Κρ. Αρσένης: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τον εθνικισμό για να ταΐζετε συγκεκριμένες επιχειρήσεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Μάι, 2020

Έντονες αντιδράσεις από το βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένη κατά τη συζήτηση στην Βουλή στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Κύρωση Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας για σύστημα αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές».

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου, απέναντι στον οποίο βρέθηκαν σύσσωμες περιβαλλοντικές οργανώσεις, πανεπιστημιακά τμήματα και αποφάσεις Συγκλήτων, επιστημονικές ενώσεις αλλά και κάθε τοπικό κίνημα που υπερασπίζεται την φύση από τη λεηλασία των εταιρειών, ο κ. Χατζηδάκης ήρθε να συμπληρώσει το παζλ, φέρνοντας προς ψήφιση ένα ακόμη δώρο στις εξορυκτικές πολυεθνικές. Ένα δώρο επικίνδυνο αυτή την φορά όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα δώρο που δεν μπορεί να σταθεί ούτε στο πεδίο της οικονομίας.

Για απαρχαιωμένες τεχνολογίες που το μόνο που θα διασώσουν είναι τα χρηματιστηριακά παιχνίδια συγκεκριμένων πετρελαϊκών εταιρειών, έκανε λόγο ο Κρίτων Αρσένης από το βήμα της Βουλής. Η χρήση του φυσικού αερίου στον δυτικό κόσμο μπαίνει σε περιορισμό, με στόχο να ευνοηθούν καθαρότερες μορφές ενέργειας, με 20 πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να απαγορεύουν τη χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση, και το Ηνωμένο Βασίλειο να απαγορεύει τις εγκαταστάσεις του σε νέα κτίρια από το 2025 και μετά. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, άλλωστε, σταματά τη χρηματοδότηση επενδύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το τέλος του 2021. «Θα βρεθούμε ως κράτος να «διασώζουμε» τα Ελληνικά Πετρέλαια από τη σίγουρη χρεοκοπία που τα οδηγείτε, κ. Χατζηδάκη», τόνισε ο βουλευτής.

Ο Κρίτων Αρσένης κατηγόρησε τον Υπουργό ότι προτάσσει γεωπολιτικούς όρους και υπόσχεται ασφάλεια από τις «βλέψεις της Τουρκίας», όταν είναι γνωστό ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες στα σύνορα και στην ΑΟΖ διαταράσσουν ανεπίστρεπτα το πολύτιμο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και φέρνουν μόνο ανασφάλεια και πολεμικές εντάσεις.

Ο Υπουργός, μη έχοντας τρόπο να απαντήσει στα επιχειρήματα του Κρίτωνα Αρσένη για μια συμφωνία που θα θέσει περιβάλλον, οικονομία αλλά και την ειρήνη στη χώρα μας σε κίνδυνο για τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, κατέφυγε στη δοκιμασμένη ρητορική του ασύδοτου εθνικισμού. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για προδοσία, γιατί όπως φαίνεται τα χρηματιστηριακά παιχνίδια κερδοσκοπίας των πετρελαϊκών εταιρειών είναι η πατρίδα του κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησής του.

«Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τον εθνικισμό για να ταΐζετε επιχειρήσεις, κ Χατζηδάκη! Αποσύρετε τώρα και την σύμβαση του αγωγού east med  και καταργήστε  τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο σας!»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο