Ο Πασχάλης Τσαρούχας στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η στάση του υπουργείου Πολιτισμού είναι εχθρική και δολοφονική απέναντι σε όλες τις τέχνες

Συνεντεύξεις - videos
08 Φεβ, 2021

Παρέμβαση στο Ράδιο ΜέΡΑ και στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου έκανε ο Πασχάλης Τσαρούχας, Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για τις δράσεις της νέας διοίκησης του Σωματείου, τις τελευταίες αποκαλύψεις και τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Πασχάλης Τσαρούχας αναφέρθηκε στη δυναμική του νέου ΔΣ του ΣΕΗ όπου μόνο «το τελευταίο 8μηνο αυξήσαμε τη δυναμικότητα του Σωματείου κατά 5.000 άτομα» και αναφέρθηκε στη συσπείρωση που επήλθε λόγω κρίσης, κορωνοϊού αλλά και το γεγονός ότι η νέα διοίκηση έχει αρχίσει να πείθει πως υπάρχει ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες.

«Έχουν δημιουργηθεί δομές αλληλεγγύης, είμαστε σε τακτική επικοινωνία με όσο γίνεται περισσότερα μέλη από όλη την Ελλάδα για οποιαδήποτε βοήθεια, είτε έχει να κάνει με πρώτες βοήθειες τρόφιμα, φάρμακα είτε έχει να κάνει με συμβάσεις τις οποίες επίσης επιδιώκει το ΔΣ, και είναι μία διαδικασία η οποία έχει διακοπεί λόγω των εξελίξεων στο Εθνικό Θέατρο.

Οι καταγγελίες πληθαίνουν με το metoo. Ήρθε ο καιρός να ειπωθούν κάποια πράγματα και να τα «τακτοποιήσουμε» και εμείς αλλά και στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Βέβαια, αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στο δικό μας χώρο… Είναι ζήτημα εξουσίας, είναι πολιτικό το θέμα επί της ουσίας. Μέχρι να θεσμοθετηθούν πράγματα, τα οποία πρέπει να θεσμοθετηθούν έχουμε δύο οφέλη: οι ασκούντες εξουσία έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται, να συμμαζεύονται και τα θύματα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει τρόπος να μιλήσουν, υπάρχουν αυτιά να ακούσουν. Είναι οι πρώτες κατακτήσεις όλης αυτής της ιστορίας.

Για μας η ανώτατη ποινή είναι ισόβια διαγραφή από το Σωματείο η οποία έχει ηθικό χαρακτήρα, ηθικό βάρος το οποίο δεν είναι λίγο. Εάν υπήρχε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αυτό θα σήμαινε ότι για όσο καιρό διαγράφεται κανείς του αφαιρείται και η δυνατότητα να εργαστεί.

Η στάση του υπουργείου Πολιτισμού τον τελευταίο χρόνο είναι καθαρά εχθρική και δολοφονική απέναντι σε όλες τις τέχνες, όχι μόνο στη δική μας. Για μένα ότι παραιτήθηκε ο διευθυντής του Εθνικού δεν σημαίνει τίποτα.. Εγώ θα ήθελα να δω την αιτιολογία. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί παραιτήθηκε. Το υπουργείο είναι εκτεθειμένο».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο