Μ. Κριθαρίδης: Μπορούν τα μνημονιακά κόμματα να προστατέψουν πραγματικά την πρώτη κατοικία;

Αναδημοσιεύσεις
18 Φεβ, 2023

Μεγάλη συζήτηση πυροδότησε αυτές τις μέρες η απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds -κοινώς τα αρπακτικά ταμεία- να πραγματοποιούν πράξεις εκτέλεσης (πλειστηριασμούς, εξώσεις, κατασχέσεις κλπ) σε βάρος των δανειοληπτών.

Προφανώς προξένησε έκπληξη σε όλους μας, η ξαφνική ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Καθώς εκεί που συνήθως οι δικαστικές αποφάσεις “χρόνιζαν”, ξάφνου, όταν μπήκαν τα αρπακτικά στη μέση και βγήκε και η Τράπεζα της Ελλάδας με τον κ. Στουρνάρα να επισημάνουν την ανάγκη να μπορούν να funds να ξεσπιτώνουν τον κόσμο, ο Άρειος Πάγος έβγαλε την απόφαση του σε χρόνο ρεκόρ για τα δικαστικά χρονικά.

Πέρα όμως από την εξόφθαλμη αυτή πρόκληση για την κοινωνία και την αδιανόητη αυτή απόφαση με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία, προκαλούν την κοινή γνώμη και όσοι νομίζουν πως η κοινωνία έχει μνήμη χρυσόψαρου.

Διότι μπορεί ο Άρειος Πάγος να αποφάσισε, όπως αποφάσισε, αυτοί όμως που έχουν την πολιτική ευθύνη όμως, είναι οι υπαίτιοι για το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας οδηγήθηκε σε αυτήν την απαράδεκτη κρίση.

Δεν πρέπει να φταίνε λοιπόν, οι αρεοπαγίτες στα μνημονιακά κόμματα που επέλεξαν και δεσμεύτηκαν στην μη προστασία επί της ουσίας της κατοικίας, του μαγαζιού, της αγροτικής γης ακόμα, των ανθρώπων αυτής της χώρας.

Δεν φταίει στην ΝΔ ο Άρειος Πάγος για τον “Ηρακλή” που θέσπισε, μέσα από τον οποίο τα αρπακτικά ταμεία έχουν και μερικά δισεκατομμύρια εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου -άρα νέου χρέους των ελλήνων φορολογουμένων που ανακεφαλαιοποίησαν πόσες φορές αυτές τις τράπεζες- για να ξεσπιτώνουν τον κόσμο από τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράφια του.

Δεν φταίει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Άρειος Πάγος για την δυνατότητα πώλησης των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά που θέσπισε, ούτε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το ιδιώνυμο αδίκημα σε βάρος όσων αντιστέκονται κατά των πλειστηριασμών.

Δεν φταίνε στα μνημονιακά κόμματα οι εξίσου ανάλγητοι εφαρμοστές των ανάλγητων νόμων τους!

Αντί λοιπόν για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που ακούμε από την Κυβέρνηση -όταν και οι προηγούμενοι απέτυχαν παταγωδώς- ή για επιβολή κανόνων στα αρπακτικά ταμεία, ώστε να γίνουν λιγότερο αρπακτικά όπως λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ή ακόμα αντί για αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τις εκλογές με ΠΝΠ ή την διατήρηση μεν του “Ηρακλή” μετά τις εκλογές, χωρίς όμως τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορούν πραγματικά τα μνημονιακά κόμματα να προστατέψουν την πρώτη κατοικία.

Όχι επειδή δεν ξέρουν πως να το κάνουν. Αλλά επειδή έχουν δεσμευτεί να μην το κάνουν. Αυτός είναι ο λόγος που δεν τολμούν να μιλήσουν για την ανάγκη να καταργηθεί ο “Ηρακλής” της Μητσοτάκης Α.Ε., να σταματήσουν οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία που επέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρξει μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης τους που προτείνει το ΜέΡΑ25.

Γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματικά λύση άμεση, ρεαλιστική και δίκαιη.

Ο “Οδυσσέας” λοιπόν, που προτείνει το ΜέΡΑ25 είναι η λύση και αυτός απαιτεί Ρήξη με τις δεσμεύσεις των μνημονιακών κομμάτων. Ρήξη όμως που αν δεν γίνει, θα ψάχνουμε να βρούμε πως θα “εξανθρωπίσουμε” τα αρπακτικά ταμεία, όταν από την φύση τους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα σπίτια, τα μαγαζιά και την γη του κόσμου στο σφυρί, για να βγάλουν, όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη και προσόδους, από δάνεια που πήραν στο υποπολλαπλάσιο της αξίας τους.

Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25

Πηγή: politics24.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο