Ισότητα στον γάμο: Δικαίωση μετά από 50 χρόνια αγώνων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Φεβ, 2024

Στον απόηχο του ψηφίσματος του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, αισθανόμαστε δικαίωση και χαρά βλέποντας την πάγια διεκδίκηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία να κατοχυρώνεται νομικά. Δεν ξεχνάμε τα άτομα που για πενήντα και πλέον χρόνια αγωνίζονται σκληρά, εκτίθενται με περίσσιο θάρρος και συχνά στιγματίζονται ανεπανόρθωτα ώστε να κάνουν το αίτημά τους για αυτοδιάθεση και ίση μεταχείριση από κράτος και θεσμούς βροντερά ηχηρό.

Δεν ξεχνάμε αυτά που δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με ημίμετρα, που δεν περίμεναν την κοινωνία ή τις… συνθήκες να “ωριμάσουν” και ακούραστα συνέχιζαν τον αγώνα για αξιοπρέπεια. Δεν ξεχνάμε αυτά που δεν βρίσκονται πια κοντά μας και όσα για χρόνια παρέμειναν αόρατα και καταπιεσμένα. Σε όλα αυτά ανήκει αυτή η νίκη παρά τις θριαμβολογίες ενός συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος, τα μέλη του οποίου βρίσκονται παραδοσιακά ενάντια στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η απροθυμία της κυβέρνησης να ακούσει ουσιαστικά τα αιτήματα των φορέων φέρνει ως αποτέλεσμα ένα ελλιπές και μη συμπεριληπτικό νομοσχέδιο, το οποίο κάνει σαφείς διακρίσεις. Αφήνει εκτός τη τρανς γονεϊκότητα, ενώ προβλέπει έναν/μία γονέα για το παιδί εντός του ομόφυλου γάμου, με τη διεκδίκηση της τεκνοθεσίας του παιδιού από τον/την δεύτερο γονέα να ρυθμίζεται με δικαστική διαδικασία.

Αυτές οι ελλείψεις φανερώνουν επίσης τον χαρακτήρα με τον οποίο αυτό το νομοσχέδιο ήρθε στην επικαιρότητα, εντός μίας επικαιρότητας που βαραίνει τη κυβέρνηση με σοβαρές ευθύνες. Στεκόμαστε αντίθετα σε κάθε μορφή εργαλειοποίησης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και του pinkwashing που επιχειρείται από την κυβέρνηση λόγω της συγκυρίας που προτάσσει τόσο η επικείμενη μαύρη επέτειος του εγκλήματος των Τεμπών όσο και η κυβερνητική παραβίαση του Άρθρου 16 του Συντάγματος και το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζουμε πως στην αμφίδρομη σχέση κοινωνίας-κράτους οποιαδήποτε νομική κατοχύρωση ελευθεριών και δικαιωμάτων έχει αφετηρία τους αγώνες καταπιεσμένων ατόμων, αγώνες οι οποίοι ξεκινούν και μαίνονται στο δρόμο, συντονίζονται σε συνελεύσεις και οργανώνονται σε κινήματα.

Περηφάνια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ αγωνιστά

Νεολαία ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο