ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης: Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος – Να μην αποδεχθούμε καμία υγειονομική ταφή της μνήμης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Ιαν, 2023

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εξόντωση των Εβραίων συμπολιτών μας που οδηγήθηκαν στα ναζιστικά τρένα θανάτου. Η Θεσσαλονίκη —μια πολυπολιτισμική πόλη στις αρχές του 20ου αιώνα— συνάντησε πυρκαγιές, αντισημιτική βία και διωγμούς, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Εβραίων της πόλης να χάνουν τη ζωή τους κατά τη ναζιστική κατοχή και την εγκληματική δράση των ντόπιων δωσίλογων.

Η πόλη μας, σήμερα, δεν ξεχνά το παρελθόν της, αντιδρά στη βεβήλωση μνημείων από ακροδεξιές ομάδες και στέκεται απέναντι στις απόπειρες συγκάλυψης εγκλημάτων και αναθεωρητισμού της ιστορίας.

Ως ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης καλούμε όλους και όλες να μην αποδεχθούμε καμία υγειονομική ταφή της μνήμης.

Τιμούμε την 27η Ιανουαρίου, που έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθώς σαν σήμερα πριν 78 χρόνια ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε 7.000 Εβραίους από το Άουσβιτς.

Στηρίζουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις για τη μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο Μνήμης και Πρασίνου και την Περιήγηση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος που διοργανώνει η Πόλη Ανάποδα την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Η Θεσσαλονίκη οφείλει να υπερασπιστεί και να αναδείξει τη μνήμη και την ιστορία της και να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία.

Οργανώσεις Θεσσαλονίκης του ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο