Ο εκβιασμός του DiEM25 από την ΕΚΤ μας αφορά όλους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Ιαν, 2023

Η ΕΚΤ ζητά από μας €20.000 επειδή απαιτήσαμε ενημέρωση που θα έπρεπε να είναι προσβάσιμη στον καθένα. Βοήθησέ μας να αντισταθούμε σε αυτή την απόπειρα εκφοβισμού – και να δημοσιοποιηθούν τα #TheGreekFiles, τα οποία θέλουν πάση θυσία να κρύψουν

Το καλοκαίρι του 2015 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά της να εκβιάσει την υποταγή της κυβέρνησής μας. Αυτό το μέτρο ήταν τόσο αυταρχικό και πρωτόγνωρο, που η ΕΚΤ ανέθεσε μυστικά – και με χρήματα των φορολογουμένων – σε ένα δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών να γνωμοδοτήσει αν είχε δικαίωμα να το κάνει.

Δυστυχώς για αυτούς, ένας πληροφοριοδότης εντός του οργανισμού μάς ενημέρωσε.

Το 2017 ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης υπέβαλε αίτημα εξ ονόματος του DiEM25, στο πλαίσιο της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφόρηση, να δει το περιεχόμενο αυτής της νομικής γνωμοδότησης, μαζί με τον τότε Ευρωβουλευτή Fabio de Masi. Σε τελική ανάλυση, αν σύμφωνα με τη γνωμοδότηση η ΕΚΤ είχε κλείσει τις ελληνικές τράπεζες νομίμως, γιατί να μην την κοινοποιήσει; Αν πάλι τις είχε κλείσει παρανόμως, τότε γιατί τις έκλεισε;

Ενώ παραδέχτηκαν την ύπαρξη της νομικής γνωμοδότησης, αρνήθηκαν να την κοινοποιήσουν «για λόγους εμπιστευτικότητας», οπότε ο Fabio και ο Γιάνης προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ταυτόχρονα, το DiEM25 ξεκίνησε την εκστρατεία «Release #TheGreekFiles!».

Τελικά χάσαμε τη δίκη καθώς, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δικαστές της ΕΕ υποστήριξαν το γελοίο επιχείρημα της ΕΚΤ.

Τώρα, μόλις ενημερωθήκαμε ότι η ΕΚΤ απαιτεί πάνω από €20.000 για τα νομικά της έξοδα από τα μέλη του DiEM25 και τον Fabio, επειδή τολμήσαμε να τους αναγκάσουμε να δημοσιοποιήσουν τη νομική γνωμοδότηση που πλήρωσαν με χρήματα των φορολογουμένων – στην οποία κάθε Ευρωπαίος θα έπρεπε να έχει ελεύθερη πρόσβαση. 

Ναι, η ίδια ΕΚΤ, που με το πάτημα ενός κουμπιού τυπώνει τρισεκατομμύρια ευρώ για να τα δώσει σε ολιγάρχες και να αποκρύψει τη χρεοκοπία κρατών-μελών, θέλει να μας στριμώξει οικονομικά. Όχι επειδή την ενδιαφέρουν τα χρήματα, αλλά για να στείλει ένα μήνυμα: «Δες τι παθαίνει όποιος προσπαθεί να αποκαλύψει τι κάνουμε στο παρασκήνιο.»

Πρέπει να τους στείλουμε ένα δικό μας μήνυμα: «Δες τι παθαίνει όποιος προσπαθεί να αποτρέψει τους Ευρωπαίους να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.»

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε; Κάνοντας δύο απλά πράγματα.

Το πρώτο είναι να ανανεώνουμε την απαίτησή μας προς την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει τα #TheGreekFiles. Υπογράψτε και διαδώστε τώρα το ψήφισμά μας για να ενημερώσετε την ΕΚΤ ότι θέλετε κι εσείς να μάθετε τι είναι αυτό που αγόρασαν με τα χρήματά σας, αλλά θέλουν τόσο πολύ να κρατηθεί μυστικό.

Το δεύτερο: σας ζητούμε, στο βαθμό των δυνατοτήτων σας, να δείξετε την αλληλεγγύη σας στο DiEM25 και να συνεισφέρετε για να καλυφθούν τα έξοδα του εκφοβισμού της ΕΚΤ. Ελπίζουν ότι θα μας νικήσουν καταστρέφοντας οικονομικά το κίνημά μας. Αν όμως 1.000 παραλήπτες αυτού του μηνύματος συνεισφέρουν έστω και €15, τότε δεν θα καταφέρουμε μόνο να αντισταθούμε στον εκφοβισμό τους, αλλά και να χρηματοδοτήσουμε τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι κανένας Ευρωπαϊκός οργανισμός δεν θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτές τις βρώμικες πρακτικές.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο