Μαρία Απατζίδη: Παγκόσμια Μέρα του Έθνους των Ρομά

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Απρ, 2020

8 Απριλίου: Παγκόσμια Μέρα του Έθνους των Ρομά

Είναι αυτονόητο πως ο κάθε λαός θα πρέπει να είναι περήφανος για τα ήθη, τα έθιμα, την γλώσσα και την θρησκεία του, όταν όμως αυτό δεν είναι δεδομένο, τότε οι Διεθνείς ημέρες καθίστανται σημαντικές για να μας θυμίζουν την αδικία, τον ρατσισμό, το μίσος και την προκατάληψη με την οποία επιφορτίζονται ομάδες ανθρώπων και ένα στίγμα που τους κυνηγά αιώνες.

Οι Ρομά, γνωστοί σε εμάς ως τσιγγάνοι, θα έπρεπε να νιώθουν υπερήφανοι διότι παρά την πρόσφατη θεσμικά κατοχυρωμένη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, κυνηγημένοι για αιώνες κατάφεραν να διατηρήσουν την γλώσσα τα ήθη και τα έθιμα τους, να τα εμπλουτίσουν με αυτά των λαών από τους οποίους πέρασαν, αλλά και να επηρεάσουν με την δική τους ζωή κουλτούρες και πολιτισμούς άλλων χωρών κυρίως με τις τέχνες και την μουσική.

Η 8η Απριλίου, μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, μας υπενθυμίζει την πλούσια ιστορία τους και την απάνθρωπη προσπάθεια του αφανισμού τους. Ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το Ολοκαύτωμα των τσιγγάνων από τους Ναζί, καθώς το Γερμανικό κράτος αρνούνταν για χρόνια ότι υπήρξε, μη αποδίδοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις στα θύματα.

Οι Ρομά και κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία υπέστησαν εθνοκαθάρσεις. Επίσης υπήρξαν τα θύματα της δυσχερής οικονομικής κρίσης χωρών όπως η Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, αναγκάζοντας πολλούς να υποστούν την πείνα ή μια εκ νέου μετανάστευση προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ρομά θα ήταν καλό να δούμε το σοβαρό θέμα των διακρίσεων που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ρομά σήμερα. Στερεότυπα που για χρόνια αναπαράγονται χωρίς σταματημό, καχυποψία, φόβος, άγνοια, ανύπαρκτη εκπαιδευτική πολιτική μεγάλες σχολικές διαρροές. Χωρίς την διασφάλιση της παιδείας δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη, δεν μπορούν να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ίσες ευκαιρίες, ομαλή ένταξη στην κοινωνία, ώστε να υπάρξει σταδιακά απογκετοποίηση και αποφυγή της
επανάληψης του ίδιου στερεότυπου που θέλει πάντα τους τσιγγάνους αναλφάβητους, με καθορισμένες δουλειές που είναι μόνο γι’ αυτούς, χωρίς σταθερότητα και ασφάλεια, ζώντας σε περιοχές έξω από τον αστικό ιστό σε γκέτο πολλές φορές ακατάλληλα και ανθυγιεινά.

Σε μία περίοδο που τα σύνορα της Ευρώπης δυστυχώς αρχίζουν και πάλι να γίνονται πολύ εμφανή, οι Ρομά και οι περιπλανήσεις τους μέσα στο χρόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μπορούν ίσως να μας διδάξουν ότι φραγμοί, συνθήκες και συμβάσεις μπορούν να παρακαμφθούν μπροστά στην ανθρώπινη θέληση.

Μαρία Απατζίδη

Βουλευτής Α΄ Ανατ.Αττικής

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο