Ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζουν για την νέα λιτότητα που επιβάλει η τρόικα στους πολίτες

Πολιτική
07 Δεκ, 2022

Για ιστορική απόφαση «ορόσημο» για την Ελλάδα, που έλαβε το Eurogroup, έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών της Μητσοτάκης Α.Ε. κ. Σταϊκούρας, προσπαθώντας μαζί με τον Πρωθυπουργό για άλλη μια φορά να κρύψουν την πραγματικότητα μέσα στην επικοινωνία. Μια πραγματικότητα που επί της ουσίας σημαίνει την επιβολή νέας λιτότητας από την τρόικα στους πολίτες. Αυτό πανηγύρισαν οι κύριοι Σταϊκούρας και Μητσοτάκης!

Πρόκειται, βέβαια, για κάτι που δεν συνιστά «πρωτοπορία», καθώς αντιθέτως αποτελεί την μαύρη κι άραχνη παράδοση του μνημονιακού τόξου (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) να εκλιπαρεί και να ευγνωμονεί δουλικά, ακόμα και για τα μάρμαρα που μας κλέψανε. Aυτό, ακριβώς, βρήκε αυτές τις μέρες τη νέα του έκφραση στις θριαμβολογίες για δήθεν «ελάφρυνση χρέους 6 δις του Eurogroup».

Θυμίζουμε ότι επί πρώτου Μνημονίου, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλώντ Τρισέ, ξόδεψε δεκάδες δις για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και να τα «στηρίξει» χωρίς επιτυχία. Τα ομόλογα αυτά τα αγόρασε περίπου στο 60-70% της αξίας τους, σε μια εποχή που οι χρηματιστηριακές αγορές τα αποτιμούσαν στο 10%! Στη συνέχεια όμως είχαμε το PSI και τα ελληνικά ομόλογα κουρεύτηκαν κατά 90%, τα ομόλογα που είχε αγοράσει η ΕΚΤ απαίτησε να τα αποπληρώσουμε στο 100%.

Καθώς το ελληνικό κράτος ήταν πτωχευμένο, τα δις αυτά μας τα επέβαλε ως δάνειο η ίδια η τρόικα.

Η ΕΚΤ, δηλαδή, είχε πάρει ομόλογα στο 60-70% της ονομαστικής τους αξίας, τα οποία αν δεν τα είχε πάρει, εμείς δεν θα χρειαζόταν να τα αποπληρώσουμε ποτέ και μας ανάγκασαν να χρεωθούμε κι άλλο για να τα πληρώσουμε στο 100%.

Και έρχεται τώρα, χρόνια μετά, και μας επιστρέφει ένα μόνο μέρος των κερδών που έβγαλαν από το αίμα του ελληνικού λαού και τολμάνε να πανηγυρίζουν κιόλας για αυτό. Και μάλιστα, σα να μην έφτανε αυτό, μας έβαλαν και τα γνωστά αγαπημένα τους «προαπαιτούμενα», μνημονιακούς όρους δηλαδή -αν και υποτίθεται πως βγήκαμε δήθεν από μνημόνια και μεταμνημόνια- για να μας επιστρέψουν το μέρος αυτό των κλεμμένων!

Να λοιπόν, τι απαίτησαν και πήραν από τον κ. Σταϊκούρα στο Eurogroup και μετά το «ναι σε όλα» έχει το θράσος να μας μιλάει για ορόσημο και ιστορική μέρα για τη χώρα:

1. Αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρα επανεκκίνηση και εκτίναξη των πλειστηριασμών.

2. Μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας περίθαλψης, άρα εισαγωγή κι άλλων ιδιωτών στο ΕΣΥ.

3. Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, άρα περαιτέρω υποχώρηση των συλλογικών συμβάσεων.

4. Συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, άρα απόδοση πλήρους ελευθερίας κινήσεων στους τραπεζίτες να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού, χωρίς να αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων και ούτε φυσικά κατά διάνοια φορολόγηση αυτής της αισχροκέρδειας, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης από το Λονδίνο.

5. Εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών, άρα κι άλλοι πλειστηριασμοί, εξώσεις, κατασχέσεις κλπ.

6. Εφαρμογή του Οργανισμού Sale and Lease Back για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας, άρα και να τους πάρουν τα σπίτια και να τους αφήσουν να μείνουν μέσα με ενοίκιο που θα αποφασίζουν τα αρπακτικά ταμεία.

Αυτή είναι η αλήθεια πίσω απ’ τα καθρεφτάκια. Μας ζητούν να χορεύουμε στους δρόμους τυλιγμένοι με σημαίες της Ε.Ε., επειδή μας γύρισαν ένα μέρος από τα κλεψιμαίικα, με όρους που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας στο οποίο μας έχουν καταδικάσει. Γι΄ αυτό το ΜέΡΑ25 επιμένει, κόντρα στις θριαμβολογίες του μνημονιακού τόξου για εξόδους από την επιτήρηση και την επιτροπεία, οι οποίες ντύνονται διαρκώς με νέα προαπαιτούμενα για μια ακόμα δήθεν ελάφρυνση του χρέους, πως απαιτείται Ρήξη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο