Καταργούν όλα τα δωρεάν μεταπτυχιακά! Αυτή η νέα επίθεση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση δε θα περάσει

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Νοέ, 2022

Με νέα εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας υπονομεύει το σύστημα λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ΑΕΙ γενικεύοντας τα δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπεται ότι: “Όλες οι κατηγορίες διδασκόντων δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του Π.Μ.Σ. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Περαιτέρω, τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., δικαιούνται αμοιβής μόνο αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης, υπό την έννοια ότι η λειτουργία του Π.Μ.Σ. βασίζεται σε εξωτερική χρηματοδότηση”.

Αυτή η μεθόδευση γίνεται μάλιστα έμμεσα καθώς δεν απαγορεύει τα δωρεάν μεταπτυχιακά καθ’ αυτά, αλλά προβλέπει ότι κανένας πανεπιστημιακός δεν θα αμοίβεται για τη διδασκαλία του, αν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο οποίο διδάσκει δεν έχει δίδακτρα. Με αυτό τον τρόπο, πλέον, κανείς πανεπιστημιακός δε θα δύναται να διδάξει σε δωρεάν μεταπτυχιακό δεδομένου ότι η αμοιβή του θα εξαρτάται από τα διδάκτρα. Επιπλέον όλα τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να ορίζουν τέλη φοίτησης στα προγράμματα ώστε να επιβιώσουν με αποτέλεσμα να λειτουργούν ακόμα περισσότερο με όρους επιχείρησης.

Το πλαίσιο στο οποίο καλείται να σπουδάσει σήμερα ο νεαρός φοιτητής και η οικογένεια του που τον στηρίζει είναι αυτο της ακρίβειας, της ανασφάλειας αν θα βγεί ο μήνας, της ελαστικοποίησης των εργασιακών συνθηκών και της έκρηξης του πληθωρισμού που έχουν διαλύσει το λαϊκό εισόδημα. Και τώρα ο σκληρός ταξικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης βαθαίνει αφού θα χρειαστεί να πληρώνουμε για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στα ανώτερα επίπεδα της επιστήμης μας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, παραμετρικοποιείται και η ίδια η φύση της πρόσβασης στα μεταπτυχιακά και η απαλλαγή από τα δίδακτρα καθώς πλέον θα είναι συνάρτηση των ακαδημαϊκών επιδόσεων αφού θα μπαίνουν κριτήρια αριστείας (πλήρωση προϋποθέσεων αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στην κατοχή βαθμού ίσου ή ανώτερου του επτάμιση με άριστα στα δέκα (7,5/10)) με επιτροπές αξιολόγησης αμφιβόλης διαφάνειας με απευθείας ανάθεση από το κράτος.

Ακόμη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τον δημόσιο και δωρέαν χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων, ικανοποιώντας τις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν μια τριτοβάθμια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη ως επιχείρηση προς υπηρέτηση του κέρδους τους.

Δε θα το αφήσουμε να περάσει! Θέλουμε ένα ισχυρό σύστημα παιδείας που να απαντάει στις ανάγκες της κοινωνίας και στο υψηλό επίπεδο της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Παιδεία και Μόρφωση για όλους, απαλλαγμένη από τους κανόνες της αγοράς.

Για αυτό το λόγο καλούμε προς κινητοποίηση ενάντια στις μεθοδέυσεις του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων τους για καταστολή των δημόσιων πανεπιστημίων μας ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη τα σχέδια τους. Να οργανωθούμε στους φοιτητικούς συλλόγους και να παρέμβουμε στις διοικήσεις των τμημάτων.

Διεκδικούμε:
– Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά!
– Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού Νόμου Κεραμαίως και άμεση απόσυρση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας από τους φυσικούς μας χώρους.
– Χρηματοδότηση και αντικατάσταση υλικοτεχνικού εξοπλισμού απο τα κονδύλια που θα προορίζονταν για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
– Δωρεάν συγγράματα, σίτιση, μεταφορά και μέριμνα για όλους τους φοιτητές.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ

– Αθήνα: Πεσματζόγλου και Σταδίου, 10:30πμ
– Θεσσαλονίκη: Αγνώστου Στρατιώτη και Φιλίππου, 10:00πμ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο