Νεολαία ΜέΡΑ25: Η Κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να ανοίξουν τα σχολεία. Να προστατέψει τις προσωπικότητες των μαθητών/ριών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Ιαν, 2021

Το Σάββατο 02/01, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του καθολικού lockdown, μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση παίρνει πίσω το μέτρο του clickaway και κλείνοντας τις λίγες κατηγορίες επιχειρήσεων που είχαν επιτρέψει να ανοίξουν (βλ. βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια). Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων σημείωσε πως τα μέτρα λαμβάνονται για να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο δυνατόν.

Η Κυβέρνηση που επί 9 μήνες αδρανεί συνειδητά απέναντι στη μαθητική και φοιτητική κοινότητα, χωρίς να εκπονεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση που αδιαφορεί για τη μεγάλη μάζα μαθητ(ρι)ών που βρίσκονται κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένοι/ες από την εκπαιδευτική διαδικασία, εξαιτίας αδυναμίας σύνδεσης στην τηλεκπαίδευση. Η Κυβέρνηση που παρεμβαίνει στη μέση της σχολικής χρονιάς στην ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η Κυβέρνηση ρίχνει σήμερα όλο το φταίξιμο της παράτασης του lockdown στο εν δυνάμει άνοιγμα των σχολείων. Άλλη μια φορά, η επιχειρεί να πετάξει από πάνω της τις ευθύνες της, χρεώνοντας τους πολίτες, πως αν δεν τηρήσουν τα μέτρα, τα “παιδιά μας” δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία.

Η κ. Κεραμέως συνειδητοποιεί το μέγεθος της αποτυχίας της; Οι νέοι και οι νέες έχουν ανάγκη να συναναστρέφονται με συνομηλίκους τους. Τα σχολεία, όπως και τα πανεπιστήμια, αποτελούν τους κοινωνικούς χώρους των νέων. Μέσω της επικοινωνίας, μεταξύ τους, καλλιεργείται η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας τους. Αν κρατήσουμε για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα τους νέους αποξενωμένους, κλεισμένους σε ένα δωμάτιο, πίσω από την οθόνη των υπολογιστών τους, θα προκαλέσουμε μεγάλο ψυχοκοινωνικό σοκ στη νέα γενιά.

Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να θωρακίσει τις προσωπικότητες των μαθητ(ρι)ών και να επιχειρήσει να κάνει τα πάντα για να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν πίσω στις σχολικές αίθουσες, και στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Όχι πρόχειρα και υπό στοχοποίηση. Αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο που είναι πασιφανές και κοινά αποδεκτό από όλους/ες μας. Μειώνοντας τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, προσλαμβάνοντας προσωπικό καθαριότητας για να απολυμαίνονται καθημερινά οι σχολικοί χώροι.

Με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και εκ περιτροπής μαθήματα για τις μεγαλύτερες τάξεις, για να μην βρίσκονται παράλληλα στο ίδιο προαύλιο πολλά άτομα.

Λύσεις υπάρχουν, η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την στοχοποίηση και την τρομοκράτηση της νεολαίας για να αποπροσανατολίσει και να αποφύγει την κουβέντα των ευθυνών της.

Η αποτυχία της Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης είναι δεδομένη. Τουλάχιστον ας προσδιορίσει το μέγεθος. Θα μπορέσει να σώσει τις ψυχές των μαθητ(ρι)ών;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο