Οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν έρχονται ως φυσικό φαινόμενο, όπως περιφερόμενοι Υπουργοί προσπαθούν να ισχυριστούν στα πάντα φιλόξενα γι αυτούς κανάλια. Είναι αποτέλεσμα μιας ακραία ταξικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010 μέχρι σήμερα, με νομοθετήματα που έρχονται έτοιμα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Έτσι ακριβώς το 2018, ήρθε ένα τέτοιο νομοθέτημα, στα πλαίσια των «Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής (Ν.4512/2018)», με το οποίο νομοθετήθηκε και η ίδρυση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), δίνοντας στο δίλημμα «χρηματιστηριακό εμπόρευμα ή δημόσιο αγαθό» την οριστική απάντηση: χρηματιστηριακό εμπόρευμα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι η τιμή του ρεύματος θα αυξάνεται, ακολουθώντας τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, με το κράτος να υπάρχει μόνο για να κοινωνικοποιεί τις ζημιές τους. Στο ΕΧΕ συμμετέχουν εταιρείες που εμπορεύονται ηλεκτρικό ρεύμα – ως επί το πλείστον χωρίς να το παράγουν οι ίδιες – αγοράζοντας μελλοντικές ποσότητες που δεν έχουν ακόμα παραχθεί, προσδοκώντας σε ευνοϊκή συγκυρία ώστε να πουλήσουν σε τιμή υψηλότερη από αυτή που αγόρασαν, high tech – ψηφιακή μπακαλική με άλλα λόγια. Αν δεν ευοδωθεί το σενάριο, η εταιρεία θα βαράει κανόνι, τα νοικοκυριά κι οι επιχειρήσεις που θα είναι πελάτες της θα μένουν χωρίς ρεύμα και το κράτος θα εκβιάζεται είτε να αυξήσει τις τιμές, είτε να κοινωνικοποιεί τις ζημίες.
Το ρεύμα είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσιο αγαθό
Τα κόμματα του μνημονιακού τόξου έχουν κάνει την πολιτική, βαθιά ταξική επιλογή να αφήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα βορά στους κερδοσκόπους. Η ηλεκτρική ενέργεια όμως αποτελεί βασικό αγαθό, αναγκαίο για την επιβίωση. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το ρεύμα, όπως όλα τα βασικά αγαθά (νερό, υγεία), αποτελούν διακαή πόθο των ολιγαρχών, καθώς η εκμετάλλευση τους σημαίνει εγγυημένα υπερκέρδη και γι αυτόν τον λόγο το ρεύμα πρέπει να είναι είναι δημόσιο αγαθό.
Μπροστά λοιπόν σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η λύση δεν μπορεί να είναι διαχειριστική, δεν μπορεί να ρυθμιστεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας με τρόπο κοινωνικά επωφελη. Απαιτείται ρήξη με το καθεστώς που εγκαθίδρυσαν οι συνθηκολογημένες κυβερνήσεις, είτε αυτή ήταν του κ.Τσίπρα που μετέτρεψε de facto και de jure το ρεύμα σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα ιδρύοντας το Χρηματιστήριο Ενέργειας, είτε η Μητσοτάκης Α.Ε. που με χαρά πήρε τη σκυτάλη του ξεπουλήματος.
Το ΜέΡΑ25 δηλώνει πως απαιτείται άμεσα:
• κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
• κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ με ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και επανεθνικοποίηση του συνόλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.