Κορωνοϊός: Η συλλογική ευθύνη της Κυβέρνησης

Αναδημοσιεύσεις
27 Αυγ, 2020

Όταν ξεκίνησε στη χώρα μας η εξάπλωση του κορωνοϊού και τα θλιβερά απότοκα της, η Κυβέρνηση κινήθηκε στρατηγικά μόνο όμως ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος. Με καθημερινά σποτάκια που έφεραν φαρδιά πλατιά την υπογραφή «Ελληνική Δημοκρατία – Κυβέρνηση» και πακτωλούς να ρέουν στα συστημικά ΜΜΕ της ολιγαρχίας, το μήνυμα πέρασε: η όποια επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και της συνεπακόλουθης κρίσης ανήκει στην Κυβέρνηση και οι όποιες αστοχίες και τα λάθη πιστώνονται αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του πολίτη.

Το πρώτο κύμα ευτυχώς πέρασε και η πανδημία χάρη στην πειθαρχία των πολιτών και την αυτοθυσία των υγειονομικών, κρατήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα διασποράς. Έπειτα η εξέλιξη των κρουσμάτων συνέχισε να κινείται ευτυχώς σε χαμηλά επίπεδα. Σε εκείνη λοιπόν την «πολιτικά ουδέτερη» συγκυρία και χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε ερώτηση στον Πρωθυπουργό αναφορικά με την προετοιμασία της Κυβέρνησης του για την δεύτερη φάση της πανδημίας.

Ήταν αρχές Ιουνίου και τα ερωτήματα του Γιάνη Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη ήταν εξαιρετικά σαφή και δυστυχώς εξαιρετικά επίκαιρα σήμερα. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ρωτούσε συγκεκριμένα τον Πρωθυπουργό για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης του για τα μαζικά τεστ, για το άνοιγμα του τουρισμού και την ενίσχυση των δομών υγείας. Ερωτήματα με τα οποία η Κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη στις συσκέψεις τον Αύγουστο, χωρίς να έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία και με μια σταθερή τακτική της τη μετάθεση των ευθυνών της.

Ο Πρωθυπουργός τελικά προτίμησε να απαντήσει σε μια άλλη ερώτηση για τα ανύπαρκτα -τότε αλλά σε μεγάλο βαθμό και τώρα- και σε κάθε περίπτωση «εκτός θέματος» πακέτα της Κομισιόν. Δυόμιση μήνες μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού να δημοσιοποιήσει την στρατηγική -αν αυτή υπήρχε-, τα κρούσματα καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη χώρα μας. Μαζικά τεστ δεν έγιναν παρά το άνοιγμα των συνόρων -καθώς η Κυβέρνηση αρκέστηκε απλώς σε δειγματοληπτικά-. Ενώ οι δομές υγείας βρίσκονται περίπου στην ίδια -αν όχι και χειρότερη- κατάσταση, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες προσλήψεις και η αναγκαία στήριξη σε υποδομές, υλικά, προστατευτικό υλικό για τους υγειονομικούς και εν γένει πόρους.

Και όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που υποτίθεται πως οι δαπάνες για την υγεία εξαιρούνται του δημοσιονομικού συμφώνου. Θα ήταν λοιπόν πραγματικά να απορεί κανείς με την συλλογική ευθύνη της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, όμως οι όποιες απορίες αίρονται γρήγορα όταν ακούς από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς του, για το όραμα τους για ΣΔΙΤ στην υγεία παρά τους προ μηνών διθυράμβους τους στο δημόσιο σύστημα υγείας -το οποίοι και οι ίδιοι πολλαπλά υποβάθμισαν σε αυτά τα δέκα χρόνια των μνημονιών- και την πρόδηλη ανυπαρξία του ιδιωτικού τομέα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ή και το ακόμα πιο δυστοπικό, όπου η Κυβέρνηση υποχωρεί στα διάφορα συμφέροντα είτε αυτά είναι της TUI, είτε των αεροπορικών εταιρειών (όπου δεν υπάρχει καμία κοινωνική απόσταση εντός των αεροπλάνων), είτε των εφοπλιστικών συμφερόντων (όπου αυξάνει την πληρότητα στα πλοία), είτε ακόμα και στις πιέσεις της Εκκλησίας, γίνεται μια προσπάθεια κοινωνικού αυτοματισμού και στοχοποίησης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων με τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό.

Δεν ευθύνεται λοιπόν η Κυβέρνηση συλλογικά που δεν έχει πράξει τα αυτονόητα για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και μικροπολιτική ατζέντα, που άνοιξε έτσι απερίσκεπτα τον ούτως ή άλλως ανύπαρκτο τουρισμό, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία με νόμους «Παπαθεμελή» και που ο Υπουργός Υγείας της διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για το εμβόλιο. Η ευθύνη είναι ατομική και βαραίνει τους νέους, ή όποια άλλη κοινωνική ομάδα είναι πιο εύκολη στην στοχοποίηση και στο χτίσιμο του μιντιακού αφηγήματος της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να «κάνουν έστω και τώρα τη διαφορά», όταν οι πολίτες την έχουν κάνει προ πολλού, ενώ η Κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει.

Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25

Πηγή: kontranews.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο