Κρίτων Αρσένης: Να σταματήσουμε την ακροδεξιά ηγεμονία

Αναδημοσιεύσεις
21 Δεκ, 2019

Πριν από λίγες ημέρες πρότεινα το αυτονόητο: να μπορεί μια γυναίκα, μετανάστρια στην Ελλάδα, που έχει καταφέρει να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είμαι ειλικρινής. Δεν θεωρώ την άποψη αυτή καν αριστερή. Είναι μόνο ο ιδεατός συμβολισμός μιας ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας.

Είναι, δε, τόσο αυτονόητη, ώστε να την αποδέχεται ο μέσος Αμερικανός, είτε είναι ρεπουμπλικάνος είτε δημοκρατικός. Οχι όμως και ο Ελληνας «φιλελεύθερος», όπως φάνηκε από την οργανωμένη επίθεση που δέχτηκα από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Ν.Δ., την «Ομάδα Αλήθειας» και το ακροδεξιό ακροατήριό της. Σταχυολογώ μερικά από τα επιχειρήματα που ορθώθηκαν απέναντι στη συμβολική πρότασή μου:

  • «Πως μπορεί να σταθεί πολιτικά μια τέτοια κοπέλα; Αν κάνουμε γυναίκα μετανάστρια Πρόεδρο της Δημοκρατίας για γκλαμουριά πώς θα σταθεί απέναντι στον Ερντογάν;»
  • «Δέκα εκατομμύρια Ελληνες υπάρχουν, δεν υπάρχει ένας να μπορεί να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας;»
  • «Δεν θα γίνουμε εμείς σαν άλλες χώρες. Δεν θα μας αλλάξετε τη νοοτροπία. Αυτό που προτείνετε δεν μπορεί να γίνει στην Ορθόδοξη Ελλάδα»
  • «Δεν μπορούμε να διαλέξουμε για αρχηγό κράτους κάποιον που αντίκειται στην αρχή του έθνους-κράτους»

Αξιος να προεδρεύσει της Ελληνικής Δημοκρατίας, λοιπόν, για τον συντηρητικό σχολιαστή είναι μόνο ένας καθαρός Ελληνας με γνήσια σχέση με την εθνική ταυτότητα, άνδρας, ορθόδοξος, που αγαπά το έθνος-κράτος και ο οποίος φανταζόμαστε ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Ερντογάν. Εύκολα σκιαγραφούνται οι αποκλεισμοί από αυτό το πρότυπο του ιδανικού ηγέτη:

  • Μετανάστες ή μετανάστριες δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στους Ελληνες πολίτες, ακόμη και αν έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.
  • Η κοινωνία μας δεν μπορεί να είναι ανοιχτή, ακόμα και αν είναι ευρωπαϊκή.
  • Μετανάστες αλλά ίσως και γυναίκες δεν έχουν ικανή πολιτική συγκρότηση που θα τους επέτρεπε να σταθούν στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Πρόκειται για την ακροδεξιά ηγεμονία που ορίζει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου σήμερα στην Ελλάδα. Ισως εξηγεί δε, για ποιο λόγο η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θεωρεί ότι μπορεί να βγάλει απαλλακτικό βούλευμα για την ηγεσία της οργάνωσης, γιατί η κυβέρνηση στερεί από παιδιά και ενηλίκους μετανάστες την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πώς μπορεί η αστυνομία να ξεγυμνώνει πολίτες στη μέση του δρόμου, να μπαίνει στα σπίτια τους, να δέρνει και να διασύρει, αλλά και γιατί η Αριστερά βρίσκεται σε άμυνα. Καταγγέλλει τα κακώς κείμενα και επιστρέφει σπίτι της.

Σαν να φοβάται να προτείνει τις απαραίτητες κοινωνικές αλλαγές μη φανεί… πολύ αριστερή. Σαν να προτιμά να μην υπερασπίζεται τα αυτονόητα για να μη χαρακτηριστεί «ακραία» από την Ακροδεξιά.

Η πρόταση μου ήταν συμβολική, δεν μπορεί να εφαρμοστεί με το υπάρχον Σύνταγμα. Ο στόχος της δεν ήταν άλλος από το να τονίσω ότι οφείλουμε να μην αφήσουμε τον δημόσιο διάλογο λάφυρο στην Ακροδεξιά. Πρέπει να παίρνουμε θέση. Ενας ένας και συλλογικά. Η Ακροδεξιά έχει και τα μέσα και το θράσος να το κάνει. Κλείνω με μια υπενθύμιση: Ομπάμα: γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 από Κενυάτη πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα. Από τα 6 του ώς και τα 10 του χρόνια έζησε στην Τζακάρτα με τη μητέρα του και τον Ινδονήσιο πατριό του.

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο δευτερότοκος γιος του Paul Sarközy de Nagy-Bocsa, Ούγγρου μετανάστη, και της Andrée Mallah, κόρης ενός Σεφαραδίτη Εβραίου γιατρού με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Αλλά και πόσοι Ελληνες ομογενείς δεν έχουν προοδεύσει σε όλους τους τομείς, δεν έχουν ωφελήσει τους εαυτούς τους, τις κοινωνίες που τους αγκάλιασαν και τη δική μας κοινωνία, έστω και από μακριά; Οι κλειστές κοινωνίες, ο εθνικισμός και ο εθνοφυλετισμός που υποβόσκει στις αντιδράσεις ορισμένων Ελλήνων φιλελευθέρων μόνο δυστυχία έχει φέρει στην ανθρωπότητα. Ας προσπαθήσουμε να το θυμόμαστε κάθε φορά που σωπαίνουμε και τον αφήνουμε να κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο.

Κρίτων Αρσένης, βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25

Πηγή: efsyn.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο