Κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ σπέρνουν τον κίνδυνο και την ανασφάλεια στα Πανεπιστήμια

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Μάι, 2025

Τις τελευταίες μέρες, με εντολές της κυβέρνησης η ΕΛ.ΑΣ επιδίδεται σ’ ένα κρεσέντο αυταρχισμού και παραλογισμού στα πανεπιστήμια, όπου με πρόσχημα το ψεύτικο και κατασκευασμένο αφήγημα της «ανομίας», έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου εδώ και πάνω από μία εβδομάδα. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε ο Πρύτανης αλλά ούτε και η ίδια η ΕΛ.ΑΣ δεν επικαλούνται κανέναν λόγο για την παρουσία της εκεί – πέρα από την τρομοκρατία των φοιτητών.

Όμως, αυτό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο είναι η εκκένωση του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών (της Νομικής Αθήνας), με εντολή της ΕΛΑΣ, όπου οι φοιτητές εκδιώχθηκαν άρον-άρον από τα μαθήματά τους, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάποιων φοιτητ(ρι)ών στη Σόλωνος.

Είχε προηγηθεί το πρωτοφανές κλείδωμα με λουκέτο της κεντρικής εισόδου του κτιρίου όπου στεγάζεται η Νομική Σχολή και η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, δηλαδή δύο σχολές όπου διδάσκονται μαθήματα σε εφτά τμήματα, στις οποίες καθημερινά κυκλοφορούν χιλιάδες φοιτητές/ριες, καθηγητές/ριες, εργαζόμενοι/ες, αλλά και την αφαίρεση με κόφτη των χερουλιών από τις πόρτες – εξόδους κινδύνου προς τα μπαλκόνια του κτιρίου. Ποιος έδωσε εντολή για αυτή την άκρως επικίνδυνη ενέργεια; Ποια είναι η θέση των Κοσμητόρων των σχολών και του πρύτανη του ΕΚΠΑ σχετικά με το κλείδωμα του κτιρίου, στο οποίο έχει μείνει ανοιχτή μόνο μία έξοδος; Τι θα συμβεί αν υπάρξει πυρκαγιά, σεισμός ή άλλο γεγονός που απαιτεί πραγματικά άμεση εκκένωση; Αν δηλαδή χιλιάδες άνθρωποι αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κτίριο, χρησιμοποιώντας μία μόνο από τις 10 συνολικά εξόδους ενός οκταώροφου κτιρίου με 16 αμφιθέατρα;

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τολμούν να μιλούν για «ασφάλεια», την ώρα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους που περνούν τη μισή τους και παραπάνω μέρα μέσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Δεν ενδιαφέρονται διόλου για τη δημόσια εκπαίδευση, για τα πανεπιστήμια, για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι μέσα από το κλίμα φόβου και τη στρατηγική της έντασης, να ψαρέψουν στα θολά νερά προσελκύοντας ακροδεξιά ακροατήρια, αλλά και να χτυπήσουν το κίνημα της νεολαίας, που αποτελεί αγκάθι στα κυβερνητικά σχέδια. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ενοχλούν, γιατί έστειλαν στα σκουπίδια την πανεπιστημιακή αστυνομία και τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, γιατί έσπασαν το αφήγημα της ΝΔ για τα αντισυνταγματικά ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί κατέβηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους απαιτώντας δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών.

Όμως, όταν η ιδεοληψία, η ακροδεξιά πολιτική και ο αυταρχισμός γίνονται τόσο επικίνδυνα, οφείλουμε να πάρουμε θέση.

Στεκόμαστε στο πλάι του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας και απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το αίσχος των «σχεδίων ασφαλείας», των ελέγχων εισόδου, των απειλών για αναστολή φοίτησης και οριστική διαγραφή φοιτητών και φοιτητριών που βαφτίζονται κατά βούληση εγκληματίες χωρίς καν τελεσιδικία
  • Να αποσυρθεί η ΕΛΑΣ από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα
  • Να αρθεί κάθε ενέργεια που παρεμποδίζει την ασφαλή διέλευση και παραμονή φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων στα πανεπιστήμια

ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο