Ναι στην ΑΟΖ με την Ιταλία, Όχι στις Εξορύξεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Ιούν, 2020

Ως ΜέΡΑ25 κρίνουμε θετική την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, αποκλειστικά όμως στα πλαίσια διασφάλισης της ειρήνης, της αδιασαλευτης δέσμευσης στην προστασία του περιβάλλοντος και του σεβασμού των νησιωτών μας, διασφαλίζοντας πάντα τα δικαιώματα των αλιέων στην περιοχή και παράλληλα αποκλείοντας με κάθε τρόπο τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές οι εξορύξεις μόνο κόστος επιφέρουν και κανένα απολύτως όφελος για τους λαούς: Κόστος οικολογικό, κόστος οικονομικό (καθώς μόνο οι πολυεθνικές των πετρελαίων και των οπλικών εξοπλισμών κερδίζουν την ώρα που η οικονομία καθηλώνεται στις τεχνολογίες του 20ου αιώνα αντί να στοχεύει στην Πράσινη Βιομηχανική και την Αγροτική Επανάσταση) και κόστος γεωπολιτικό, καθώς οι αγωγοί και τα τρυπάνια στις θάλασσες και στη στεριά δημιουργούν λαμπρό πεδίο δόξας για όποιον έχει να κερδίσει, οικονομικά και στρατηγικά, από την αύξηση των εντάσεων.

Τέλος, προειδοποιούμε: Οι συνοδοιπόροι μας στην Ιταλία έχουν καταφέρει μέσα από σκληρούς αγώνες, οι πολυεθνικές των πετρελαίων, όπως η Total, η Exxon ή η ιταλική Eni, να μην απλώσουν τις καταστρεπτικές τους βλέψεις στη θάλασσα της Αδριατικής. Θα αγωνιστούμε να μη σταθεί η θέσπιση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών έρεισμα για την ιταλική ολιγαρχία να προσπαθήσει, σε συμπαιγνία με την ελληνική, να εφαρμόσει εκτός των χωρικών υδάτων της, όσα το κίνημα της απέτρεψε εντός. Ο αγώνας για βιώσιμες θάλασσες είναι κοινός, η περιβαλλοντική καταστροφή δεν εμποδίζεται από σύνορα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο