Ο κ. Χρυσοχοΐδης βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στην καλλιτεχνική-κινηματική αντίσταση απέναντι στα μνημόνια

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Μάι, 2021

Τον Νοέμβριο του 2011, το Θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ», εγκαταλελειμμένο για 5 περίπου χρόνια από την ελληνική πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού, καταλαμβάνεται και λειτουργεί ως καλλιτεχνικός αυτοδιαχειριζόμενος χώρος. Με κυρίως πολιτιστική αλλά και κοινωνική δράση, με σύνδεση με την τοπική κοινωνία και άλλους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, καθώς και με ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής και της διεθνούς καλλιτεχνικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ένα θέατρο υπόδειγμα που λειτουργεί ως πυρήνας της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του πειραματισμού, αλλά και της κοινωνικής αλληλεγγύης και του πολιτικού ακτιβισμού, αντίθετος σε κάθε λογική εμπορευματοποίησης και αποκλεισμού, όπως κυριαρχούσε την εποχή των μνημονίων.

Το «Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ» λειτουργούσε με όργανο του, την Ανοιχτή του Συνέλευση κατά τη διάρκεια της σκληρής μνημονιακής δεκαετίας, παρά τις πολλές προσπάθειες να σφραγιστεί και λόγω της μεταβίβασης του στο ΤΑΙΠΕΔ της εκποίησης και του ξεπουλήματος.

Το «Εμπρός» φιλοξένησε παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες, προσφέροντας στέγη σε νέες ομάδες που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα υπέρογκα ενοίκια της αγοράς, αλλά και δημιουργώντας δικές του δράσεις. Ο τρόπος λειτουργίας του θεάτρου βρισκόταν υπό διαρκή επεξεργασία προκειμένου να επιτελεί με όλο και καλύτερο τρόπο τον πολιτιστικό και κοινωνικό του ρόλο ως ένας δημόσιος χώρος, ένα κοινό και δημόσιο αγαθό στην καρδιά της Αθήνας.

Η κατάληψη και η επαναλειτουργία του Θεάτρου Εμπρός ήταν μία από τις πρώτες ελπιδοφόρες αντιδράσεις των καλλιτεχνών στην καταστροφή των Μνημονίων. Οι παραστάσεις που έστησαν στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ήταν αντίδοτο στον πολιτισμικό μαρασμό. Τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη δεν το συγχώρεσαν ποτέ αυτό και σήμερα με την ευκαιρία κιόλας της πανδημίας, βρήκαν την ευκαιρία να εισβάλλουν και να σφραγίσουν τον δημόσιο αυτό χώρο δημοκρατίας, ελευθερίας και πολιτισμού.

Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει αυτή την κρατική, κατασταλτική εισβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για λογαριασμό του αποικιοκρατικού και τροϊκανικού ΤΑΙΠΕΔ στον πολιτισμό.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για επιστροφή στην κανονικότητα προφανώς δεν εννοεί βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά επιστροφή στις αστυνομικές εκκενώσεις εμβληματικών αυτοδιαχειριζόμενων πολιτιστικών χώρων.

Πίσω ολοταχώς από κάθε «Εμπρός» και προσεχώς από τις εξώσεις σπιτιών και μαγαζιών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο