Νεολαία ΜέΡΑ25: Η αυτοδιάθεση του σώματος είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ντροπιαστική η συμμετοχή Πατούλη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Νοέ, 2021

Το αν μία γυναίκα επιλέξει ή όχι να γίνει μητέρα είναι καθαρά μια απόφαση που αφορά μόνο την ίδια. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, στην αντισύλληψη και την πρόσβαση στην ασφαλή άμβλωση, είναι δικαιώματα που έχουν κερδηθεί μέσα από αγώνες που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν οι γυναίκες. Το αν μια γυναίκα επιλέξει να γίνει μητέρα αποτελεί απόφαση ΜΟΝΟ της ίδιας και δεν αφορά ούτε την Κυβέρνηση, ούτε την Εκκλησία, ούτε το δημογραφικό θέμα που έχει η κάθε χώρα.

Οι γυναίκες καταπιέζονται σε όλη την διάρκεια της ζωής τους από το οικογενειακό τους και φιλικό τους περιβάλλον, τα κοινωνικά στερεότυπα που επικρατούν. Είναι γνωστή η πατριαρχική αντίληψη ότι μόνο μέσα από την μητρότητα είναι ολοκληρωμένη μια γυναίκα, χωρίς ποτέ να ρωτηθεί για το αν το θέλει πραγματικά και στιγματίζεται αν επιλέξει να μη γίνει. Παράλληλα οι γυναίκες που είναι ή θέλουν να γίνουν μητέρες, βρίσκονται αντιμέτωπες με επιπλέον δυσκολίες. Πολλές φορές η μητρότητα αποτελεί κριτήριο για την πρόσληψη είτε γιατί απαιτείται άδεια τοκετού αλλά ακόμα και για γυναίκες με μεγαλύτερα παιδιά δεν δίνεται η δυνατότητα κάποιας προαγωγής γιατί ως μητέρες «δεν έχουν χρόνο» ή «δεν θα τα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις» όπως πρόσφατα συνέβη στη γιατρό.

Η είδηση της εκδήλωσης για τις 8/11/21 στην Κατερίνη με θέμα την υπογονιμότητα, την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό που διοργανώνεται από την Σχολή Γονέων και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης με ομιλητές τον καθηγητή ιατρικής Κωνσταντίνο Πάντο και την Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, αποκλείοντας για άλλη μια φορά γυναίκες από την εκδήλωση είναι απαράδεκτη. Η μητρότητα είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τις γυναίκες και επιβάλεται να τους δίνεται ο χώρος και το βήμα να πούνε την άποψη τους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και πιο συχνά τέτοιου είδους απόψεις και αντιλήψεις σχετικά με την μητρότητα και το δικαίωμα στη αυτοδιάθεση του σώματος κάθε γυναίκας και οι απόψεις αυτές τυχαίνει και έρχονται πάντα από άντρες. Όπως το εξώφυλλο της αθλητικής εφημερίδας Sport Time που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2019, το Συνέδριο Γονιμότητας που είχε προγραμματιστεί να γίνει στα Ιωάννινα πριν μερικούς μήνες, αλλά ακυρώθηκε μετά από τις αντιδράσεις τόσο των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, όσο και του κόσμου.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 ζητάμε από πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που ως σκοπό έχουν μόνο την ενοχοποίηση και τον στιγματισμό όσων γυναικών δεν θέλουν να γίνουν μητέρες και δεν ακούγονται οι θέσεις και οι ανάγκες των γυναικών το δικαίωμα στην επιλογή κάθε γυναίκας αν θέλει να γίνει μητέρα ή όχι. Ειδικά για τον κύριο Πατούλη που φαίνεται να κόπτεται για την υπογεννητικότητα, ας αφήσει τα αγέννητα παιδιά και ας ασχοληθεί με τα υπάρχοντα παιδιά της Αττικής που είτε κάνουν μάθημα σε κοντέινερ ή λιποθυμούν από την πείνα αφού κόπηκαν τα σχολικά γεύματα.

Η αυτοδιάθεση του σώματος είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο