Νεολαία ΜέΡΑ25: Τα σχολεία ανοίγουν ξανά, δύο μήνες μετά, χωρίς καμία ενίσχυση και υγειονομική προστασία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Ιαν, 2021

Αύριο, Δευτέρα 11/01, οι μικροί/ες μαθητές και μαθήτριες της χώρας, θα επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις, αφού η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έθεσαν ως προτεραιότητα το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και αποφάσισαν την επαναλειτουργία τους.

Θα θέλαμε να μπορούμε να εκφράσουμε τη στήριξη μας στην απόφαση της κυβέρνησης. Μάλιστα όπως είχαμε προειδοποιήσει, υπάρχει υψηλός κίνδυνος ψυχολογικής κατάπτωσης των παιδιών και κοινωνικής απομόνωσης, πέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Όμως, η αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μας καθιστά ξεκάθαρη την ανετοιμότητα της για μια τέτοια επιστροφή μαθητ(ρι)ών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Από τις 13/11, που έχουν να βρεθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες στις αίθουσες η κ. Κεραμέως δεν φρόντισε να υπάρξει καμία πρόνοια και ενίσχυση της υγειονομικής φροντίδας στις αίθουσες.

Δεν έχει υπάρξει καμία πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, καμία ενίσχυση στο προσωπικό καθαριότητας, δεν δημιουργήθηκε σύστημα δωρεάν μαζικών τεστ, δεν επιλέχθηκε η μέθοδος των εκ περιτροπής μαθημάτων, δεν ενισχύθηκαν με προσλήψεις σχολικοί νοσηλευτές/επισκέπτες υγείας και δεν μειώθηκε ο αριθμός μαθητ(ρι)ών ανά τάξη.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η απουσία πολιτικής για τους μαθητές που νοσούν οι γονείς τους ή οικείο πρόσωπο και αδυνατούν να προσέλθουν στο σχολείο. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει παράλληλη διαδικασία τηλεκπαίδευσης.

Οι κρίσιμες ώρες και μέρες που ζούμε δεν είναι κατάλληλες για υψηλές κορώνες και φωνές. Λυπούμαστε πολύ όμως, που το Υπουργείο Παιδείας και η κ. Κεραμέως αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν τη βαρύτητα των καιρών και την κομβικής σημασίας ανάγκη για ενίσχυση των εκπαιδευτικών διαδικασιών, για την πλήρη και συνολική λειτουργία των σχολείων με την καθολική πρόσβαση των μαθητ(ρι)ών.

Ευχόμαστε καλή δύναμη και κουράγιο σε κάθε νέο και νέα που θα βρεθούν, από αύριο, ξανά στις αίθουσες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο