ΜέΡΑ25: Ανθρωπιστική και ορθολογική διαχείριση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εφ’ ολης της Επικράτειας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Μαρ, 2020

7 σκάφη, 2 ελικόπτερα, 100 συνοριοφύλακες και 700 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το αντίτιμο για να συνεχίσει η Ελλάδα να εξασκεί το ρόλο του συνοριοφύλακα της Ε.Ε.. Ή αλλιώς, «aspida» όπως μας αποκάλεσε η η κ. Φον Ντε Λάιεν (που εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν με τις ψήφους του Όρμπαν και λοιπών ακροδεξιών ευρωπαϊκών δυνάμεων) στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο κ. Μητσοτάκης και οι τοποτηρητές από την Ε.Ε. στις Καστανιές του Έβρου.

H E.E. επιβεβαίωσε έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα συνεχίσει να νίπτει τας χείρας της στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Η αποσταθεροποιητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την τυχοδιωκτική πρακτική του Ερντογάν που οι ίδιοι ενθαρρύνουν, δημιούργησαν τα κύματα προσφύγων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και παγιδεύονται στον Έβρο.

Η κατάπτυστη Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, που οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, υπέγραψαν και τηρούν πειθήνια, επέτρεψε στον Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το δράμα των προσφύγων.

Ο υπάκουος κ. Μητσοτάκης, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί για λογαριασμό του το προσφυγικό, υιοθετώντας τη ρητορεία του κ. Σαλβίνι περί «ασύμμετρης απειλής» και «εισβολής». Με το αφήγημα της «έκτακτης ανάγκης» προσπαθεί να δικαιολογήσει την προεξοφλημένη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και με απρόβλεπτες ή και ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Το ΜέΡΑ25 αρνείται το κατασκευασμένο, επίπλαστο και εθνικά επικίνδυνο δίλημμα «κλειστά ή ανοιχτά σύνορα».

Προτάσσουμε την ανθρωπιστική και ορθολογική διαχείριση των συνόρων μας, βάσει των διεθνών κανόνων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ.

Αρνούμαστε να γίνει η χώρα μας ο χωροφύλακας των απελπισμένων. Απαιτείται η ενεργοποίηση ανεξάρτητων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία στα σημεία εισόδου, ώστε με τη δική τους καθοριστική συμβολή να παρασχεθεί άσυλο σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

Η μόνη πολιτική που υπηρετεί ουσιαστικά τα συμφέροντα της χώρας μας – αλλά και τα απαράβατα δικαιώματα των προσφύγων – είναι η επιτακτική πίεση, με όλα τα μέσα, για την αναλογική κατανομή των προσφύγων/μεταναστών στην Ε.Ε.

Με ΒΕΤΟ σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό που απαιτεί ομοφωνία από τα Κράτη-Μέλη, μέχρι να υποχρεωθούν στη ριζική αντιμετώπιση του προσφυγικού σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση κατατάσσει τη χώρα μας στον άξονα του «κακού», υπονομεύει τη διεθνή μας θέση ανατρέποντας τα ερείσματά μας στον δημοκρατικό κόσμο και θυσιάζει τους πλέον αδύναμους, τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο βωμό σκοπιμοτήτων, πολιτικών, οικονομικών και ιμπεριαλιστικών.

Photo/Emrah Gurel

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο