Ν. Βρεττού: Η αρπαγή της Αθήνας

Αναδημοσιεύσεις
08 Μάι, 2023

Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Μητσοτάκης Α.Ε. οι μπίζνες της απλώνονται παντού και κυρίως στον Δήμο Αθηναίων, που αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για αυτές έχοντας από τα πιο υψηλά δημοτικά τέλη και έναν προϋπολογισμό που για το 2023 υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, όπως ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μετά από εισήγηση του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ο Δήμος Αθηναίων περηφανεύεται πως μειώνει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 5%, όταν η καθαριότητα στην πρωτεύουσα λόγω των μνημονιακών περικοπών ήταν εμφανώς ελλιπής και χρειαζόταν ενίσχυση, ενώ παρατηρούμε αύξηση της Δημοτικής Αστυνομίας και της αστυνομοκρατίας σε πολλές γειτονιές, όπως π.χ. στην οδό Ακαδημίας και στα Εξάρχεια.

Πώς στα αλήθεια οραματίζεται ο δήμαρχος της Αθήνας αυτή την ανάπτυξη και τι σημαίνει για εμάς τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας; Το πρώτο έργο που είδαμε στην πόλη όταν βγήκαμε από το πρώτο lockdown τον Μάιο του 2020 ήταν o Mεγάλος Περίπατος στην Οδό Πανεπιστημίου, ο οποίος στη συνέχεια ξηλώθηκε και σήμερα 3 χρόνια μετά είναι ακόμα εργοτάξιο. Ο ίδιος δήλωσε πως το έργο, το κόστος του οποίου άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ, ήταν μια «προσομοίωση» καθώς αυτή, όπως είπε, ήταν από την αρχή και η λογική του έργου (!).

Την ίδια στιγμή πολλές γειτονιές του κέντρου είναι περιστοιχισμένες από λαμαρίνες (που θα παραμείνουν για 8-10 χρόνια), έχουν κοπεί εκατοντάδες δέντρα λόγω της έναρξης των εργασιών της γραμμής 4 του μετρό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο των επόμενων ετών με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στην απόφαση αυτή δεν λήφθηκαν υπόψη ούτε σοβαρές επιστημονικές μελέτες, ούτε οι αποφάσεις των Ανοιχτών Συνελεύσεων των κατοίκων στις γειτονιές, όπως για παράδειγμα στα Εξάρχεια, που η ιστορική πλατεία είναι η μόνη που υπάρχει, άρα ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους.

Ιστορικά κτίρια του κέντρου της πόλης έχουν δοθεί σε εταιρείες, το αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης μεταφέρθηκε στο ΙΣΝ όπως και η Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ οι ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες ΑΣΤΟΡ, ΙΝΤΕΑΛ και ΙΡΙΔΑ απειλούνται με αλλαγή χρήσης. Οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε μπουτίκ ξενοδοχεία ενώ πλήθος διαμερισμάτων έχουν μετατραπεί σε Airbnb, με αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά να έχουν προκαλέσει «έκρηξη» στις τιμές των ενοικίων.

Οπου υπάρχει ελεύθερος-δημόσιος πράσινος χώρος έχει μπει στο σχέδιο ανάπτυξης-τσιμεντοποίησης, όπως π.χ. ο Λόφος του Στρέφη και ο Αρχαιολογικός χώρος στην Ακαδημία Πλάτωνος όπου ετοιμάζεται η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος προς χάριν της ανάπτυξης και του «εξευγενισμού» με 314 δέντρα που θα απομακρυνθούν άμεσα, όπως δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης. Επεται το σχέδιο της δήθεν ανάπλασης του Βοτανικού, που στην πραγματικότητα θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και όχι των κατοίκων.

Τα περισσότερα μικρά μαγαζιά βάζουν λουκέτο γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τα υψηλά ενοίκια και τα λειτουργικά κόστη. Το χρώμα της Αθήνας αλλάζει. Αυτή την πόλη μάλλον οραματίζεται ο Κώστας Μπακογιάννης. Μια πόλη χωρίς ελευθέρους πράσινους χώρους, χωρίς σινεμά και μικρά μαγαζάκια, μια πόλη «εξευγενισμένη» με Mall και πολυεθνικές εταιρείες, μια πόλη που απευθύνεται πρωτίστως στους περαστικούς τουρίστες και όχι στους μόνιμους κατοίκους. Είναι σχεδόν ειρωνικό πως πρόσφατα δήλωσε ότι «η Αθήνα σήμερα ξαναζεί και ονειρεύεται για το αύριο». Εμείς οι κάτοικοι βλέπουμε σήμερα την Αθήνα να αργοπεθαίνει και ανησυχούμε για το αύριο. Εμείς θέλουμε μια πόλη ζωντανή που θα σέβεται την ιστορία της και τους κατοίκους της, μια πόλη με περισσότερο πράσινο, πάρκα και δημόσιους χώρους, μια πόλη με σινεμά και μικρά μαγαζιά (βιβλιοπωλεία, δισκάδικα κ.ά.).

Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η συμμετοχή των Ανοιχτών Συνελεύσεων στην κατάρτιση των δημοτικών προϋπολογισμών και κατά συνέπεια στην εξέλιξη των δημοτικών έργων κατά το μοντέλο των ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών) παντού.

Με τα ΔΙΑΣΚΕΠ στην πρώτη γραμμή ο διαχωρισμός κοινωνίας – οικονομίας καταργείται, η δημοκρατία διεισδύει τόσο στο κράτος όσο και στην οικονομία, ο κοινοβουλευτισμός αναβαθμίζεται και η αποτελεσματικότητα συμβαδίζει για πρώτη φορά με τη μείωση της εξουσίας κεφαλαιοκρατών – γραφειοκρατών επί των πολλών. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τα σχέδια αρπαγής της Αθήνας… Γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς!

Ντέπυ (Δέσποινα) Βρεττού, Κάτοικος Εξαρχείων – Υποψήφια Α’ Αθήνας ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

Πηγή: efsyn.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο