Το Grexit δεν είναι ούτε η χείριστη ούτε η βέλτιστη εξέλιξη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Απρ, 2018

Tο ΜέΡΑ25 δεν μασά τα λόγια του, αποφασισμένο να μην επαναλάβει τα μισόλογα του Σύριζα του 2014 που, πίσω τους, έκρυβαν την ειλημένη απόφαση κάποιων να συνθηκολογήσουν. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει εισέλθει στην ευρωζώνη. Η ευρωζώνη (όπως σχεδιάστηκε και όπως εξακολουθεί να λειτουργεί) ήταν καταδικασμένη να πυροδοτήσει τραπεζικές κρίσεις που μετατρέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σιδερένιο κλουβί αυτο-τροφοδοτούμενης, ταξικά ανάλγητης, λιτότητας με αποτέλεσμα την πολιτική και ηθική της απαξίωση.

Όμως, μετά την δημιουργία της ευρωζώνης, το κόστος εξόδου είναι μεγάλο τόσο για την χώρα που εξέρχεται όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που το DiEM25 εκπόνησε το πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής την ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (European New Deal): Στόχος οποίας είναι να υποδείξει τις τομές που δύνανται να λειτουργήσουν άμεσα και θεραπευτικά στην ευρωζώνη, χωρίς αναθεώρηση των Συνθηκών, μετατρέποντάς την από Σιδερένιο Κλουβί Λιτότητας σε περιοχή κοινής ευημερίας. Αυτή θα είναι η πρότασή μας, πανευρωπαϊκά, στις ευρωεκλογές του 2019. Όμως, στο μεταξύ, όσον αφορά την πλέον χειμαζόμενη και καταρρακωμένη χώρα της ευρωζώνης – την Ελλάδα – η θέση μας είναι απλή: Η επέκταση της χρεοδουλοπαροικίας έως το 2060 αποτελεί για τον ελληνισμό απειλή κατά πολύ μεγαλύτερη από την απειλή του Grexit.

Τα κόμματα του Μνημονιακού Τόξου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και τώρα πια, ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να διαφωνούν μεταξύ τους για το πόσο επιθυμητές είναι οι Μνημονιακές πολιτικές όμως συμφωνούν ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην χώρα («καταστροφή» την ονομάζουν) είναι η αποπομπή από το ευρώ. Άλλοι (για παράδειγμα η ΛΑΕ) θεωρούν μια τέτοια έξοδο την βέλτιστη λύση. Το ΜέΡΑ25 διαφωνεί και με τις δύο αυτές ιεραρχήσεις: Το Grexit δεν είναι ούτε η χείριστη ούτε η βέλτιστη εξέλιξη!

Πιο συγκεκριμένα, ιεαρχούμε τις τρεις πιθανές εξελίξεις ως εξής:

  1. Προκρίνουμε ως βέλτιστη εξέλιξη την εφαρμογή των ΕΠΤΑ ΤΟΜΩΝ εντός της ευρωζώνης
  2. Αποδεχόμαστε την αποπομπή της χώρας από το ευρώ μετά την μονομερή εφαρμογή των ΕΠΤΑ ΤΟΜΩΝ ως την δεύτερη καλή (και κακή!) εξέλιξη
  3. Τέλος, θεωρούμε χείριστη εξέλιξη την αέναη αναπαραγωγή της Χρεοδουλοπαροικίας μας εντός του ευρώ – αυτό που γίνεται σήμερα με την δήθεν καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο