Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τις πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, συμβάλλει αποφασιστικά στην υποστήριξη μιας κρατικοδίαιτης παρασιτικής ολιγαρχίας στην οποία παραδίδει απροκάλυπτα και με την τυπική επικύρωση του νόμου όλα όσα μέχρι τώρα παραχωρούσε παρασκηνιακώς. Οι λεγόμενοι «εθνικοί» μας κατασκευαστές, όπως λ.χ. οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, και οι προμηθευτές του Δημοσίου θα έχουν τον κύριο λόγο για το τι είδους θα είναι οι υποδομές παντού, στα λιμάνια, την ύδρευση, τα αεροδρόμια, τους δρόμους, τον ηλεκτρισμό, τον αστικό σχεδιασμό, τις τηλεπικοινωνίες.
Οι ολιγάρχες θα είναι οι σχεδιαστές, αλλά και αυτοί που θα καταθέτουν τις προτάσεις σε Επιτροπή Αξιολόγησης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Και λέμε «οι ολιγάρχες» διότι τίθεται ρητά ότι τα 200 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το κατώτατο όριο επένδυσης. Το νομοσχέδιο αυτό είναι άλλη μια επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα της χώρας, καθώς αποτελεί τη χαριστική βολή για την παράδοση του κράτους στους ιδιώτες.
Το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη συνεργασία με τους ολιγάρχες φαίνεται κατ’ εξοχήν στο άρθρο 18 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου με το οποίο θεσπίζεται η πλήρης ασυδοσία και ασυλία των ολιγαρχών. Συγκεκριμένα με το άρθρο 18 θεσμοθετείται η εξαίρεση έργων που εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας από συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου 4412 του 2016. Ο υποτιθέμενος σκοπός είναι η ταχύτητα της διαδικασίας, στον βωμό της οποίας θυσιάζεται κάθε θεσμικός έλεγχος με αποτέλεσμα οι ολιγάρχες να απολαμβάνουν απόλυτη ανευθυνότητα στο πώς θα συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους, στο περιβάλλον, στην πολιτιστική κληρονομιά.
Και βεβαίως και αυτό το ξεπούλημα των δημόσιων πόρων επενδύεται με τις αγαπημένες λέξεις της κυβέρνησης: «σύλληψη καινοτόμων ιδεών», «αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα», «ευελιξία». Ενώ ακολουθεί και η εργαλειοποίηση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δεν θα επωφεληθεί το Δημόσιο και οι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά τα χρήματα θα διοχετευτούν στους λίγους φίλους της κυβέρνησης.
Η ανατριχιαστική νέα πραγματικότητα είναι ότι δεν θα μπορεί πλέον το Δημόσιο να αποφασίζει για την αναγκαιότητα ενός έργου, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι οι ιδιώτες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φροντίζει να προκαλέσει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Απαξιώνει το Δημόσιο με το να μην κάνει προσλήψεις και στη συνέχεια κατηγορεί τη δυσλειτουργική γραφειοκρατία, προκειμένου να εξάρει την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα που βάζει πλέον χέρι παντού. Ποιος ευθύνεται όμως, σύμφωνα με το Σύνταγμα για τη δυσλειτουργικότητα του Δημοσίου; Δεν ευθύνεται η ίδια η κυβέρνηση; Το πρωτόγνωρο και πολύ επικίνδυνο που φέρνει το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε είναι ότι η πρόταση γίνεται από ιδιώτη ή κοινοπραξία ιδιωτών και δεν δύνανται να συμμετάσχουν στην έγκρισή της υπηρεσιακοί παράγοντες, κατά το λαϊκό ρητό «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
Ειδικότερα το άρθρο 8 του νομοσχεδίου ορίζει ότι οι πρότυπες προτάσεις εκτιμώνται από τετραμελή Επιτροπή Αξιολόγησης Πρότυπων Προτάσεων που συγκροτείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ως πρόεδρος ορίζεται ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός και συμμετέχουν ένας γενικός γραμματέας υπουργείου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης του αρμόδιου υπουργείου και ένας εμπειρογνώμονας, που ορίζεται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα απολύτως ελεγχόμενο πυραμιδωτό σχήμα κατά τα πρότυπα του διαβόητου πλέον επιτελικού κράτους, όπου ο υπουργός θα εισηγείται στον εαυτό του θετικά ή αρνητικά επί της πρότασης και με τις λεγόμενες «fast track» διαδικασίες θα παραγκωνίζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες -όλα αυτά για έργα πολυσύνθετα με τεράστιο προϋπολογισμό!
Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα επονείδιστο νομοσχέδιο που ολοκληρώνει το ξεπούλημα της χώρας μας στους λίγους ολιγάρχες κολλητούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το οποίο χρειάζεται να καταγγείλουμε και να καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο.
Μαρία Απατζίδη, Βουλεύτρια Α’ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25
Πηγή: efsyn.gr
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.