Μ. Κριθαρίδης: Το Βερολίνο δείχνει τον δρόμο για την κοινωνικοποίηση της στέγης ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Οκτ, 2021

Κάτι το οποίο πέρασε εσκεμμένα στα ψιλά από τις γερμανικές εκλογές, συνιστά ίσως το σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτών. Το δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Βερολίνο και αποφασίστηκε με ποσοστό 56,4%, η κοινωνικοποίηση περίπου 240.000 διαμερισμάτων στη γερμανική πρωτεύουσα, τα οποία είχαν περάσει στην κατοχή των λεγόμενων «μέγα-ιδιοκτητών εταιρειών» που κερδοσκοπούσαν με συνεχείς αυξήσεις ενοικίων και απανωτές εξώσεις. Οι τοπικές αρχές μετά από την πίεση της κοινωνίας έχουν ήδη προχωρήσει στην αγορά περισσότερων από 14.000 διαμερισμάτων για να αυξηθεί η προσφορά δημόσιων κατοικιών και έπεται και η απαλλοτρίωση που αποφασίστηκε στο ιστορικό αυτό δημοψήφισμα της 26ης Σεπτέμβρη.

Η εξαιρετικά αυτή σημαντική στιγμή πρέπει να γίνει η αρχή για να ανοίξουμε μια συζήτηση για την ανύπαρκτη ουσιαστικά στεγαστική πολιτική, την κοινωνική στέγη και ναι –γιατί όχι– την κοινωνικοποίηση και εδώ κατοικιών, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες στέγασης φοιτητών και φοιτητριών, νέων εργαζομένων, αλλά ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχων σε μια Ελλάδα της κρίσης που δεν μπορούν πλέον οι πολίτες να πληρώνουν τα εξωφρενικά ενοίκια που διαμορφώνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο