Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Al Jazeera για το Παλαιστινιακό

Συνεντεύξεις - videos
19 Οκτ, 2023

Η συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στο Al Jazeera English για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα και τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ:

▪  Ποια είναι η άποψή σας για την αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, ως κάποιος που ήταν μέλος ευρωπαϊκής κυβέρνησης;

Σκανδαλώδης. Καμία άλλη λέξη δεν μπορεί να περιγράψει την παράβαση καθήκοντος που διαπράττει η ευρωπαϊκή ηγεσία. Εδώ και μέρες αναπαράγουν σαν παπαγαλάκια τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ.

Χθες, για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να κάνει μια ουσιαστική δήλωση. Και τι αφορούσε η δήλωση; Την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των κατοίκων της Γάζας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποσιωπά το γεγονός ότι το Ισραήλ μπλοκάρει αυτή τη βοήθεια, η οποία δεν φτάνει ποτέ στους κατοίκους της Γάζας. Κι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το ηθικό ανάστημα να καταδικάσει το Κράτος του Ισραήλ για αυτόν τον αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τη ρητορική πολλών Ευρωπαίων ηγετών αλλά και της ισραηλινής πλευράς, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται οπότε αυτές οι ενέργειες είναι δικαιολογημένες. Τα εγκλήματα πολέμου δεν δικαιολογούνται από κανέναν, ποτέ και πουθενά, για κανένα λόγο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Μετά τις σφαγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η διεθνής κοινότητα συνήλθε και δημιουργήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, οι Συνθήκες της Γενεύης και θεσπίστηκαν κανόνες πολεμικής εμπλοκής. Αυτοί οι κανόνες είναι εξαιρετικά σαφείς.

Ανεξάρτητα του ποιος είναι ο εισβολέας ποιο είναι το θύμα ή τα επιχειρήματα κάθε πλευράς, ο κανόνας είναι: Δεν βομβαρδίζεις νοσοκομεία. Δεν λιμοκτονείς έναν πληθυσμό επειδή δεν σου αρέσουν οι μαχητές που κρύβονται ανάμεσά του. Δεν βομβαρδίζεις θέατρα.

Να το πω κι αλλιώς: Αυτοί που έκαναν τα στραβά μάτια και δεν καταδίκασαν τη δολοφονία αθώων, άοπλων δημοσιογράφων γιατρών, νοσηλευτών και παιδιών ,όλα αυτά τα χρόνια, από τον στρατό του Ισραήλ, έχουν απωλέσει το δικαίωμα να καταδικάζουν τις φρικαλέες πράξεις της Χαμάς.

▪  Γιάνη, να σε ρωτήσω για τη στάση που κρατούν στο εσωτερικό τους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τηρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τις αρχές τους; Για παράδειγμα, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη Γαλλία που αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης. Γνωρίζω πως κι εσύ έπεσες θύμα λογοκρισίας κι ακυρώθηκαν προσκλήσεις σου για διαλέξεις.

Ένα πέπλο σκοτεινιάς, λογοκρισίας, συρρίκνωσης δικαιωμάτων πέφτει πάνω μας. Γιατί αυτό συμβαίνει πραγματικά και το γνωρίζαμε πάντα. Από τη στιγμή που η κυβερνήσεις μας γίνονται συνένοχες σε εγκλήματα πολέμου, από τη στιγμή που γίνονται συνένοχες στην εθνοκάθαρση ενός λαού, είτε στην Παλαιστίνη, είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή οπουδήποτε.

Όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία εμείς στο DiEM25, το κίνημα που εκπροσωπώ, τον είχαμε καταδικάσει δηλώνοντας πως η επίθεση και η κατοχή είναι καταδικαστέες όπου κι αν συμβαίνουν είτε στην Ουκρανία είτε στην Παλαιστίνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά: Από τη μία διαρρηγνύει τα ιμάτιά της να καταδικάζει, ως οφείλει, το όποιο έγκλημα πολέμου του Πούτιν, και από την άλλη απαγορεύει τη συμμετοχή Παλαιστινίων συγγραφέων σε εκθέσεις βιβλίων στη Γαλλία, τη Γερμανία ή αλλού.

Αυτή είναι η αρχή του τέλους όποιας ηθικής αξίωσης έχει η Ευρώπη να θεωρείται πολιτισμένη ήπειρος.

 

Δείτε τη συνέντευξη στο YouTube κανάλι του ΜέΡΑ25:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο