ΜέΡΑ25: Η Εναλλακτική Πρόταση για τον Άνθρωπο, το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Ιούλ, 2019

 

Την τελευταία δεκαετία, την περίοδο των μνημονίων, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αμβλύνθηκαν,  η φτώχεια διογκώθηκε, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και λαϊκισμός σημείωσε επικίνδυνη άνοδο. Η έννοια της  αλληλεγγύης αλλοιώθηκε και καταστράφηκε από την απληστία της αποκλειστικής κερδοφορίας αλλά και από τις λανθασμένες αλλά σκόπιμες πολιτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης με την παρωχολογία των τελευταίων μηνών προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων .

Παρευρισκόμαστε στη δημιουργία ενός κόσμου, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου αποτελεί η διαίρεσή του  σε «κερδισμένους/-ες» και «χαμένους/-ες» και κυρίως ο κοινωνικός αποκλεισμός,  λόγω και της φτώχειας,  χιλιάδων πολιτών σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο μεταναστών, προσφύγων. Αυτός ο κόσμος αποτελείται από ανθρώπους και περιοχές που έχουν καταστεί «άνευ αξίας για κάποια συμφέροντα». Κάποιοι έχουν καταστεί «άνευ αξίας», επειδή δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν τόσο ως παραγωγοί όσο και ως καταναλωτές·  άλλοι, επειδή αδυνατώντας να πληρώσουν το ενοίκιό τους, βρέθηκαν άστεγοι στον δρόμο· άλλοι, επειδή αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τη ζωή, κατέφυγαν στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά· άλλοι, επειδή ενεπλάκησαν στην παρα-οικονομία, συνελήφθησαν να εγκληματούν και ανήκουν τώρα στο «παγκοσμίως διογκούμενο σύστημα» των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Επίσης, οι ελληνικές κυβερνήσεις των μνημονίων αφού περιόρισαν  τους «ελληνικούς πόρους» με το ξεπούλημα διαφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών,   δεν μπορούν να επικαλούνται ότι έσωσαν την ήδη πτωχευμένη Ελλάδα από πτώχευση και να μην λέγεται στους Έλληνες πολίτες η πραγματικότητα ότι με τα μνημόνια έσωσαν τις Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής κοινωνίας είναι η επικράτηση μιας ελληνικής ολιγαρχίας, η οποία εξαναγκάζει τους πολίτες να ενταχθούν σε ένα σύστημα ανταγωνισμού σε σχέση με το κεφάλαιο, την τεχνολογία και τους ανθρώπινους πόρους. Πρόκειται για έναν «καπιταλισμό δίχως ίχνος ανθρώπινου προσώπου», όπου «μέθοδοι αδίστακτων αρπακτικών» χαρακτηρίζουν τον καπιταλιστικό μας κόσμο.Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες οι επερχόμενοι καιροί θα είναι για την Ελλάδα δυσκολότεροι από ποτέ όσον αφορά την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την ικανοποίηση βασικών κοινωνικών και οικονομικών αναγκών.

Στο ΜέΡΑ25 οι ανυπάκουοι διεθνιστές έχουμε εναλλακτική πρόταση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Απώτερος σκοπός του ΜέΡΑ25 είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και ειρηνικής ελληνικής κοινωνίας  που θα οδηγεί σε μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής για όλα τα μέλη της ελληνικής ανθρώπινης οικογένειας. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού το ΜέΡΑ25  έχει αναπτύξει πρόγραμμα  με στόχο την υπευθυνότητα και εστιάζοντας στο βασικό πρόβλημα της οικονομικής εκμετάλλευσης, της κοινωνικής διάκρισης, της οικολογικής ανευθυνότητας και του αυταρχισμού.

Επιδίωξη του  ΜέΡΑ25 είναι μια προοδευτική αντιμνημονιακή πολιτική με απώτερο στόχο τις ίσες ευκαιρίες για όλους π.χ. στον χώρο της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση, ειδικά η ανώτατη πρέπει να προσαρμόζεται στις κοσμογονικές αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό, στη μεταμόρφωση της ζωής και της ταυτότητάς μας.

Η χώρα έχει ανάγκη το ηθικό της κεφάλαιο. Μια νέα πολιτική στα παρωχημένα στερεότυπα και συνθήματα. Τα «άδικα» μέτρα, το χρέος απαιτούν διαχείριση και «ανατροπή», ανασύνθεση της δημόσιας ζωής και ανθρώπους με υπευθυνότητα.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει μια νέα πορεία, ανασυνθετική της κοινωνίας, της χώρας, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από τους πολίτες που σήμερα δεν θέλουν να γίνουν «θεληματάρηδες» της εξουσίας, που αρνούνται κάθε συμφωνία με τον εξευτελισμό και τη δουλοπρέπεια που υπέγραψαν οι δήθεν πατέρες και εθνοσωτήρες μας.

Από την πρώτη στιγμή εντάχθηκα και συμμετέχω ενεργά στις δραστηριότητες του ΜέΡΑ25 γιατί είναι ένα πρόσταγμα, ένα κίνημα αντιδιαφθοράς, δημοκρατίας και ανάπτυξης. Λειτουργεί ως πυκνωτής. Αγκαλιάζει όλους τους πολίτες, που δεν επινοούν ευκαιριακές συγκλίσεις αλλά έχουν κοινά ερμηνευτικά εργαλεία και υπόβαθρο, αφετηρία τη θέληση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

ΒΑΣΙΛΗΣ Α. ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Υποψήφιος Βουλευτής  Β2  Δυτικός  Τομέας  Αθηνών

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο