Κ. Αρσένης: Η συστημική αστυνομική βία και η ρατσιστική στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κατά των Τσιγγάνων

Αναδημοσιεύσεις
16 Δεκ, 2022

“Τον μεγάλωσα με τη φτώχεια μου.” “Δηκεοσίνη.” Δύο φράσεις που διαπέρασαν την κοινωνία, για δύο ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από σφαίρα αστυνομικών. Ο Κώστας Φραγκούλης, 16 χρόνων, τραυματίζεται βαρύτατα από πυροβολισμό αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη και ο πρωθυπουργός ανακοινώνει “μπόνους” 600 ευρώ στην αστυνομία -το οποίο υπερψηφίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Σαμπάνης, 18 χρόνων, πέφτει νεκρός στο Πέραμα σε καταιγισμό πυρών από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέπτεται την ομάδα των αστυνομικών όσο είναι κρατούμενοι.

Γράφει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης

Η πολιτική “του νόμου και της τάξης” που εκθειάζει τη “μηδενική ανοχή” οπλίζει τα χέρια του μηχανισμού καταστολής.

Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – Ελλάν Πασσέ το λέει ξεκάθαρα σε ανακοίνωσή της: “Η επανάληψη και η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δε μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους”.

Δολοφονικό μοτίβο με στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες. Έτσι το χαρακτηρίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Ρομά. Σε αυτό, λένε, συμβάλλει η αδράνεια της κυβέρνησης για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια σε καταυλισμούς, με την αστυνομία να σφίγγει τον κλοιό της γύρω τους. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο μαθαίναμε ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας σύστησε με εντολή του αρχηγού της “ειδική ομάδα” για “θέματα Ρομά” για να πραγματοποιεί ελέγχους. Τότε η Ελλάν Πασσέ έκανε λόγο για “ειδική ομάδα καταστολής κατά Ρομά” και δήλωνε τον έντονο προβληματισμό της για τις “πρόσφατες πρωτοβουλίες της ΕΛΑΣ” με οργανωμένες επιχειρήσεις σε διάφορους καταυλισμούς -Ασπρόπυργο, Καλαμάτα, και αλλού. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν υπερβολική αστυνομική βία, αυθαιρεσία κατά τη διαδικασία των προσαγωγών και παραμονής στα αστυνομικά τμήματα, με ξυλοδαρμούς, εξευτελισμούς, απειλές και ρατσιστική χυδαιότητα από αστυνομικούς. Προειδοποιούσε τότε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη στοχοποίηση της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά και αναμόχλευση της ρητορικής μίσους και αντιτσιγγανισμού.

Ο ρατσισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν εκφράζεται μόνο στην καταστολή. “Χτυπά” και εκεί που ανοίγεται πόρτα σε ένα καλύτερο μέλλον: στην εκπαίδευση. Στην αρχή της πανδημίας εφάρμοσε την τηλεκπαίδευση “ξεχνώντας” τα παιδιά των τσιγγάνων. Τον Δεκέμβριο του 2020 το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Λίγο νωρίτερα η Συνομοσπονδία είχε στείλει κατεπείγουσα επιστολή-υπόμνημα στη Ν. Κεραμέως, κάνοντας λόγο για αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων τσιγγανόπουλων από την τηλεκπαίδευση. Για να μη μείνουν τα παιδιά τους εκτός μαθημάτων, για να συμβεί το αυτονόητο, ο Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων Αγίας Τριάδος Καλαμάτας είχε επισκεφθεί το δικαστικό μέγαρο Καλαμάτας όπου υπέβαλε αίτημα για εισαγγελική παραγγελία -το οποίο έγινε αποδεκτό- για να εξασφαλιστεί η παροχή εκπαίδευσης στους ανήλικους Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμούς.

Την ίδια αναλγησία δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο στεγαστικό ζήτημα των τσιγγάνων. Στέλνουν 9 χιλιάδες οικογένειες τσιγγάνων -50 χιλιάδες ανθρώπους- πίσω στους καταυλισμούς στερώντας τους τα σπίτια που πήραν με στεγαστικά δάνεια. Τους τα έδωσαν ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, και αφού η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της στέγασης των Ρομά. Ήταν τέτοια η πίεση που δήμαρχοι πήγαιναν οι ίδιοι στους καταυλισμούς για να πείσουν τους ανθρώπους να κάνουν αίτηση στέγασης. Την αξιολόγηση των αιτήσεων δεν την έκαναν οι τράπεζες αλλά οι τοπικοί ΟΤΑ, ακριβώς επειδή ήταν μια κοινωνική πολιτική-υποχρέωση του κράτους. Μπήκαν κριτήρια εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά, όπως μονογονεϊκότητα και ύπαρξη μελών με αναπηρίες. Το Δημόσιο, γνωρίζοντας ότι οι τσιγγάνοι ήταν ευάλωτη κοινωνική ομάδα και άρα δε θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια, μπήκε εγγυητής στις τράπεζες στο 100% του ποσού. Το κράτος γνώριζε από την αρχή ότι τα ποσά είναι αδύνατο να αποπληρωθούν. Κι έρχονται τώρα οι τράπεζες με επιθετικές διαταγές πληρωμών να τους βγάλουν από τα σπίτια αυτά. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση στοχοποιεί τους τσιγγάνους και για να μη χρεωθεί την “επιχείρηση ξεσπιτώματος” βάζει μπροστά τις τράπεζες -που κανένα πρόβλημα δεν έχουν βέβαια να αναλάβουν τον ρόλο “του κακού”.

“Κ. Σκυλακάκη, γνωρίζετε τι σημαίνει ‘επιβίωση’;”, ρώτησε μια από τις γυναίκες Ρομά που οργάνωσαν μαζί με το ΜέΡΑ25 συνέντευξη Τύπου πριν λίγους μήνες για να απευθυνθούν στην κοινωνία. Μας είπαν πόσο σπουδαία είναι για αυτούς η σταθερή στέγη. Μας είπαν ότι έφτιαξαν μια ζωή μέσα σε αυτά τα μικρά σπίτια. Ότι κατάφεραν να μορφώσουν τα παιδιά τους και τα είδαν να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο. “Πιστέψαμε κι εμείς, όπως και οι υπόλοιπες 9 χιλιάδες οικογένειες, ότι ξεκινάει για εμάς μια νέα καλύτερη ζωή. Πιστέψαμε όλοι ότι θα ενταχθούμε στην αγορά εργασίας και την παιδεία”, είπε μια μητέρα. “Και θέλουν αυτά τα σπίτια που κάναμε τόση χαρά να τα πάρουμε να στεγαστούμε, θέλουν να τα πάρουν τα σπίτια.”

“Σκέφτηκε η κυβέρνηση αυτές οι 9 χιλιάδες οικογένειες πού θα βρεθούν; Σκέφτηκε την υπόλοιπη κοινωνία που θα έχουν δίπλα τους ένα τσαντίρι, τι θα κάνουν;”, ρώτησε μια άλλη μητέρα. Οι τσιγγάνοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Ξέρουν ότι η κυβέρνηση τέτοιους κοινωνικούς αυτοματισμούς προσπαθεί να ενεργοποιήσει. Να αφήνονται οι τσιγγάνοι να ζουν στο περιθώριο, χωρίς στέγη, μόρφωση και δουλειά, να καλλιεργούνται εναντίον τους προκαταλήψεις και εχθρότητα. Όμως αυτή η συστημική προσπάθεια έχει φτάσει στα όριά της. Η κοινωνία αρνείται να βλέπει σφαίρες αστυνομικών να κόβουν τη ζωή νέων ανθρώπων. Όπως λέει το σύνθημα. “Τσιγγάνοι και μπαλαμοί είμαστε ενωμένοι, στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι”.

Το ΜέΡΑ25 ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους θανάτους του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη και του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να μην υπάρξει συγκάλυψη.

Εδώ και τώρα να αποστρατιωτικοποιηθεί η ΕΛΑΣ, να καταργηθούν οι στρατιωτικοποιημένες ομάδες της αστυνομίας, να υπάρξει έλεγχος στην εκπαίδευσή της, και αποχρηματοδότησή της με μεταφορά αρμοδιοτήτων της σε άλλες υπηρεσίες.

Να διαγραφεί το χρέος των 50.000 τσιγγάνων για τα σπίτια τους και να δοθεί σταθερή στέγη σε όλους τους τσιγγάνους που ζουν στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι “δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες”. Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι οι ανισότητες δεν είναι “φυσικό φαινόμενο”. Η ιδεολογία του είναι να προσπαθεί να τις επιβάλει και να τις διογκώνει. Εμείς λέμε στον κ. Μητσοτάκη αυτό που φωνάζει ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Οι ζωές των Ρομά έχουν σημασία. Οι ζωές των φτωχών έχουν σημασία. Η οργή της κοινωνίας μετασχηματίζεται σε δράση που το σύστημα αυτό θα το ανατρέψει και θα φέρει τη Δηκεοσίνη.

Πηγή: thepressproject.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο