Ο μνημονιακός λαϊκισμός του κ.Μητσοτάκη σε νούμερα και αριθμούς

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Ιούλ, 2019

Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης προέβη, με πομπώδες και πανηγυρικό ύφος, σε συγκεκριμένες εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων: μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στο Τέλος Επιτηδεύματος, στην Εισφορά Αλληλεγγύης, στη Φόρολογία των Επιχειρήσεων.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού σημείωσε τον Ελέφαντα στην Αίθουσα – την 100% προπληρωμή φόρου που η κυβέρνηση δεν ανέφερε καν, πόσο μάλλον να καταργήσει – και την ταξικότητα των μέτρων – όπως η οριζόντια εξαγγελλόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ που αντιμετωπίζει το ίδιο μια έπαυλη με ένα μικρό διαμέρισμα, προχώρησε στον υπολογισμό της μείωσης των δημόσιων εσόδων από αυτά τα μέτρα:

  • 1% του ΑΕΠ, συν άλλο 1% από τις νέες δαπάνες
  • 680 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ
  • 190 εκατ. ευρώ στο Τέλος Επιτηδεύματος
  • 308 εκατ. ευρώ στην Εισφορά Αλληλεγγύης
  • 690 εκατ. ευρώ από τη Φορολογία των Επιχειρήσεων

Η ρήξη είναι δεδομένη, αλλά με ποιον;

Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη έχει να επιλέξει μεταξύ δύο εναλλακτικών:

  • είτε να προχωρήσει άμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε, αψηφώντας τον στόχο του 3,5%
  • είτε να τα παραπέμψει στις καλένδες, με την περιβόητη φράση “σε βάθος τετραετίας”, αναιρώντας τις ίδιες του τις εξαγγελίες.

Ο κ.Μητσοτάκης έχει να επιλέξει είτε ρήξη με την τρόικα, είτε με τον λαό. 

Τι θα γίνει;

Από όλες αυτές τις εξαγγγελίες, ελάχιστα θα γίνουν. Το 2019 μόνο η μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τίποτα άλλο. Τα άλλα; Ίδομεν, είναι απόφαση των δανειστών άλλωστε, όχι της ελληνικής κυβέρνησης.

Εν κατακλείδι, άλλαξε τα ρούχα του ο Μανωλιός… Από το υπερ-πλεόνασμα του κ.Τσίπρα, αντί για χαρτζιλίκι στους γέροντες, ο κ.Μητσοτάκης θα μοιράσει χαρτζιλίκι στα θύματα του ΕΝΦΙΑ, με τους ιδιοκτήτες επαύλεων να ωφελούνται περισσότερο σε απόλυτες τιμές.

Χρεοδουλοπαροικίας συνέχεια λοιπόν, με νέες αυξημένες δόσεις Μνημονιακού Λαϊκισμού.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο