Κ. Αρσένης: Αναιτιολόγητη εξαίρεση της πλειονότητας των εργαζομένων στο χώρο του Θεάματος Ακροάματος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Απρ, 2020

«Αναιτιολόγητη εξαίρεση της πλειονότητας των εργαζομένων στο χώρο του Θεάματος Ακροάματος (μουσικών, ηθοποιών, χορευτών) από το επίδομα ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού»

Την ένταξη του συνόλου των εργαζομένων στους δικαιούχους του επιδόματος ενίσχυσης εξαιτίας της ακύρωσης των παραστάσεων και καλλιτεχνικών προγραμμάτων λόγω κορωνοϊού, ζήτησε ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΜέΡΑ25. Για τον σκοπό αυτό υπέβαλε σε αναφορά την κοινή επιστολή 4 σωματείων των εργαζόμενων στο χώρο του θεάματος – ακροάματος.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα συνέταξαν κοινή επιστολή, την οποία έχουν προ ημερών στείλει στους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Πολιτισμού, περιγράφοντας τους λόγους που η πλειονότητα των εργαζομένων στο χώρο μένει εκτός των δικαιούχων του τόσο απαραίτητου επιδόματος ενίσχυσης. Ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα κριτήρια ένταξης στους δικαιούχους, ώστε να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των συλλόγων και στις πραγματικές συνθήκες εργασίας στο χώρο.

Με την επιστολή τους, καταγγέλλουν την αδιαφορία της κυβέρνησης στα κοινοποιημένα αιτήματά τους. Τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή μένει εκτός η πλειονότητα των εργαζομένων, λόγω της απουσίας συλλογικής σύμβασης εργασίας που να ορίζει τη σεζόν, αλλά και των βραχέων συμβάσεων. Αντιθέτως, οι εταιρείες παραγωγής θεαμάτων θα αποζημιωθούν για τις ακυρώσεις. Οι απλήρωτες πρόβες, οι προσλήψεις που γίνονται μία μέρα πριν την έναρξη της παράστασης, οι μηνιαίες συμβάσεις προκειμένου να μη χρειαστεί να αποζημιώσει τους εργαζόμενους ο παραγωγός σε περίπτωση εισπρακτικής αποτυχίας, τα μισά ένσημα, η αδήλωτη εργασία, η αμοιβή με ποσοστά από τα εισιτήρια, συνθέτουν το μωσαϊκό της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που έχει ενταθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Δεν δικαιούται η Νέα Δημοκρατία να ισχυριστεί άγνοια, όταν η ίδια, είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από αυτή της αντιπολίτευσης, ψήφισε και εφάρμοσε την αναίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η κρίση της πανδημίας έγινε άλλη μία αφορμή για να φανερωθούν οι ανισότητες και η εκμετάλλευση στους εργασιακούς χώρους γενικά και στο χώρο του θεάματος και ακροάματος ειδικά», δήλωσε ο Βουλευτής Κρίτων Αρσένης. «Οι μηνιαίες συμβάσεις και η αδήλωτη εργασία, η έλλειψη συλλογικής σύμβασης και τα γραφειοκρατικά εμπόδια αφήνουν εκτός των μέτρων στήριξης το πιο ευάλωτο κομμάτι των εργαζομένων. Η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει την πολιτική της στη βάση των πραγματικών συνθηκών στο εργασιακό τοπίο της ζούγκλας, που και η ίδια καλλιέργησε με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο