους ολιγάρχες, τα δίνουν στους ολιγάρχες. Τον κοροϊδεύουν στα σουπερμάρκετ με αύξηση τιμών 25% όταν το κόστος αυξάνεται 8%. Κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτόν τον κόσμο. Αυτό απαιτεί ρήξη με τους σουπερμαρκετάδες, με τον Μυτιληναίος, με τον Περιστέρη, με τον Βαρδινογιάννη, με τον Λάτση. Αυτό σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση για εμάς. Δεν σημαίνει να πάρουμε το χρίσμα απ’ το Λάτση. Σημαίνει να πάμε κόντρα στον Λάτση που οικοπεδοποιεί το Ελληνικό που πήρε δήθεν για να το αναπτύξει. Ωραία; Αυτό σημαίνει. Και τι λέμε στον κόσμο; Ότι για να κάνουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση, στην οποία θα πρέπει όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας γιατί αλλιώς δεν θα προκύψει, θα πρέπει να έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι προϊόν μιας ανοιχτής συζήτησης, όχι, όμως, κεκλεισμένων των θυρών, εγώ με τον Κουτσούμπα, με τον Τσίπρα και άλλους πέντε. Έτσι; Να γίνει και αυτή η συνάντηση, δεν λέω, αλλά πρέπει να γίνει κτήμα των κινημάτων, του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, του κόσμου του ΜέΡΑ, του κόσμου του ΚΚΕ, του κόσμου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό σημαίνει ένα πραγματικά προοδευτικό, παλλαϊκό κίνημα, μέτωπο. Και αυτό θέλει χρόνο. Πρέπει να σφηρυλατηθεί. Να το συζητήσουμε. Να γίνουν διάλογοι, να γίνουν διαμάχες και σιγά σιγά σιγά να καταλήξουμε. Δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία σε όλα. Σε πέντε βασικά σημεία. Και σε όλον τον υπόλοιποι κατάλογο στον οποίο διαφωνούμε. Και να κατέβουμε στις εκλογές και να πούμε. Κοιτάξτε, αγαπητές και αγαπητοί ψηφοφόροι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή τη θέση γι’ αυτά τα ζητήματα που διαφέρει πάρα πολύ από του ΜέΡΑ τη θέση για αυτά τα ζητήματα. Συμφωνούμε σε αυτά τα ζητήματα 4-5.  Ψηφίστε, εγώ θα πω, το ΜέΡΑ25 γιατί εκεί που διαφωνούμε με το ΣΥΡΙΖΑ εμείς έχουμε δίκιο για τον α, β, γ λόγο. Θα πει και ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο για το δικό του πρόγραμμα. Αλλά αν μπορούμε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη, θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να γίνουν αυτά τα 5 πράγματα. Νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος να τιμήσουμε την απλή αναλογική. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, πέφτουμε στην παγίδα του Μητσοτάκη, ο οποίος τι λέει; Τι είπε στην ΔΕΘ; Ψηφίστε εμένα, ξέρετε τι θα πάρετε.  Το πρόγραμμά μου το γνωρίζετε, το εφαρμόζω, θα συνεχίσω να το εφαρμόζω. Αυτούς αν τους ψηφίσετε τι θα πάρετε; Τι θα γίνει; Πώς θα κυβερνήσουν; Δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση σε αυτό αν δεν υπάρξει προεκλογική συζήτηση. Και ένα τελευταίο να σας πω, εγώ έχω δεσμευθεί  απ’ τους συνέδρους του ΜέΡΑ25 ότι δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα πω ναι ή όχι στις προτάσεις που θα γίνουν από άλλα κόμματα. Θα καταθέσουμε στην κρίση των μελών του ΜέΡΑ25, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, οποιαδήποτε πρόταση μας δώσει οποιοδήποτε κόμμα. Πιο ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να υπάρξει.

ΔΗΜ: Ναι, ναι αυτό ούτως ή άλλως πλέον προκύπτει και από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τελευταίο συνέδριο. Ωστόσο κύριε Βαρουφάκη, υπάρχουν δύο σημεία σε αυτό που λέτε, επειδή κακά τα ψέματα στο τέλος στις εκλογές το θέμα είναι τα κουκιά, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο αν υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία 2 κομμάτων πριν τις εκλογές. Επί της ουσίας, όταν πάμε στις εκλογές, ουσιαστικά όσοι θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ενστάσεις ή για να φύγει ο Μητσοτάκης είναι σαν να λέτε ψηφίστε χαλαρά το ΜέΡΑ25, την επόμενη μέρα πάλι μαζί θα είμαστε. Δηλαδή είναι σαν να ζητάτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να σας κατηγορήσει κάποιος, να σας στείλει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του.

Γ.Β.: Δεν το έχω καταλάβει αυτό καθόλου. Πραγματικά δεν το έχω καταλάβει. Τι νομίζετε ότι είναι ο κόσμος; Ανόητα πρόβατα; Ο κόσμος ξέρει τις διαφορές μας, τις ιδεολογικές, τις ανθρωπολογικές μεταξύ του ΜέΡΑ, του ΚΚΕ…

ΔΗΜ: Στις εκλογές υπάρχουν και διακυβεύματα και σκληρές επιλογές.

Γ.Β.: Θέλετε να μου πείτε ότι η εκλογή που έφερε τον Σαλβαντόρ Αλιέντε στην εξουσία στην Χιλή που κάποιοι πήγαν και ψήφισαν το σοσιαλιστικό κόμμα, κάποιοι ψήφισαν το κομμουνιστικό κόμμα, κάποιοι ψήφισαν αναρχοαυτόνομους και τελικά δημιουργήθηκε μια κυβερνητική πλειοψηφία και κυβέρνησε ο Αλιέντε μέχρι που τον δολοφόνησαν οι της CIA, ότι αυτό ήταν μια διαδικασία που ζητούσε χαλαρή ψήφο;

ΔΗΜ: Όχι.

Γ.Β.: Αυτό είναι η ταφόπλακα στην ιδέα ενός προοδευτικού μετώπου και μου κάνει εντύπωση να το ακούω μέσα στους τοίχους του Κόκκινου αυτό.

ΔΗΜ: Μην σας κάνει τίποτα εντύπωση. Εδώ ακούγονται τα πάντα.

Γ.Β.: Πραγματικά θα έπρεπε τίποτε να μην μου κάνει εντύπωση.

ΔΗΜ: Κύριε Βαρουφάκη, αυτό που λέω είναι, ένας ψηφοφόρος, ένας προοδευτικός, ότι ταμπέλα θέλετε βάλτε του, που θέλει να φύγει ο Μητσοτάκης, που δεν αντέχει άλλο, αλλιώς θα ψήφιζε αν ξέρει ότι όλα τα ξεκλειδώνει η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν είναι πικραμένος από κάποιες πτυχές…

Γ.Β.: Δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σας…

ΔΗΜ: …και αλλιώς αν ο ίδιος άνθρωπος ξέρει ότι και Βαρουφακη να ψηφίσει την άλλη μέρα στο ίδιο μπλοκ ρίχνει την ψήφο του.

Γ.Β.: Μου κάνει εντύπωση η έλλειψη λογικής του ερωτήματός σας, θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο σκληρός.

ΔΗΜ: Ό, τι μπορώ κάνω κ. Βαρουφάκη.

Γ.Β.: Δεν υπάρχει κανείς που μας ακούει εκεί έξω που να έχει αμφιβολία ότι αν ψηφίσει ΜέΡΑ25 αυτή η ψήφος δεν θα είναι ψήφος ενάντια στον Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει πιθανότητα το ΜέΡΑ25 να μην καταψηφίσει τον Μητσοτάκη. Άρα ψήφος στο Μερα25 είναι ψήφος στην ανατροπή του υπαρκτού μητσοτακισμού.

ΔΗΜ: Άρα αν δεν γίνει προεκλογικά η κουβέντα, μετεκλογικά, από την στιγμή που πιστεύετε στην απλή αναλογική, θα γίνει;

Γ.Β.: Εμείς θα καταψηφίσουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση ζητήσει ψήφο μας μεταξύ Δευτέρας πρωί και Τετάρτης βράδυ. Γιατί δεν μπορεί ποτέ μέσα σε αυτό το ούτε καν τριήμερο να υπάρξει προοδευτικό πρόγραμμα σύγκρουσης με την ολιγαρχία. Δεν είμαστε αγαπητέ μου εδώ για τα υπουργεία, είμαστε εδώ για να συγκρουστούμε. Σήμερα, τώρα που θα φύγω από δω, θα πάω στην Ολομέλεια της Βουλής γιατί έχουμε την πρώτη κίνηση αν θέλετε στο δρόμο το δικαστικό δρόμο προς το φασισμό. Ζητούν την άρση της ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη λόγω της μήνυσης που του έκανε ο Αλαφούζος. Έχουμε μια μετωπική σύγκρουση με την ολιγαρχία. Εμείς αυτό μας νοιάζει. Ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνταχθούν μαζί μας κόντρα στην ολιγαρχία  ή αν θέλουμε μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση χωρίς πρόγραμμα εναντίον της ολιγαρχίας. Γιατί αν πας μέχρι την Κυριακή των εκλογών χωρίς δημιουργία προοδευτικού μετώπου που θα έρθει σε σύγκρουση με την ολιγαρχία, να σε στηρίξει όταν εσύ θα είσαι στο Μαξίμου αγαπητέ Αλέξη Τσίπρα, τότε απλά άλλη μια φορά θα εξυπηρετήσει τον κύριο Λάτση.

ΔΗΜ: Έχουμε ακριβώς ένα λεπτό στη διάθεσή μας με όπως με ενημέρωσε η Νικολέτα Τσουραμάνη που ρυθμίζει τον ήχο και επειδή παρακολουθούσα νωρίτερα το διάλογο που είχατε, κύριε Βαρουφάκη με τον Γ. Μελιγκώνη. Είπατε ότι πρωτίστως, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, είναι η ανατροπή του Μητσοτάκη την επόμενη μέρα, πρώτος στόχος για το ΜέΡΑ25. Εγώ θα πω για κάθε προοδευτικό πολίτη αυτής της χώρας αυτό είναι το μέλημα. Είπατε όμως ότι Δευτέρα ως Τετάρτη εμείς δεν μπαίνουμε σε διαδικασία παιδιά να συζητήσουμε για τους δικούς σας καλούς λόγους. Εκεί χάνεται το διακύβευμα της ανατροπής του Μητσοτάκη; Αν δηλαδή είναι στο δικό σας χέρι, του ΜέΡΑ25. Θα πείτε εμείς δεν το κάνουμε επειδή είναι μετά τις εκλογές;

Γ.Β.: Μου κάνει εντύπωση αυτή η ερώτηση.

ΔΗΜ: Γιατί σας κάνει εντύπωση;

Γ.Β.: Γιατί ότι ο στόχος μας δεν είναι να ανατραπεί ένα πρόσωπο, είναι να ανατραπεί ένα ολιγαρχικό σύστημα.

ΔΗΜ: Ο υπαρκτός μητσοτακισμός.

Γ.Β.: Ο υπαρκτός μητσοτακισμός δεν είναι ο Μητσοτάκης.  Είναι ο Μητσοτάκης, είναι ο Μυτιληναίος, είναι ο Λάτσης, είναι ο Βαρδινογιάννης, είναι η CVC  που έχει πάρει την ΔΕΗ, είναι η όλη αγορά των κόκκινων δανείων. Αυτό θέλουμε να ανατρέψουμε. Αυτό θέλει όμως πρόγραμμα και θέλει και ένα προοδευτικό μέτωπο να το στηρίξει. Οπότε δεν αρκεί να φύγει ο Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης τελείωσε,  θεωρώ ότι κάποιος άλλος θα μπει στην θέση του, θα δείτε κι όποια συγκυβέρνηση γίνει, ακόμα και τη Νέα Δημοκρατία να έχει μέσα, ο Μητσοτάκης θα φύγει. Το θέμα είναι να φύγει  όλο αυτό το σκυλολόι – θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω έναν αντιεπιστημονικό όρο της ολιγαρχίας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να προοδευτικό μέτωπο και ένα προοδευτικό πρόγραμμα και για να υπάρξει αυτό πρέπει να σφυρηλατηθεί από όλους εμάς, με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό, προεκλογικά.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο