Λίτσα Αλεξάκη: Όχι άλλη αριστεία, το μέλλον ανήκει στους πολίτες!

Αναδημοσιεύσεις
20 Μαρ, 2022

Οι πολιτικές των 12 χρόνων μνημονίων, δυόμιση χρόνων πανδημίας, μαζί με τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας, έχουν γίνει πλέον θηλιά στο λαιμό των πολιτών. Όλοι αυτοί που βιοπορίζονται από τη δουλεία τους και οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο και σχεδόν σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Το κατάπτυστο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη με όλους τους αντεργατικούς νόμους αφήνει μετέωρους τους εργαζομένους. Με τα σημερινά δεδομένα ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, και πάνω στα κεκτημένα του εργατικού κινήματος, ενώ θα έπρεπε να προχωράμε σε νέες κατακτήσεις, σε λιγότερες ώρες εργασίας και καλύτερες αμοιβές, μας αναγκάζει να επιστρέψουμε 140 χρόνια πίσω, σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα. Αντιθέτως ο κατώτατος μισθός αγγίζει το όριο της φτώχειας, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και το οκτάωρο, κυριαρχούν οι χαμηλόμισθες θέσεις εργασίες. Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να ανακάμψουν, οι ανισότητες να μεγαλώνουν καθημερινά και τα βάρη να γίνονται δυσβάσταχτα.

Από όταν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. ιδιωτικοποίησαν τη Δ.Ε.Η. και δημιούργησαν το χρηματιστήριο ενέργειας, καθημερινά ξεφυτρώνουν ιδιωτικές εταιρίες. Κορόιδεψαν τον κόσμο λέγοντας ότι ο υγιειής ανταγωνισμός θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών. Αντί αυτού οι λογαριασμοί να έχουν χτυπήσει κόκκινο με συνεχόμενη ανοδική πορεία και σε συδυασμό με όλα τα άλλα ΕΝΦΙΑ, σίτιση, ενοίκια, λοιποί λογαριασμοί, τα χρέη να συσσωρεύονται και να υποβαθμίζεται η ζωή των πολλών ενώ αυξάνονται τα κέρδη των ολιγαρχών.

Και δε φτάνουν όλα αυτά, βγαίνουν οι άριστοι με ύφος “καρδιναλίων” στους πολίτες που έχουν φτάσει πλέον να μετρούν και το τελευταίο ευρώ για να πάρουν τα απαραίτητα, να τους πουν τι; Ότι πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι στα ψώνια τους και να κάνουν καλύτερο σχεδιασμό, πως θα ζεσταθούν, πόσες λάμπες θα ανάψουν και πολλά άλλα. Αν αυτό δεν είναι θράσος και εμπαιγμός, τότε τι είναι; Πέραν από την ταλαιπωρία τους οι πολίτες θα πρέπει να εξευτελίζονται και καθημερινά από τους κυβερνώντες; Ειδικά από αυτούς που δεν έχουν έρθει ποτέ στη θέση εκείνων που πασχίζουν με μόχθο και πόνο καθημερινά και νιώθουν αδύναμοι να δώσουν μια αξιοπρέπη διαβίωση στην οικογένειά τους.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε και έχουμε τις λύσεις. Απαιτούμε να καταργηθεί άμεσα το χρημαστήριο ενέργειας, να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, καταργώντας τα κέρδη των εταιρίων-πειρατών. Να κοινωνικοποίθει η ΔΕΗ, γιατί είναι κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, το νερό και δεν προσφέρονται για εκμετάλευση από τους ολιγάρχες. Απαιτούμε την αυτόματη αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τον πληθωρισμό των μέσων νοικοκυριών. Την εγγυημένη εργασία και το βασικό αξιοπρεπές εισόδημα για όλους. Να καταργηθεί το κατάπτυστο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, που αφαιρεί και τα τελευταία δικαιώματα των εργαζομένων. Κανένα λαϊκό σπίτι να μην πέσει στα χέρια των τραπεζών και να εξασφαλιστεί η πρώτη κατοικία.
Οι πολίτες δεν επαιτούν, γιατί όλα αυτά τα ψίχουλα-βοηθήματα της Μητσοτάκης Α.Ε δε βγάζουν τα νοικοκυριά από το αδιέξοδο που τα έχουν φέρει οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. Απαιτούμε αλλαγή πολιτικών, που θα προασπίζουν τα συμφέροντα των πολλών και όχι των ολιγαρχών.

Για όλα αυτά χρειάζεται άμεσα ρήξη με το σύστημα και αλλαγή πολιτικών. Ο αγώνας στο δρόμο είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ! Να σηκώσουμε ψηλά τη γροθιά μας και να φωνάξουμε “ΟΧΙ” στην ολομέτωπη επίθεση, στα ελαστικά ωράρια που επαναφέρουν το 10ωρο και το 12ωρο, στον εξευτελισμό του μεροκάματου, στην ανασφάλιστη δουλειά, στην εργασιακή περιπλάνηση, στην εξωφρενική ακρίβεια. Τέρμα στην “εκσυγχρονισμένη” αγορά εργασίας. Τέρμα στην “ανάπτυξη” των αρίστων. Θέλουμε τη ζωή μας πίσω!

Λίτσα Αλεξάκη, μέλος ΠΓ του ΜέΡΑ25

Πηγή: kontranews.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο