Νεολαία ΜέΡΑ25: Καμία μόνη – Καμία λιγότερη. Κάλεσμα για την Φεμινιστική Απεργία

Συνεντεύξεις - videos
07 Μαρ, 2022

Από τις 8 Μαρτίου του 1910 όπου μετά από πρόταση της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Γυναικών, καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, μέχρι σήμερα γυναίκες και θηλυκότητες μέσα από αγώνες έχουν κερδίσει πολλά δικαιώματα που για τους άνδρες είναι αυτονόητα.

Το γεγονός πως μια γυναίκα ή θηλυκότητα πλέον έχει το ίδιο δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον τρόπο ζωής και στο χώρο της Πολιτικής, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι το ίδιο εύκολο όπως για έναν άντρα. Καθώς οι γυναίκες και οι θηλυκότητες από πολύ μικρές μεγαλώνουν με πάρα πολλά πατριαρχικά και σεξιστικά στερεότυπα. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο να επιλέξουν τα ίδια αντικείμενα σπουδών και εργασίας με έναν άντρα. Από τις πολύ προσωπικές ερωτήσεις που θα δεχθούν όταν προσπαθούν να διεκδικήσουν μια δουλειά (αν είναι παντρεμένες, αν έχουν παιδιά κτλ) κάτι που ένας άντρας δεν θα ρωτηθεί ποτέ, τον κίνδυνο να χάσουν την δουλειά τους στο ενδεχόμενο κάποιας εγκυμοσύνης, να απορριφθούν από μια δουλειά, λόγω εμφάνισης, ενώ κινδυνεύουν μέχρι και από παρενόχληση σεξουαλική ή μη.

Παρόλο που για αρκετό καιρό βλέπαμε πως το φεμινιστικό κίνημα είχε μείνει στάσιμο σε σχέση με πιο παλιές εποχές, τώρα βλέπουμε μια νέα γενιά, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ξανά καθορίζει τα έμφυλα ζητήματα, και να μην διστάζει να καταγγείλει την βία που της ασκείται από την πατριαρχία, να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των θυμάτων, αλλά και να καταδικάσει όσα άτομα δικαιολογούν τους θύτες.

Η 8η Μάρτη ημέρα μεγάλης φεμινιστικής απεργίας, για την μνήμη των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών, μας θυμίζει όχι μόνο τους αγώνες που γίνανε για να αποκτήσουν οι γυναίκες και οι θηλυκότητες δικαιώματα που για τους άνδρες ήταν αυτονόητα, αλλά και να μας υπενθυμίζει πως ακόμη και σήμερα ενώ έχουν κερδηθεί πολλοί αγώνες, οι γυναίκες και οι θηλυκότητες πολλές φορές παλεύουν για τα αυτονόητα.

Η νέα γενιά έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να μιλήσει και να καταγγείλει την κακοποίηση που δέχεται από την πατριαρχία.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 με αφορμή την 8η Μάρτη και την Ημέρα της Γυναίκας, στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν οι γυναίκες και οι θηλυκότητες και καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν στην Φεμινιστική Πορεία, την Τρίτη 8 Μαρτίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στη 1μμ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο