ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κέρκυρας- Ιονίων Νήσων: Το επιτελικό ναυάγιο της Ζακύνθου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Ανακοινώσεις Οργανώσεων
29 Μαρ, 2023

Θα μπορούσε να είναι ένα κατασκοπευτικό πολιτικό θρίλερ αν και περισσότερο προς την φαρσοκωμωδία προσιδιάζει.

Θα μπορούσαμε να χλευάσουμε την ανικανότητα και ατσαλοσύνη του επιτελικού κράτους αν δεν αφορούσε ένα ολόκληρο νησί και το σημαντικότερο τοπόσημο του, που από επίσημα κυβερνητικά χείλη έχει χαρακτηρισθεί ως “μια δεύτερη Ακρόπολη, που όλοι θέλουν να επισκεφτούν”.
Και κυρίως αν δεν αφορούσε το 15% της επικράτειας της Ζακύνθου και τα 14.500 στρέμματα τα οποία ανήκαν στο δημόσιο, στον δήμο, σε μοναστήρια και σε 800 ανθρώπους στα Ορεινά της Ζακύνθου που είδαν να υφαρπάζονται και να εκχωρούνται με καταφανώς παράνομο τρόπο στον Εμίρη του Κατάρ.

Στις 17 Μαρτίου 2023, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ορίστηκε ότι στο Ναυάγιο της Ζακύνθου με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών “απαγορεύεται η πρόσβαση στην παραλία του Ναυαγίου και στην οριοθετημένη ζώνη της παρ.1”
Εφεξής και μέχρι νεοτέρας η επίσκεψη στο “Ναυάγιο” θα περιορίζεται στον θαλάσσιο χώρο καθώς η παραλία παύει για λόγους ασφαλείας να είναι προσβάσιμη.

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Λαέρτης, η επιστημονική ομάδα του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ε. Λέκκα, επισκέπτεται στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων του την περιοχή και διαπιστώνει ότι “λόγω της σεισμικής δραστηριότητας και της πιθανότητας κατολισθήσεων εξαιτίας της διάβρωσης και των ρωγμών στα πρανή, η παραλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη από τους τουρίστες..”.

Ήδη από τις κατολισθήσεις του 2018 ήταν γνωστό ότι τα πρανή είναι σαθρά ενώ το “Ναυάγιο” πάλι με εισήγηση του προέδρου του ΟΑΣΠ είχε ξανακλείσει το 2019 και είχαν οριστεί ζώνες επισκεψιμότητας.

Ωστόσο ουδέποτε έγινε προσπάθεια η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί από τους κατά τον νόμο “αρμοδίους”. Εξάλλου έως τον περασμένο Σεπτέμβρη το Υπουργείο Τουρισμού ούτε λίγο ούτε πολύ είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο τον κ Λέκκα στις συσκέψεις που διοργάνωνε για το θέμα αυτό.

Τον Δεκέμβρη του 2021 το Υπ. Τουρισμού με μια ακόμη νυχτερινή τροπολογία του συστήνει Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας Ναυαγίου Ζακύνθου η οποία “δύναται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για κάθε έργο ανάθεσης μελετών ή εργασιών επί παντός επιστητού στη ζώνη αιγιαλού…”

Τον Ιούνιο του 2022 ο αρμόδιος υπουργός Β. Κικίλιας δηλώνει ότι το υπουργείο έχει εξασφαλίσει κονδύλι από το υπ. Οικονομικών για έργα και παρεμβάσεις ύψους 2. 700.000 ευρώ με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ να αντιδρά δηλώνοντας πώς αμφιβάλλει για την επάρκεια και την ποιότητα των μελετών και των προγραμματισμένων έργων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ 25 καταθέτει αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα.

Ενδεικτικά τον Ιούλιο του 2022 σε ερώτηση που κατατέθηκε: Με έκπληξη ακούσαμε τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ Ε. Λέκκα να δηλώνει: “ Εδώ και οκτώ χρόνια ασχολούμαι με το Ναυάγιο και ανατίθενται μελέτες σε ανώνυμους μελετητές, οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία…και πραγματικά λυπάμαι.”
Τον Μάρτιο του 2022 ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης φέρνει στη βουλή την διάνοιξη εντός της δασικής περιοχής του “δρόμου διαφυγής” συνολικού μήκους 1.633 μέτρων και συνολικού κόστους 870.652,37 ευρώ. Στην ερώτηση υπογραμμίζεται το γεγονός ότι “ολόκληρη η περιοχή, την οποία θα διασχίζει ο «δρόμος διαφυγής», είναι περιοχή απόλυτης προστασίας…. Επίσης, είναι ένας υπό οριοθέτηση αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 3/28.07.2020 Πραγματογνωμοσύνη της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου..Απουσιάζει η γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, ο οποίος με έγγραφό του, ισχυρίζεται ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ να γνωμοδοτήσει..” ενώ τον Σεπτέμβρη του 2022 με νέα επίκαιρη ερώτηση του ΜέΡΑ 25 τίθεται το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων ύψους 2,7 εκ ευρώ, που εξασφαλίστηκαν από το υπ. Οικονομικών για την Επιτροπή του “Ναυαγίου”.

Τότε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων: “Πριν από δυο εβδομάδες ο εμίρης του Κατάρ συναντήθηκε με τον κ Μητσοτάκη. Οπότε οποιοδήποτε έργο γίνεται, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου που ετοιμάζετε εκεί πέρα από τον δασικό δρόμο που τον κάνατε τύπου Α, λες και συνδέει με εθνική οδό, θα ανήκει με βάση επίσης δικούς σας νόμους και αποφάσεις, στον εμίρη του Κατάρ και αυτά τα 2,7 εκατ. ευρώ θα πάνε στον εμίρη του Κατάρ. Εδώ συνίσταται το σκάνδαλο της επιτροπής. Αν ήταν μια επιτροπή που αφορούσε δημόσια γη, θα ήταν όλα καλά. Εδώ αφορά το 15% της Ζακύνθου, εσείς να δίνετε 2,7 εκατ., πέρα από τις επιδοτήσεις που κάνετε στην ίδια την εταιρεία του εμίρη, την εταιρεία που επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου παρακολουθούνταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σε αυτή την εταιρεία δώσατε τα χρήματα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι ή δεν είναι εγκληματική οργάνωση; Θα μας εξηγήσετε; Η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας είναι ότι ετοιμάζεται ένα σχέδιο προκειμένου να καταλήξει η περιοχή αυτή στον εμίρη του Κατάρ ακόμα και αν υπάρξει δικαστική καταδίκη και διωχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγοραπωλησία» υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25.

Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος παρέπεμψε για κακουργηματική πράξη τους συντελεστές του συμβολαίου με το οποίο το 2014 πουλήθηκαν παράνομα 14.500 στρέμματα στην μεσιτική εταιρεία Pimanas, με αποτέλεσμα η ζημία του δημοσίου να υπερβαίνει το ποσό των 17. 601.991,256 ευρώ! Ωστόσο από τον Νοέμβριο του 2014 που κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου έως σήμερα το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει μπει στον κόπο να παραστεί στην ποινική διαδικασία. Σαν να μην το αφορά.

Διότι οι νυν “επιτελικοί” και “άριστοι” όσο και οι “ευαίσθητοι” που προηγήθηκαν υποθηκεύοντας όλη την δημόσια κτήση κατάφεραν η χώρα αυτή να περιγράφεται στη φράση της υπαλλήλου της Κτηματικής Εταιρείας, που καταγράφηκε από την ΕΥΠ, προς το στέλεχος της Pimana: “«Δηλαδή οι Γερμανοί, που αγόρασαν τα ελληνικά αεροδρόμια, ξέρουμε εάν τα αγόρασαν σωστά; Η Pimana μας πείραξε! Εδώ έχει ξεπουληθεί η μισή Ελλάδα…».

Το ΜέΡΑ 25 υπόσχεται ότι θα γίνει ο χειρότερος εφιάλτης όλων όσοι με τα δουλικά τους “ναι σε όλα” οδήγησαν την χώρα αυτή στην γενικότερη αποδόμησή της.
Θα μας βρείτε απέναντι. Να είστε βέβαιοι.

ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κέρκυρας- Ιονίων Νήσων

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο