Νεολαία ΜέΡΑ25: Ήρθε η στιγμή να τιμάμε με ουσιαστικό τρόπο τις εθνικές επετείους, και όχι με αναχρονιστικές παρελάσεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Μαρ, 2022

Άλλη μια εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου, που μαζί με την 28η Οκτωβρίου, γιορτάζουμε με μαθητικές παρελάσεις και στρατιωτικά αγήματα.

Οι μαθητικές παρελάσεις καθιερώθηκαν την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά και αντανακλούσαν νοοτροπίες και ιδεολογίες εκείνης της εποχής. Τα τελευταία χρόνια οι παρελάσεις σε μεγάλο ποσοστό απαξιώθηκαν από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όλο και λιγότεροι θεατές βρίσκονται στα πεζοδρόμια για να “τιμήσουν” την εθνική επέτειο, και κατά κύριο λόγο μόνο οι γονείς και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Όσον αφορά τους μαθητές και τις μαθήτριες, απομακρύνθηκαν από τις παρελάσεις λόγω της ριζοσπαστικοποίησης της νέας εποχής και του συντηρητικού χαρακτήρα αυτών των εορτασμών, συμμετέχουν σε αυτές κυρίως για να χάσουν μάθημα ή με αντάλλαγμα κάποια σχολική χάρη, και τις περισσότερες φορές χωρίς πλήρη κατάρτιση και γνώση του ιστορικού λόγου που συμβαίνουν οι παρελάσεις.

Οι μαθητικές παρελάσεις δεν αντιπροσωπεύουν σήμερα κάποια αξία που θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή. Οι σχηματισμοί σε σειρές, τα στρατιωτικά εμβατήρια και η κοινή ενδυμασία παραπέμπουν σε άλλες αυταρχικές εποχές και μνήμες.

Η μνήμη και η ιστορία δεν τιμούνται με αυτό τον τρόπο. Αντιθέτως απαξιώνεται ακόμη περισσότερο η συλλογική μνήμη, και απομακρύνει τον πραγματικό διαπαιδαγωγικό λόγο της γνώσης της ιστορίας.

Σήμερα υπάρχει η ανάγκη οι νέες και οι νέοι να τιμούν τις εθνικές επετείους με δημιουργικό τρόπο, να αντλούν συμπεράσματα και αξίες, ώστε με ουσιαστικό τρόπο να αποκτούν άμεση και προσωπική εμπειρία γεγονότων, και να αποφεύγεται η μετατροπή των παρελάσεων σε άλλη μια ευκαιρία κατανάλωσης.

Η ώρα ουσιαστικής κατάργησης των μαθητικών -και στρατιωτικών- παρελάσεων έχει επέλθει. Μέσα από έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, με τους μαθητές και τις μαθήτριες, με τους γονείς και τις τοπικές κοινωνίες μπορούμε να αναδείξουμε ιδανικά και αξίες για θέματα εθνικής αυτογνωσίας. Εμπλουτίζοντας εκπαιδευτικές δράσεις μέσα κι έξω από το σχολείο, που θα προσελκύσουν τη νέα γενιά.

Ήρθε η στιγμή να τιμάμε με ουσιαστικό τρόπο τις εθνικές επετείους, και όχι με αναχρονιστικές παρελάσεις.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο