Μ. Κριθαρίδης: Κοντόφθαλμη αντιμετώπιση της επιστημονικής έρευνας από Κυβέρνηση και σχέδιο Πισσαρίδη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Δεκ, 2020

Παρέμβαση στην εκδήλωση του Συλλόγου Προσωπικού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα την “επίδραση της έκθεσης Πισσαρίδη στην Έρευνα” που πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακά, έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ερευνητών και των ερευνητριών, η έκθεση Πισσαρίδη περιέχει προτάσεις οι οποίες αν εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν καθοριστικά τη λειτουργία του ερευνητικού ιστού της χώρας. Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους εκπροσώπους του ερευνητικού κόσμου της χώρας σε μια συζήτηση για τα θέματα που θίγει το “Σχέδιο Ανάπτυξης” σε σχέση με την έρευνα στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε την απουσία σοβαρών δημόσιων κονδυλίων για την έρευνα, ιδίως την βασική, κάτι το οποίο η έκθεση του κ. Πισσαρίδη προσπερνά με την ιδιωτικομανία της. Βέβαια σε καμία χώρα του κόσμου, δεν έχει γίνει σοβαρή βασική έρευνα με ιδιώτες, παρά μόνο με δημόσια κονδύλια.

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης τόνισε ακόμα πως από την έκθεση απουσιάζει πλήρως η οποιαδήποτε αναφορά για έρευνα στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ η έρευνα αντιμετωπίζεται καθαρά ως μέρος της καινοτομίας επιχειρήσεων, θεωρώντας ως βασικό στόχο πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων την διοχέτευση σε αυτές επιστημονικής δουλειάς. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τη μία η έκθεση προβλέπει 500 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 4ετίας από το ανύπαρκτο “Ταμείο Ανάκαμψης” κιόλας, για δημόσια βασική έρευνα και από την άλλη 300 εκατομμύρια σε ιδιώτες που θα συμπράξουν στην έρευνα σε βάθος τριετίας.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της βιβλιοθήκης Κ.Θ. Δημαράς του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που έχει αποσχιστεί από αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε ότι και το ΜέΡΑ25 στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Βιβλιοθήκης Κ.Θ. Δημαράς, αυτή να παραμείνει μια πρότυπη, δημόσια, ερευνητική βιβλιοθήκη, με το έμψυχο δυναμικό της και ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν έχει καμία δουλειά να την αποσπάσει από αυτό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο