Μπορεί μία κυβέρνηση απλώς να αποτύχει να αντιμετωπίσει πυρκαγιές. Και αυτό είναι απλά αποτυχία· δεν είναι έγκλημα. Στην περίπτωση, όμως, της παρούσας κυβέρνησης, έχουμε επί δύο χρόνια μία συνολική περιβαλλοντοκτόνο πολιτική που καθιστά τις πρόσφατες πυρκαγιές ένα έγκλημα αν όχι προμελετημένο τότε σίγουρα προδιαγεγραμμένο. Μπορεί κανείς να αναφέρει ενδεικτικά ως στιγμές του «χρονικού ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος»:
1. Τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη 4685 του 2020, ο οποίος ανέστειλε την ολοκλήρωση του δασολογίου, καταργώντας τη σημασία των δασικών χαρτών, ακόμη και των επικυρωμένων. Με τον τρόπο αυτό τα δάση αφέθηκαν ουσιαστικά απροστάτευτα. Παρόμοια εγκληματικά νομοθετήματα προκαλούν ζητήματα σε περιπτώσεις, όπως λ.χ. η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όπου υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων, με το κύριο πρόβλημα να είναι μέχρι πρότινος ότι μόνο μια μικρή περιοχή ήταν κενή από δάσος.
2. Τη σχετική δυνατότητα αποχαρακτήρισης περιοχών Natura με επίκληση σε λόγους ανώτερου εθνικού συμφέροντος, σύμφωνα με συνταγματικό παραθυράκι που δυστυχώς χρησιμοποίησε και το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της θητείας της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για να ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή ανεμογεννητριών ακόμη και με καταστροφή των δασών. Πρόκειται για μία βασική μνημονιακή λογική να σμπαραλιάζουμε πληθώρα άρθρων του Συντάγματος επικαλούμενοι την επίσης συνταγματική αναφορά σε λόγους ανώτερου εθνικού συμφέροντος. Το κάνανε για τη δήθεν «σωτηρία» της χώρας με τις μνημονιακές δανειακές συμβάσεις, το κάνουν και για τη «σωτηρία» του περιβάλλοντος με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι απολύτως συγκεκριμένες καταστροφές οικονομιών και φυσικού περιβάλλοντος από τις οποίες προσπορίζει κέρδος μόνο η ολιγαρχία, εγχώρια και ξένη.
3. Την κατάργηση προγράμματος του Ο.Α.Ε.Δ. για 5.000 εποχικούς πυροσβέστες, την ίδια στιγμή που προσλαμβάνονται μαζικώς αστυνόμοι, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών προς πολίτες στην Ευρώπη.
4. Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το δάσος στην περιοχή Ερημίτης στην Κέρκυρα ότι καλύτερα που χτίστηκε ξενοδοχείο μέσα στο δάσος, γιατί αυτό ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα καιγόταν. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι παρόμοιες παρατηρήσεις δεν είναι απλά διαπιστωτικές, αλλά προκαλούν την πυρκαγιά που δήθεν απλώς «προβλέπουν» με το να τη θεωρούν ως ένα δήθεν αναπόφευκτο συμβάν. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που η κλισέ έκφραση «εμπρηστικές δηλώσεις» κυριολεκτεί.
5. Ο Στέφανος Κολοκούρης, που ήταν υπαρχηγός Πυροσβεστικής στο Μάτι και υπεύθυνος για την τραγωδία του εγκλωβισμού των θυμάτων, αναβαθμίστηκε σε Αρχηγό της Πυροσβεστικής από τους τυμβωρύχους της Νέας Δημοκρατίας, σαν να «ανταμείβεται» για το γεγονός ότι βοήθησε με τον τρόπο του την ανάρρησή της στην εξουσία. Το αποτέλεσμα είναι να του χρεωθεί και δεύτερη εθνική τραγωδία. Αλλά και άλλοι δύο κατηγορούμενοι για το Μάτι, οι κλαδάρχες υποστράτηγοι Χαράλαμπος Χιώνης και Χρήστος Λάμπρης, διαχειρίστηκαν τις πυρκαγιές φέτος, ενώ διερευνάται ακόμη η ευθύνη τους για την τραγωδία.
6. Ως ΜέΡΑ25 έχουμε καταθέσει τροπολογία από το 2020, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης γης στα καμένα για 30 χρόνια μετά από πυρκαγιά. Μία παρόμοια ριζική στάση είναι το μόνο που μπορεί να σταματήσει τους εμπρησμούς. Η κυβερνώσα παράταξη παγίως απέρριψε και απαξίωσε την τροπολογία αυτή με τρόπο που δείχνει ενοχή.
Παρόμοιες ενδεικτικές στιγμές σηματοδοτούν μία γενικότερη νοοτροπία της κυβέρνησης να θυσιάζει τη φύση, αλλά και τους ανθρώπους, στο βωμό μίας διεφθαρμένης ανάπτυξης που επείγεται να διαλύσει τις τοπικές κοινωνίες. Το αποτέλεσμα είναι ένας νέος βαρβαρισμός όπου βυθιζόμαστε με συνέπειες και για τα οικοσυστήματα και για τη δημοκρατική συνύπαρξη.
Μαρία Απατζίδη, Βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25
Πηγή: kontranews.gr
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.