Τα τελευταία στοιχεία για το δημόσιο χρέος δείχνουν πως αυτό κυμαίνεται περίπου σε 365 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το ΑΕΠ του 2020 αναμένεται να κλείσει κάτω από τα 165 δισ., δηλαδή ο λόγος τους είναι περίπου 225%! Κι αυτό θεωρείται βιώσιμο; Αν μάλιστα προστεθούν και όλα τα άλλα -τα κρυφά χρέη όπως τα 2 δισεκατομμύρια που πήρε η κυβέρνηση, τα χρήματα των εξοπλιστικών και τα 12 δισεκατομμύρια που θα δώσει η κυβέρνηση στα αρπακτικά ταμεία μέσω του «Ηρακλή»- τότε φτάνουμε στο 240% περίπου. Κι αυτό θεωρείται βιώσιμο;
Ωστόσο, το χρέος από μόνο του δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πώς δρα ο εξουσιαστικός μηχανισμός. Μπορεί, δηλαδή, να μας πει η κυβέρνηση: «Κοιτάξτε, πουλάμε ομόλογα δωρεάν, με μηδενικά επιτόκια» κ.ο.κ. Και θα το πει, ακριβώς επειδή η τρόικα έχει σηματοδοτήσει στους χρηματιστές: «Αγοράστε τα, είμαστε εμείς από πίσω», παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος είναι απολύτως πτωχευμένο και γι’ αυτό ακριβώς τα αγοράζουν. Αρα το κυβερνητικό επιχείρημα καταδεικνύει ακριβώς το αντίθετο (απ’ αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση): ότι είμαστε πτωχευμένοι. Και όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη της τρόικας, που θα έρθει κάποια στιγμή και θα πει στην κυβέρνηση: «Εχετε μείον 15% έλλειμμα του προϋπολογισμού, πρέπει να πάτε από το μείον 15% όχι στο συν 3%, στο μείον 3% πρέπει να πάτε».
Η ανάκαμψη που θα έχουμε φέτος θα είναι πολύ ασθενική. Δεν θα αρκεί για να πάμε από το μείον 15% στο μείον 3%. Θα χρειαστούν νέα μέτρα σε επικουρικές και κύριες συντάξεις, νέοι φόροι. Αυτό σημαίνει ότι όταν αρχίσει να ανεβαίνει ο μικρομεσαίος, όταν θα αρχίσει να ανακάμπτει ο εργαζόμενος, θα έρθει η λιτότητα που θα έχουν επιβάλει οι τροϊκανοί, το πέμπτο δηλαδή Μνημόνιο, να τους χτυπήσει στο κεφάλι, να τους ξαναρίξει στο καναβάτσο της κρίσης. Θα είναι αβάσταχτο το πέμπτο Μνημόνιο του κ. Μητσοτάκη, ειδικά μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μετά τη φετινή και την περσινή χρονιά.
Δεν έχει λοιπόν σημασία αν η τρόικα πλέον επιλέγει να θεωρεί το χρέος βιώσιμο. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η τρόικα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ένας εξουσιαστικός μηχανισμός επιβολής μέτρων λιτότητας. Πριν από τις γιορτές στη Βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής ώστε να υπάρξει διεξοδική διερεύνηση των αιτίων που η χώρα μας χρεοκόπησε πριν από δέκα χρόνια – μια χρεοκοπία που οδήγησε στο ένα μνημόνιο μετά το άλλο και εξακολουθεί να παγιδεύει την πλειοψηφία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, υπονομεύοντας παράλληλα και τη δημοκρατία.
Το άνοιγμα του Φακέλου της χρεοκοπίας και των μνημονίων είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για τις επόμενες γενιές. Οσο δεν ανοίγει αυτός ο Φάκελος, θα αντιμετωπίζουμε νέα λάθη που θα θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας. Στόχος της εξεταστικής επιτροπής που προτείναμε δεν είναι το κομματικό όφελος κανενός, αλλά η καταγραφή όλων των απόψεων στη βάση ελεγμένων επιστημονικών στοιχείων, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια και οι πράξεις, από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010.
Δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός πολιτικού αντιπάλου. Στόχος της επιτροπής θα είναι η διερεύνηση του πώς οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία του κράτους, των τραπεζών και μεγάλου μέρους των νοικοκυριών και του ιδιωτικού τομέα και κατ’ επέκταση στα μνημόνια. Είναι ιερό καθήκον της Βουλής των Ελλήνων να ανοίξει τον Φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Φυσικά δεν περιμέναμε από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (όπως κι αν λέγεται αυτό σήμερα) να στηρίξουν μια τέτοια πρόταση. Το ΚΚΕ όμως; Ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το ΚΚΕ εξέφρασε αντίρρηση ως προς το αρχικό χρονικό σημείο της διερεύνησης, που ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να είναι η αρχή της Μεταπολίτευσης, διερωτώμενο γιατί να μείνει εκτός η περίοδος της χούντας ή και η προηγούμενη αυτής περίοδος. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την περίοδο που κρίνει το ΚΚΕ ότι πρέπει ν’ αρχίσει αυτή η έρευνα. Ας την ξεκινήσουμε και από πιο πριν. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει άποψη για αυτή την πρόταση; Δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Αναμένουμε ακόμα μια απάντηση, καθώς έχουμε όλες και όλοι υποχρέωση απέναντι στην επόμενη γενιά και την Ιστορία να μην αφήσουμε να συμβεί εκείνο που ο Οργουελ περιέγραψε με τρεις κοφτές φράσεις: «Το παρελθόν διεγράφη. Η διαγραφή ξεχάστηκε. Το ψέμα έγινε αλήθεια».
Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25
Πηγή: efsyn.gr
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.