Κρίτων Αρσένης – Επ. ερώτηση για τα βαρέα μέταλλα στον βυθό του λιμανιού Ερμούπολης 21/02/2020

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Φεβ, 2020

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β2 Αθηνών του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη κλήθηκε να απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, αναφορικά με την μόλυνση του βυθού στο λιμάνι της Σύρου.
Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο (Καθημερινή, 05.02.2020) ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταμέτρησε η περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath, οι τιμές δέκα βαρέων μετάλλων που καταμετρήθηκαν στο βυθό του λιμανιού της Ερμούπολης, όχι μόνο ξεπερνούν τις φυσιολογικές αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερες.

Επισημαίνεται ότι στα ναυπηγεία Νεωρίου, υπάρχουν καταγγελίες για υδροβολή υψηλής πίεσης -μέθοδος που δεν προβλέπεται από την ισχύουσα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας- χωρίς ταυτόχρονη συλλογή των απόνερων. Η μέθοδος αυτή ενδεχομένως να ευθύνεται για την θαλάσσια ρύπανση.
Μια άλλη πιθανή πηγή ρύπανσης του λιμανιού προέρχεται από τα υπολείμματα της αμμοβολής που βρίσκονται στοιβαγμένα και εκτεθειμένα μέσα στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, τα οποία είναι εξάλλου υπεύθυνα για την εκτεταμένη και ορατή ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης.

Ο κ. Υφυπουργός ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ενδέχεται η ρύπανση να συνδέεται με τη δραστηριότητα των ναυπηγείων και αν προτίθεται να διενεργήσει άμεσα ελέγχους για τις ποσότητες βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Σύρου και για τις πηγές ρύπανσης από τα βαρέα μέταλλα. Ακόμα αν εν τέλει τα απόβλητα που προκαλούν την ρύπανση έχουν απορριφθεί χωρίς άδεια, τότε -με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»- θα κινήσει τη διαδικασία απορρύπανσης του βυθού με το κόστος να μεταβιβάζεται στον υπαίτιο;
Ο κ. Οικονόμου ουσιαστικά δεν πήρε θέση παρά μονάχα εξέφρασε ότι συμμερίζεται τις συγκεκριμένες ανησυχίες καθώς και ότι προβληματίζουν το Υπουργείο τα στοιχεία του δημοσιεύματος. Για δε τα ναυπηγεία του Νεωρίου δεν έκανε λόγο φυσικά, προτρέποντας απλώς τον Βουλευτή του ΜέΡΑ25 αν έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για το θέμα να τα καταθέσει.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα είχε γίνει η σκανδαλώδης μεταβίβαση των ναυπηγείων σε εταιρεία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων με τις ευλογίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την επίβλεψη του Αμερικανού Πρέσβη. Μια μεταβίβαση με θολές δεσμεύσεις για τις εργασιακές συνθήκες και για την τήρηση όρων περιβαλλοντικής προστασίας, με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μετατροπή του Νεωρίου σε ειδική οικονομική ζώνη, όπου θα επισκευάζονται σκάφη νατοϊκών χωρών αλλά και πλωτές εξέδρες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με ακόμα μία χαριστική διαγραφή χρεών προς ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του Δημοσίου.

Το ΜέΡΑ25 υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των εργαζόμενων στο Νεώριο αλλά και όσων ζουν και εργάζονται στο νησί της Σύρου, είχε από τότε δεσμευτεί ότι θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο (κοινοβουλευτικό και κινηματικό) να δημοσιευθούν οι εργασιακοί, οι περιβαλλοντικοί και όποιοι άλλοι όροι της μεταβίβασης του Νεωρίου στην «Onex Shipyards» και να διασφαλιστεί η τήρηση του εργατικού δικαίου, των διεθνών περιβαλλοντικών συμβάσεων και της σχετικής νομοθεσίας. Καθώς και ότι θα αγωνιστεί για να αντικρούσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για εμπλοκή της χώρας και των υποδομών της στη νέα ιμπεριαλιστική στρατηγική στη Μεσόγειο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο