Νεολαία ΜέΡΑ25: Για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, δημόσιο, λειτουργικό Πανεπιστήμιο με τους φοιτητές ελεύθερους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Νοέ, 2020

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΜέΡΑ25 για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη μετά την τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις και το Υπουργείο Παιδείας.

Παρακολουθούμε με μεγάλη εντύπωση τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στον τύπο και μετά την τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό, πρυτάνεις και το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με “έκτακτα” μέτρα που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης τις επόμενες ώρες, που θα περιλαμβάνουν κάρτα εισόδου στα Πανεπιστήμια και προσωπικό ασφαλείας (αστυνομικές δυνάμεις ή/και σεκιούριτι).

Καταρχήν, ως Νεολαία ΜέΡΑ25 θεωρούμε δεδομένο πως ο φοιτητής θα πρέπει να νιώθει ασφαλής στον χώρο που περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας του, όπως και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.

Δεν μπορούμε όμως να διανοηθούμε πως η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως μέτρο για την ασφάλεια των φοιτητών/τριών την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους των Πανεπιστημίων. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τις μέρες που ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσεφερε απείρου κάλους εικόνες και περιστατικά στους διαδρόμους των σχολών. Καθημερινοί ξυλοδαρμοί και ξεγυμνώματα, απειλή φοιτητών με όπλο, κυνηγητό με γκλοπ και δακρυγόνα, ομηρίες και δεκάδες προσαγωγές.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση καλλιέργησε τόσο τη στρατηγική έντασης μέσα στα πανεπιστήμια, έρχεται να φέρει υποτίθεται την ανακωχή. Να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Θυμίζοντας τακτικές μαφίας και σίγουρα όχι προστασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Διατυπώνοντας μάλιστα, και ακραίες θέσεις περί θεωρίας κόκκινων φασιστικών πρακτικών μέσα στα πανεπιστήμια.

Ειλικρινά θέτουμε το ερώτημα: αυτό αντιλαμβάνεται ως προστασία των φοιτητών η Κυβέρνηση; Την απειλή των ΜΑΤ ή τη σύλληψη; Εν τέλει προστατεύει ποιους από ποιους;

Εμείς οραματιζόμαστε ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό, δημόσιο και λειτουργικό. Θέλουμε οι σχολές μας να αποτελούν ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως κοινωνικοί χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, δράσεων και ζυμώσεων, να πραγματοποιούνται φεστιβάλ και συναυλίες, με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και το επιστημονικό υλικό προσβάσιμο στον καθένα και την καθεμιά. Δεν οραματιζόμαστε ένα αποξενωμένο Πανεπιστήμιο από την κοινωνία.

Η εισαγωγή του μέτρου της κάρτας εισόδου από την Κυβέρνηση θα έχει έναν και μόνο σκοπό, ο οποίος δεν είναι η ασφάλεια των φοιτητών. Η κατεύθυνση και οι πολιτικές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύουν στην αγοραία αποστείρωση των Ιδρυμάτων και την μετατροπή τους σε φυτώρια παραγωγής εξειδικευμένων εργαζομένων/πτυχιούχων, υπάκουου ανθρώπινου κεφαλαίου στα χέρια της ολιγαρχίας, εγχώριας και διεθνούς.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μια φορά να βάλει σε εφαρμογή κομβικές αλλαγές στην εκπαιδευτική κοινότητα, εν μέσω πανδημίας και χωρίς καμία διαβούλευση με τον φοιτητικό κόσμο και την κοινωνία. Δηλώνουμε πως είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε το δημόσιο, ανοιχτό, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο.

Νεολαία ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο