Να εμποδίσουμε την ανατροπή της Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά από την Κυβέρνηση

Συνεντεύξεις - videos
17 Ιούν, 2022

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στα πλαίσια του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης Για Την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων 2001 – 2008», χορηγήθηκαν συνολικά 9.000 στεγαστικά δάνεια, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε Ρομά συμπολίτες μας. Οι δικαιούχοι έλαβαν τα δάνεια με κοινωνικά κριτήρια και όχι χρηματο-οικονομικά. Στα χρόνια όμως που μεσολάβησαν, δεν βελτιώθηκε η εργασιακή ένταξη των Ρομά συμπολιτών μας με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των δανείων να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και έτσι πολλά νοικοκυριά, πολλές μονογονεϊκές οικογένειες, να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης και της αστεγίας.

Τα δάνεια αυτά ωστόσο αποτελούν κομμάτι συγκεκριμένης Κοινωνικής Πολιτικής Ένταξης και όχι εμπορική συναλλαγή, όπως η Κυβέρνηση την αντιμετωπίζει! Στους Ρομά δικαιούχους Στεγαστικής Συνδρομής χορηγήθηκαν δάνεια με απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας, ώστε να αποκτήσουν σταθερή, στεγασμένη κατοικία, να μπορούν επομένως τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, όπως και πηγαίνουν, να ενταχθούν κοινωνικά. Αυτό που συμβαίνει τώρα ανατρέπει πλήρως ό, τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Κυβέρνηση και τράπεζες λένε πως «Δεν πρόκειται για Κοινωνική Πολιτική Ένταξης, αλλά για χρέη που πρέπει να πληρωθούν, αλλιώς κατάσχεση και ξεσπίτωμα». Αυτά είναι τα ακριβή λόγια του Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ κ. Σκυλακάκη σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, βουλευτή του ΜέΡΑ25 πριν μερικές μέρες. Τι κι αν η απόφαση του 2006 ανέφερε ότι: «Για τα δάνεια που θα χορηγηθούν βάσει της παρούσας απόφασης θα παρασχεθεί, η ανεπιφύλακτη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για το 100% του ποσού του δανείου και των τόκων αυτού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2322/95». Κυβέρνηση και τράπεζες βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί και τους κατοίκους στο δρόμο.

Μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και έφηβοι θα δεχτούν από την Πολιτεία βίαιη περιθωριοποίηση, την ίδια περιθωριοποίηση που υποτίθεται είχε προστρέξει να ανατρέψει με τα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής και κοινωνικής ένταξης! Είναι ένα ζήτημα που ακουμπά το δικαίωμα στη Στέγη, την Κοινωνική Ένταξη και το βασικό δικαίωμα να διαφέρεις από την πλειοψηφία χωρίς αυτό να σε καθιστά πολίτη δεύτερης κατηγορίας.

Όσοι δεν θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που ολισθαίνει διαρκώς στην οπισθοδρόμηση, τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον θεσμικό ρατσισμό, πρέπει να αποτρέψουμε αυτή την αδικία σε βάρος των Ρομά! Οφείλουμε όλες και όλοι μας να συνδράμουμε ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να μαθευτεί παντού η αλήθεια, ότι Κυβέρνηση και Τράπεζες τους πετάνε στο δρόμο, ανατρέποντας την Κοινωνική τους Ένταξη!

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, στις 12 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στον τρίτο όροφο της ΕΣΗΕΑ, συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας Ρομά δικαιούχων Στεγαστικής Συνδρομής. Την οργάνωση της συνέντευξης ανέλαβε το ΜέΡΑ25, για να ακουστεί η φωνή των συμπολιτών μας ενάντια στην αδικία που βιώνουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο