Κοινή ανακοίνωση των τομέων Υγείας και Εργασίας του ΜέΡΑ25 για την ΠΝΠ για τον κορωνοϊό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Μαρ, 2020

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο Πρωθυπουργός και είδαμε σήμερα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν πολύ κατώτερα των περιστάσεων. Η συνολική αντιμετώπιση που θα έπρεπε να έχει στο θέμα η κυβέρνηση περιγράφεται στα 7+1 σημεία που προτείνει το ΜέΡΑ25. Ειδικότερα για τους κλάδους υγείας και εργασίας, οι άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η κυβέρνηση είναι οι παρακάτω.

Οι προσλήψεις που πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό είναι 7000 άτομα και όχι 2 και μάλιστα σε δύο δόσεις όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. Οι ελλείψεις ήταν ήδη της τάξης των 6500 πριν την πανδημία και όλο το προσωπικό έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί. Οι μνημονιακές ιδεοληψίες τόσων χρόνων διέλυσαν το σύστημα υγείας και τώρα πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν για να προλάβουμε την καταστροφή.

Οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας πρέπει να έχουν απρόσκοπτη παροχή μέσων ατομικής προστασίας. Ήδη έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ελλείψεων πχ Κέντρο Υγείας Αγ. Δημητρίου. Είναι κρίσιμο το υγειονομικό προσωπικό που δίνει αυτή τη μάχη να προστατεύεται.
Αλλά και για τους εργαζόμενους στους υπόλοιπους κλάδους πρέπει η μέριμνα να είναι καλύτερη.

Η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς να δίνεται σε όλους τους γονείς που είναι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα χωρίς σύνδεση με την κανονική τους άδεια και να επεκταθεί σε όσους εργαζόμενους έχουν αναλάβει την φροντίδα άρρωστου μέλους της οικογένειάς τους.

Οι εργοδότες στις αλυσίδες λιανικής να παρέχουν υποχρεωτικά μέσα ατομικής προστασίας στο προσωπικό, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για πολυκαταστήματα που έχουν φτάσει μέχρι να αρνούνται στους υπαλλήλους να φορούν γάντια. Ειδικά για ταμίες, πωλητές και ντελίβερι ο κίνδυνος με τόση επαφή με χρήματα και πελάτες είναι μεγάλος.

Να γίνονται συχνότερες απολυμάνσεις κτιρίων και προμήθεια αντισηπτικών τα οποία και θα τοποθετηθούν σε εισόδους καταστημάτων και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι.

Η επιθεώρηση εργασίας πρέπει να φροντίσει ώστε να μην υπάρξουν περιστατικά ανευθυνότητας και αυθαιρεσίας σε βάρος των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

Τέλος, να συνταγογραφείται η εξέταση για τον ιό και να υποχρεωθούν άμεσα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να παρέχουν τις εξετάσεις δωρεάν και να αποζημιώνονται από το κράτος στο κόστος που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ

[email protected]

[email protected]

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο