Ηρώ Διώτη: Το Μέρα 25 στη Βουλή, σημαίνει μπλόκο στην κοινοβουλευτική παντοδυναμία της ΝΔ

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
07 Ιούν, 2023

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ανέδειξαν μια σειρά από τάσεις στην ελληνική κοινωνία. Αν και οι τάσεις αυτές δεν ήταν άγνωστες και μια ψύχραιμη ματιά μπορούσε να τις δει, ο βαθμός στον οποίον αναδείχτηκαν ήταν απροσδόκητος, έτσι ώστε μια συνολική αποτίμηση να χρειάζεται χώρο και χρόνο. Μπορούσαμε, για παράδειγμα, να διαισθανθούμε την αντοχή της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία, όχι όμως να προβλέψουμε την άνοδό της σε ψήφους και ποσοστά. Καταλαβαίναμε την αύξηση της επιρροής της ακροδεξιάς και το γεγονός ότι αυτή λειτουργούσε με έναν τρόπο υπόγειο, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ένα κόμμα που δεν το ήξερε κανείς μας ως ένα μήνα πριν θα μπορούσε να πάρει 170.000 ψήφους σταλμένους από μοναστήρια. Διαπιστώναμε ότι η απογοήτευση του κόσμου από την αδυναμία των κοινωνικών κινημάτων να αρθρώσουν συνεκτικό λόγο τον έσπρωχνε στην αναζήτηση εύκολων μαγικών «λύσεων», αλλά δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα ψηφίσουν μαζικά ένα κόμμα – άνθρωπο, χωρίς ούτε μισό στέλεχος, με γνώμονα να «τα λέει». Και, τέλος, διαβλέπαμε την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτικής, χωρίς να διανοηθούμε ότι θα χάσει 600.000 ψήφους και μάλιστα σχεδόν όλες προς τα δεξιά του ή προς την αποχή.

Μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο κλίμα, το ΜέΡΑ 25 απέτυχε να γίνει ο πόλος ριζοσπαστικής αντιπαράταξης που επιθυμούσε και είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν κατά ένα μικρό ποσοστό -μικρότερο από 1% – κρίσιμο ωστόσο για την κοινοβουλευτική του παρουσία. Κάποιοι από τους λόγους για αυτή την υποχώρηση είναι προφανείς σε όλες και όλους, κάποιοι λιγότερο και πρέπει σε δεύτερο χρόνο να αναλυθούν.

Ωστόσο, αυτό που προέχει είναι η δεύτερη και ακόμα πιο κρίσιμη μάχη που έχουμε μπροστά μας.

Τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, προϊδεάζουν για ένα Κοινοβούλιο σχεδόν εφιαλτικό τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μόνο ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε με ανάλογα αποτελέσματα να πλησιάσει μόνη της τις 180 έδρες, που θα τη διευκόλυναν σε μια πιθανή αντιδραστική μεταρρύθμιση. Είναι επίσης ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, στη Βουλή μπορεί να μπουν 20 ή και περισσότεροι ακροδεξιοί βουλευτές, προερχόμενοι από δύο κόμματα, που επιτίθενται ευθέως σε θεμελιώδη δικαιώματα (αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τόσο το ένα όσο και το άλλο αξιώνουν τον περιορισμό στο δικαίωμα στην έκτρωση). Είναι επίσης, ο κίνδυνος να βρεθούν στο Κοινοβούλιο κατά τύχη, άνθρωποι χωρίς την παραμικρή κοινωνική δράση και θέση, απλά επειδή πολιτεύτηκαν σε κόμματα – φαντάσματα, οι οποίοι το πρόσφατο παρελθόν μας έδειξε ότι είναι εύκολα χειραγωγούμενοι και μετακινούμενοι.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ακόμα και αν διατηρούσαν ή βελτίωναν τα ποσοστά του Μαΐου, θα έχαναν λόγω του νέου συστήματος 25-30 από τις σημερινές έδρες τους –ανάμεσά τους σίγουρα και τη μία έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα.

Η κοινοβουλευτική παρουσία του ΜέΡΑ 25, κρίθηκε στις εκλογές του Μαΐου για 22.000 ψήφους σε όλη την Ελλάδα –ποσοστό λίγο πάνω από 0,3%. Τόσες χρειάζονται για να βρεθεί στο Κοινοβούλιο στις 25 Ιουνίου. Περίπου μία ψήφο επιπλέον σε κάθε εκλογικό τμήμα της χώρας. Με αυτή τη μικρή αύξηση, στέλνει αμέσως 8 αριστερούς βουλευτές στο επόμενο Κοινοβούλιο, το πιο αντιδραστικό των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Οκτώ ή περισσότερους βουλευτές που θα πάρουν τις έδρες 7 ή 8 δεξιών βουλευτών, θα ελέγχουν αποφασιστικά την κυβερνητική πολιτική, θα μπλοκάρουν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

στο Σύνταγμα και θα βρίσκονται στο πλευρό των κινημάτων και των ανθρώπων που διεκδικούν.

Στην τετραετία που πέρασε, ανεξάρτητα από λάθη, παραλείψεις, διαφωνίες, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ΜέΡΑ 25 υπήρξε μια έντονη αντιπολιτευτική αριστερή φωνή στο Κοινοβούλιο, απέναντι στην κυβέρνηση. Σε μια Βουλή πιο δεξιά, πιο σκοτεινή από αυτή του 2019, αυτή η αριστερή φωνή δεν πρέπει να λείψει.

0,3% παραπάνω για 8 αριστερές έδρες που θα φύγουν από τη ΝΔ. Κάθε αριστερός και κάθε αριστερή ψηφοφόρος και κάθε νέος ανήσυχος άνθρωπος, οφείλει να κάνει αυτή τη σκέψη στο παραβάν. Αφού πρώτα φτάσει στο παραβάν. Η είσοδος του ΜέΡΑ 25 στη Βουλή εμποδίζει τη μονοκρατορία της Δεξιάς και μπλοκάρει επικίνδυνες απειλές για το Σύνταγμα.

Ηρώ Διώτη, υποψήφια βουλευτής με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

Πηγή: larissapress.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο