Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας:
Καμία δίωξη στην Έφη Λάζου – Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς
Σε μια Ελλάδα που θυμίζει ολοένα και περισσότερο καθεστώς επιτήρησης και φόβου, η εξουσία στοχοποιεί συστηματικά όσους αρνούνται να μένουν σιωπηλοί. Η εκπαιδευτικός και θεατρολόγος Έφη Λάζου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ζακύνθου, διώκεται πειθαρχικά επειδή σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης» και μάλιστα εκτός σχολικού πλαισίου. Μια αντιπολεμική, βαθιά παιδαγωγική πράξη, μετατρέπεται σε πειθαρχικό αδίκημα, όχι γιατί παραβίασε κάποια εκπαιδευτική αρχή, αλλά επειδή τόλμησε να συνδέσει την Ιστορία με το παρόν: την Ιστορία που επαναλαμβάνεται μέσα σε ένα περιβάλλον επιλεκτικής ευαισθησίας και δεν είναι πολιτικά βολική για εκείνους που μας κυβερνούν και επιλέγουν όχι μόνο να σιωπούν, αλλά έχουν από καιρό πάρει θέση.
Η υπόθεση Λάζου δεν είναι εξαίρεση. Είναι η κανονικότητα της καταστολής που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο-τερατούργημα για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων και προβλέπει μεταξύ άλλων: την απαγόρευση δημόσιας κριτικής, διώξεις για αναξιοπρεπή συμπεριφορά, ώστε να περιλαμβάνεται πλέον σε αυτή η πολιτική, συνδικαλιστική δράση ή η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, γενικευμένη λογοκρισία σε κάθε φωνή που αντιστέκεται και αυστηρά πειθαρχικά μέτρα.
Δεν ζητούν υπαλλήλους. Δεν ζητούν παιδαγωγούς. Ζητούν πειθαρχημένους ανθρώπους, αποστειρωμένους από κοινωνική συνείδηση. Ζητούν μηχανισμούς αναπαραγωγής της εξουσίας τους.
Απέναντι σε αυτήν τη δυστοπία ως Μέρα25 δηλώνουμε πως:
- Στηρίζουμε αταλάντευτα την Έφη Λάζου και κάθε αγωνιζόμενο λειτουργό της δημόσιας Παιδείας.
- Απαιτούμε την άμεση παύση της ΕΔΕ και κάθε πειθαρχικής διαδικασίας.
- Δίνουμε τη μάχη μέσα στους δρόμους, στους συλλόγους, στα συνδικάτα και όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνικής αντίστασης.
- Θα σταθούμε στο πλευρό κάθε εκπαιδευτικού, κάθε δημόσιου υπαλλήλου, κάθε ανθρώπου που σηκώνει κεφάλι.
Η τέχνη δεν δικάζεται. Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα. Η φωνή της συνείδησης δεν φιμώνεται.
Ως ΜέΡΑ25 δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να σπάμε τη σιωπή. Μέχρι να ακουστεί η φωνή των παιδιών της Παλαιστίνης. Μέχρι να σταματήσει η δίωξη όσων υπερασπίζονται την ελπίδα.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

