Μ. Κριθαρίδης: Η Κυβέρνηση αφού επιδόθηκε στο «μαγείρεμα» της ανεργίας μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ της τρόικας, τώρα επιτίθεται στους ανέργους και διαλύει τον ΟΑΕΔ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Απρ, 2022

Με το σχέδιο νόμου του κ. Χατζηδάκη για τον ΟΑΕΔ, η Μητσοτάκης Α.Ε. αφού πρώτα επιδόθηκε στο «μαγείρεμα» της ανεργίας με την ΕΛΣΤΑΤ της τρόικας, τώρα επιτίθεται στους ανέργους, διαλύει τον ΟΑΕΔ και μετατρέπει την εργασία, από ευθύνη του κράτους, όπως απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα, σε ατομική ευθύνη, σε ευθύνη του ίδιου του ανέργου.

Μάλιστα, επιβάλλει και ποινές που προβλέπουν τη διαγραφή ανέργων από τα σχετικά μητρώα για έως και δύο χρόνια, όπως συνηθίζει με το γνωστό τιμωρητικό αυταρχισμό που την διακατέχει η Μητσοτάκης Α.Ε.

Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, από Οργανισμό σε Υπηρεσία, δεν είναι συμβολική ούτε τυχαία, σηματοδοτεί την αλλαγή προτεραιοτήτων, αφού αντί να αποτελεί φορέα στήριξης των ανέργων, μεταλλάσσεται σε μηχανισμό ελέγχου και καταστολής τους.

Παράλληλα, προβλέπεται και η παροχή υπερεξουσιών στον Διοικητή και μια νέα σύνθεση του ΔΣ, με προφανή στόχο τον απρόσκοπτο έλεγχο από πλευράς Κυβέρνησης (από 16μελές του ΟΑΕΔ σε 11μελές στη ΔΥΠΑ, με τις 3 από τις 5 θέσεις μελών που χάνονται να είναι αυτές που καλύπτονταν από εκπροσώπους εργαζομένων).

Ενώ μείζον είναι και το ζήτημα που αφορά τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και σε αυτόν τον τομέα είναι ευδιάκριτη η προσπάθεια της Κυβέρνησης να τον ιδιωτικοποιήσει, μεταβιβάζοντας την ευθύνη από τον ΟΑΕΔ στα ΚΕΚ και ΙΕΚ.

Τέλος, η Κυβέρνηση, με το γνωστό αυταρχισμό της, προσπαθεί μέσω της διοίκησης να βγάλει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ παράνομη και καταχρηστική. Μια κινητοποίηση η οποία έχει την πλήρη στήριξή μας, καθώς τα αιτήματά της είναι κυρίως υπέρ των ανέργων που πλήττονται από το εν λόγω εκτρωματικό νομοσχέδιο.

Είναι συνεπώς προφανές πως ως ΜέΡΑ25 κρίνουμε ότι το παρόν εκτρωματικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη δεν επιδέχεται διορθώσεις ή βελτιώσεις κι επομένως η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρσή του και η αποπομπή του εν λόγω Υπουργού Ανεργίας.

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο