Νεολαία ΜέΡΑ25: Δεν υπάρχει σχέδιο για ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. Η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να προστατέψει την μαθητική κοινότητα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Ιαν, 2022

Η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά τις γιορτές, όπως ακριβώς έκλεισαν, ενώ έχουν μεσολαβήσει καθημερινά ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων και στην πράξη οι οικογένειες έχουν βιώσει τον τρόμο της πανδημίας μέσω των μεταλλάξεων και της αδυναμίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να τους προστατέψει, από την ανικανότητα και την στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, ώστε να το ιδιωτικοποιήσει αμέσως μετά.

Δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση ακόμη δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της πανδημίας και κοροϊδεύει την κοινωνία με ημίμετρα και επικοινωνιακές τακτικές. Η Ελλάδα, έγινε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που εν μέσω πανδημίας αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στους 28 και δεν ενίσχυσε με ούτε μία -1(!)- πρόσληψη καθηγητή το εκπαιδευτικό σύστημα για να αποσυμφορήσει τις τάξεις. Η κ. Κεραμέως έρχεται να αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων με μοναδικό μέτρο τα 3 self test την εβδομάδα για τους μαθητές, διατηρώντας το επικίνδυνο 50%+1 για το κλείσιμο τμημάτων αν βρεθεί κρούσμα στην τάξη.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 ζητάμε και απαιτούμε από την Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στις άμεσες και αναγκαίες ενέργειες για να διασφαλίσει την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

  • Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών
  • Σπάσιμο των τμημάτων, με μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τμήμα τα 13.
  • Επίταξη κτιρίων και μετατροπή τους σε σχολικές αίθουσες, ή τουλάχιστον, μοίρασμα των τμημάτων σε πρωινές και απογευματινές ώρες μαθημάτων
  • Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, για συχνή απολύμανση των χώρων
  • Αύξηση των δρομολογίων ΜΜΜ που μεταφέρουν μαθητές/τριες, και φοιτητές/τριες.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως πρέπει να δεσμευτεί στα κρίσιμα και αυτονόητα σημεία που αφορούν την μαθητική κοινότητα, και είναι μείζονος σημασίας.

  • Να προσαρμοστεί η εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών μαθημάτων της Γ’ Λυκείου, στα επίπεδα των προηγούμενων δύο χρόνων, μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης
  • Να καταργηθεί το διπλό μηχανογραφικό για τους φετινούς υποψήφιους
  • Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων, που μέχρι σήμερα δεν είναι έτοιμη για τις τάξεις του Λυκείου
  • Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Τέλος, άλλη μια φορά, καταθέτουμε την πρόταση τα χρήματα και τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιηθούν για την σύσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας να αποδεσμευτούν και να διατεθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με παράλληλη ακύρωση του σχετικού νόμου Κ-Χ που ψηφίστηκε, με κλειστά τα Πανεπιστήμια, πέρυσι την άνοιξη.

Όπως η κ. Κεραμέως φροντίζει να βρει χορηγίες για τις μπάρες εισόδου στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, μήπως θα έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση, να κάνουν κάτι για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων που τα έχουν αφήσει στα όρια της παρακμής και της υπολειτουργίας, αντί να νοιάζονται να εξυπηρετούν τις χάρες των φίλων τους, των ιδιοκτητών κολλεγίων.

Οι δύσκολες και κρίσιμες ώρες που διανύουμε, με τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων προβληματίζουν και ανησυχούν κάθε οικογένεια στη χώρα. Η Κυβέρνηση και η κ. Κεραμέως θα πρέπει να προβούν στη σχετική δέσμευση πως θα φροντίσουν σε κάθε περίπτωση να διατηρήσουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, ανοιχτά και ασφαλή. Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Για την ψυχική υγεία, την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία και την κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών/τριών.

Επειδή όμως η αύξηση των κρουσμάτων έχει επηρεάσει κάθε σπίτι, προτείνουμε στην κ. Υπουργό να φροντίσει να δημιουργήσει ψηφιακή υβριδική πλατφόρμα που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή και φοιτητή, να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα μαθήματα, στις περιπτώσεις που νοσεί, ή φοβάται, ή έχει στον στενό οικογενειακό και φιλικό του κύκλο άτομο ευπαθούς και ευαίσθητης ομάδας.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει η Κυβέρνηση, στο ύψος των περιστάσεων, να προσφέρει δωρεάν εξοπλισμό σε όσες/όσους το επιθυμούν και το χρειάζονται για να συμμετάσχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς προσμέτρηση απουσιών. Όπως και συνέχιση, για τα Πανεπιστήμια όλων των εργαστηρίων και των διαλέξεων με καθημερινή διενέργεια δωρεάν test και στελέχωση των τμημάτων από καθηγητές.

Με προχειρότητα και ημίμετρα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και να οραματιστούμε την επιστροφή στην κανονικότητα όπως την περιγράφουν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης. Το τέλος της πανδημίας, δεν θα έρθει κατά παραγγελία των Υπουργών, ούτε αν πείσει η Κυβέρνηση τα Μέσα Ενημέρωσης να προπαγανδίζουν υπέρ της.

Ισότιμη συμμετοχή των μαθητών/φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ασφαλής και σίγουρη λειτουργία των σχολείων/πανεπιστημίων για όλες/όλους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο