Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν δει το φως τις δημοσιότητας επαναλαμβανόμενες καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων και δικηγόρων για βίαιες, αναγκαστικές επαναπροωθήσεις αλλοδαπών από τον Έβρο στην Tουρκία από μικτές ομάδες παραστρατιωτικών και αστυνομικών χωρίς διακριτικά, κάποιοι, μάλιστα, εκ των οποίων μιλούσαν ξένες γλώσσες. Εκτός αυτού, μόλις πριν λίγες μέρες, καταγγέλθηκε επώνυμα από αλλοδαπούς μια φονική επιχείρηση επαναπροώθησης στη Σάμο από το λιμενικό σώμα, κατά την οποία πνίγηκε ένα τετράχρονο παιδί.
Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών έχουν φτάσει μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο τις χαρακτηρίζει “σταθερές και αξιόπιστες”, η κυβέρνηση κωφεύει και αρνείται συστηματικά ότι λαμβάνουν χώρα τέτοιες επαναπροωθήσεις. Η μόνη απάντηση που έχει δώσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ότι η αστυνομία βοηθά τους αλλοδαπούς με φωτεινά και ηχητικά σήματα να μην περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο και στη συνέχεια ειδοποιεί τους Τούρκους συνοριακούς φρουρούς να βοηθήσουν τους μετανάστες! Η φαιδρότητα της στάσης του ελληνικού κράτους έναντι διεθνών θεσμών υποκρύπτει, πλέον, κάλυψη τέτοιων επιχειρήσεων επαναπροωθήσεων και γι’ αυτό καθίσταται επικίνδυνη για τους πρόσφυγες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις στοιχειώδεις αρχές του προσφυγικού δικαίου, όπως η αρχή της μη επαναπροώθησης των προσφύγων, που απαιτεί την υποχρέωση του κάθε κράτους να εξετάζει τους ισχυρισμούς των παράτυπων αλλοδαπών, ανεξαρτήτως του τρόπου εισόδου τους στο έδαφός της, πριν αποφασίσει για την περαιτέρω μεταχείρισή τους.
Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση ως έχουσα, τουλάχιστον, την πολιτική ευθύνη, των παράτυπων εξαναγκαστικών επαναπροωθήσεων προσφύγων στον Έβρο, ζητεί από τη δικαιοσύνη να διερευνήσει τις τεκμηριωμένες καταγγελίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων και, κατ΄ακολουθία, πρέπει να προσαχθούν και να δικαστούν οι υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους στη δικαιοσύνη, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Το απαιτεί όχι μόνο ο σεβασμός στον ευρωπαικό νομικό πολιτισμό και στα θεσμισμένα διεθνή πρότυπα, όπως η Σύμβαση της Γενεύης, αλλά και οι στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αρχές, δεδομένα που πρέπει να αποτελέσουν νομικό και πολιτικό ανάχωμα στην άνοδο των ακροδεξιών ιδεών και πρακτικών, οι οποίες τροφοδοτούνται στην πράξη από τέτοιες απάνθρωπες επαναπροωθήσεις.
Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής ΜέΡΑ25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.