Η Βουλή οφείλει να μελετήσει με σοβαρότητα και να πάρει υπεύθυνα θέση σχετικά με την τροπολογία του ΜέΡΑ25 για την οπλοκατοχή/οπλοχρησία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Δεκ, 2022

Τα τραγικά περιστατικά ανθρώπων του ένοπλου εγκλήματος και η νόμιμη και παράνομη χρήση όπλων έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΜεΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία σχετικά με την νομοθεσία οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, η οποία, δυστυχώς, δεν βρήκε ώτα ευήκοα. Ωστόσο, το ΜέΡΑ25 επαναφέρει την εν λόγω πρόταση αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αυστηροποίηση του πλαισίου και αύξηση του ελέγχου ως σημαντικές παραμέτρους για την προστασία των ανθρώπων από το έγκλημα.

Το πρόσφατο φονικό μέσα στην καρδιά της Νέας Σμύρνης σε κατάμεστη πολυσύχναστη καφετέρια έφερε στην καρδιά της πόλης σκηνές από μαφιόζικες ταινίες, ενώ ακούγεται πως ο δεύτερος νεκρός είναι μία παράπλευρη απώλεια, του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με το αρχικά στοχευμένο θύμα!

Με τις διατάξεις του ν. 2168/ 1993 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 147), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει βάσει του ν. 4678/ 2020 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 70) και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18 παρ. 3 περ. α’ αυτού, οι άδειες οπλοφορίας του δεν χορηγούνται σε όποιον δεν παρέχει εχέγγυα ασφαλούς φύλαξης και χρήσης των όπλων και λοιπών αντικειμένων και ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν ή νοσηλεύτηκαν για μείζονα ψυχική διαταραχή ή σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας, ενώ η κατάσταση της υγείας των ανωτέρω βεβαιώνεται με ιατρικό πιστοποιητικό.

Δυστυχώς, το ισχύον νομικό πλαίσιο παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα. Η απουσία συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, για δημόσιους και ιδιώτες γιατρούς, δημιουργεί δυσλειτουργίες στη διαδικασία. Πολλοί γιατροί προτείνουν πρωτόκολλα τα οποία περιλαμβάνουν τοξικολογικό έλεγχο με έκδοση σχετικού παραπεμπτικού, με πολλούς ενδιαφερόμενους να προσπαθούν να αποφύγουν τη διαδικασία επιτυγχάνοντας να εξασφαλίσουν με πλάγιους τρόπους τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά. Οι πρακτικές δωροδοκίας ανοίγουν δρόμο στην εξασφάλιση του σχετικού πιστοποιητικού. Είναι πράγματι εκρηκτικός ο συνδυασμός μιας τέτοιας ευρείας βούλησης για δωροδοκία και της απουσίας ενός ομοιόμορφου συγκεκριμένου ιατρικού πρωτοκόλλου σε μια διαδικασία με δυνάμει εξαιρετικά επικίνδυνα αποτελέσματα για τη ζωή και τη δημόσια τάξη. Η πιθανότητα «εξαγοράς» ψυχιατρικής γνωμάτευσης για άδεια οπλοκατοχής και οπλοχρησίας αυξάνει σαφώς τον κίνδυνο πρόκλησης εγκλημάτων. Αν σε αυτή τη συνθήκη αθροίσουμε και την μεγάλου εύρους παράνομη οπλοκατοχή στη χώρα μας, ο επιπρόσθετος παράγοντας ρίσκου εκτινάσσεται. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο άμεσα να θεσπιστεί συγκεκριμένο κοινό ομοιόμορφο πρωτόκολλο εξέτασης των ατόμων που καταθέτουν σχετικό αίτημα. Οι χορηγηγούμενες γνωματεύσεις πρέπει να καταχωρίζονται σε βάση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων η οποία πρέπει να διασυνδέεται κατά τα οριζόμενα στον ΓΚΠΔ με τη σχετική βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο