Κ. Παπαδάκης στο Ράδιο ΜέΡΑ: Οι αποφυλακίσεις χρυσαυγιτών είναι απόρροια των χαμηλών ποινών που επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό

Συνεντεύξεις - videos
15 Μάι, 2021

Με έκπληξη η κοινή γνώμη παρακολουθεί και τη δεύτερη αποφυλάκιση μέλους της Χρυσής Αυγής, λίγους μήνες μετά την ιστορική απόφαση που τη χαρακτήρισε ως εγκληματική οργάνωση. Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης εξηγεί στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» το νομικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα αυτή στους καταδικασμένους ακροδεξιούς, καθώς και τη θεσμική αντίδραση που έχει δρομολογηθεί:

Αυτές οι αποφυλακίσεις είναι απόρροια των χαμηλών ποινών που επιβλήθηκαν σε άτομα που δεν ήταν απλά μέλη, αλλά πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής, όμως ένα σκαλί πιο κάτω από τη διευθυντική ομάδα.

Είχαμε επισημάνει αυτόν τον κίνδυνο από τον Οκτώβριο, όταν εκδόθηκαν οι αποφάσεις. Όταν έχουμε καθείρξεις 6-7 ετών, με την παρέλευση του 18μηνου της προφυλάκισης και λίγο ακόμη, κάποια άτομα της εγκληματικής οργάνωσης καταφέρνουν να αποφυλακιστούν. Ήδη έχουν αποφυλακιστεί δύο και αναμένονται και άλλες ανάλογες αιτήσεις στο προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα, στο θέμα της απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων ψαράδων, το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης 7-9 ετών. Εμείς καταθέσαμε αμέσως αίτηση στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να ασκήσει έφεση κατά των ποινών, η οποία έγινε δεκτή και ενδέχεται οι ποινές να αυξηθούν στο Εφετείο.

Όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι δικαστές επηρεάζονται από τη γενικότερη ατμόσφαιρα που επικρατεί και τη στάση της κυβέρνησης, η οποία δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να συμμορφωθεί πλήρως. Διότι οι δικαστές όταν αντιλαμβάνονται ανοχή, όταν βλέπουν τα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης να λειτουργούν, όταν βλέπουν το Χρήστο Παππά εξαφανισμένο και άλλες πολλές τέτοιες ενδείξεις, τελικά ίσως αμβλύνεται και η ευθυκρισία τους.

Μην ξεχνάμε ότι η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό βρίσκεται ακόμη μπροστά μας και ως εκ τούτου δεν συγχωρείται καμία επανάπαυση και θριαμβολογία.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο