Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κόκκινα δάνεια: Οι αντιφάσεις του κ.Τσίπρα

Αρθρογραφία
13 Ιαν, 2021

Ο κ.Τσίπρας θυμήθηκε τα κόκκινα δάνεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτικάντικο πυροτέχνημα, που μάλιστα τον εκθέτει. Η κυβέρνησή του είναι αυτή που έβαλε τις βάσεις για το σχέδιο Ηρακλής και τον Πτωχευτικό της ΝΔ, εισάγοντας τη δυνατότητα πώλησης δανείων σε funds και την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών. Η λύση στο πρόβλημα απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης, όπως ο Οδυσσέας, και όχι πομφόλυγες περί 120 δόσεων. Και λέμε πομφόλυγες, επειδή ο κ.Τσίπρας γνωρίζει ακριβώς, ως ηγέτης του σοσιαλφιλελεύθερου κομματιού του μνημονιακού τόξου, πως οτιδήποτε σχετίζεται με ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους, απαιτεί την έγκριση της ΤΡΟΪΚΑΣ. Ο κ.Τσίπρας όμως, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλά για κάτι που περιλαμβάνει τη ρήξη στον πυρήνα του, την οποία όμως ο ίδιος αρνήθηκε και αρνείται να κάνει, επιλέγοντας τη ρήξη με τον λαό. Πρόκειται για πολιτικό εμπαιγμό.

Τέλος, αναφορικά με την πρόταση του ΜέΡΑ25 για κούρεμα των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στη πανδημία, σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία, και την κεφαλαιακή ενίσχυση των μικρών και μεσαίων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τοποθετηθεί, ακριβώς επειδή αποτελεί το «κεντρο-αριστερό» εκπρόσωπο της ΤΡΟΪΚΑΣ στο πολιτικό μας σκηνικό. Δεν έχει τί να πει. Σήμερα ο κ.Τσίπρας απλώς ψέλλισε κάτι για τη μη επιστροφή της επιστρεπτέας, χωρίς παραπάνω στοιχεία για το πώς. Υπενθυμίζουμε στον κ.Τσίπρα τη συγκεκριμένη πρότασή μας, όπως αυτή κατατέθηκε στην Πρόταση Νόμου μας, για την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων:
1. Κούρεμα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν το 2020 – (άρθρο 24 στην Πρόταση Νόμου μας)
2. Δυνατότητα εθελούσιας μετατροπής ρευστότητας σε προαίρεση (option) κρατικού μεριδίου στην επιχείρηση. Αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή (€5368 εκ.) και παροχές ρευστότητας (€2548 εκ.) – (άρθρο 32 στην Πρόταση Νόμου μας)

Αλέξης Σμυρλής, Διευθυντής ΚΟ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο