ΜέΡΑ25: Aναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Πάτρα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Ιούλ, 2021

Το Aναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Πάτρα του ΜέΡΑ25 εστιάζει σε τρεις άξονες:

  1. Ηλεκτροκίνηση, με έμφαση στην μαζική παραγωγή σύγχρονων συσσωρευτών
  2. Ψηφιακές τεχνολογίες, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη
  3. Πολιτισμό, με έμφαση στον κινηματογράφο και τις παραστατικές τέχνες

Η Πάτρα διαθέτει 3 μεγάλα ατού που καθιστούν τους 3 αναπτυξιακούς άξονες εφικτούς:

  • Τον συνδυασμό υψηλού επιπέδου Πολυτεχνείου και Πανεπιστήμιου
  • Άμεση σύνδεση στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Ιταλίας
  •  Άπλετους τέως βιομηχανικούς χώρους που μπορούν να αναβιώσουν στο πλαίσιο της νέας Πράσινης Βιομηχανικής Επανάστασης

Αναλυτικότερα:

Ενώ η Βόρεια Ελλάδα είναι ιδανική για την ανάπτυξη βιομηχανίας και δίκτυου διανομής του πράσινου υδρογόνου που θα αντικαταστήσει το diesel στις βαριές μεταφορές (φορτηγά αυτοκίνητα και πλοία), η Πάτρα είναι ιδανική για την ανάπτυξη βιομηχανίας συσσωρευτών-μπαταριών, που είναι ταυτόχρονα ο βενζινοκινητήρας του μέλλοντος αλλά και η λύση του προβλήματος της μη σταθερής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι χώροι των παλιών βιομηχανιών, που σήμερα ρημάζουν, μαζί με την τεχνογνωσία του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστήμιου, και σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση στην Κεντρική Ευρώπη που εξασφαλίζει το λιμάνι, καθιστούν την Πάτρα ιδανικό κέντρο βαριάς βιομηχανίας συσσωρευτών-μπαταριών. Παράλληλα, καθώς ο εξηλεκτρισμός του μέλλοντος θα απαιτεί χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βελτιστοποιείται η διαχείριση των αποκεντρωμένων δικτύων ανανεώσιμης ενέργειας, η τεχνογνωσία του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστήμιου θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, κυρίως μέσω start ups, και σε αυτόν τον τομέα.

Όσον αφορά τον άξονα του πολιτισμού, ένα μέρος της τέως βιομηχανικής ζώνης της Πάτρας θα αναβιώσει ως μεγάλο, ολοκληρωμένο στούντιο παραγωγής ξένων ταινιών στο πρότυπο των Fox Studios του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου γυρίζονται πολλές από τις ταινίες που ο θεατής νομίζει ότι γυρίστηκαν στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο κλπ. Στόχος εδώ είναι οι κινηματογραφικές παραγωγές που προσελκύονται στην Ελλάδα να είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που έρχονται για να χρησιμοποιήσουν την χώρα μας ως σκηνικό. Καθώς η πόλη διαθέτει μακρά παράδοση και πολλά ταλέντα στο χώρο των παραστατικών τεχνών (από δημιουργούς ως και τεχνικούς), αυτή η δεύτερη βαριά βιομηχανία, του κινηματογράφου, έχει καλές προϋποθέσεις να αναπτυχθεί την Πάτρα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο